Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Дай дурневі макогона,  то він і... »

І захований сьогодні нами предмет є в абсолютної більшості з вас дома.

Волинь-нова

«Дай дурневі макогона,  то він і... »

Продовження цієї приказки, сподіваюсь, ви знаєте. А якщо ні – то через кілька речень вкотре переконаєтесь в незаперечній істині іншого твердження: «Народ скаже, як зав’яже»

Бо, за умовами нашої інтелектуальної вікторини, спочатку ми нагадуємо запитання, яке вивело нас на такі дотепні слова.

«Гранатобуз із секретом-20»

Предмет, захований сьогодні нами, безперечно, є у вас вдома. Але коли три століття з гаком тому в країні серів і джентльменів на нього ввели податок, багато хто із бідняків почав позбуватися його. Настала домашня ера мулярів і художників. Хоча відмова від нього призвела до значного збільшення хвороб. Скільки народу передчасно пішло із життя за ці 150 літ, поки нарешті скасували податок...
А ще захований нами предмет згадується у прислів’ях про щастя і товкача, у загадці про оселю з людьми. Декого цей предмет пов’язує з Європою, а у мене він асоціюється із дуже цікавими новинами на українському телебаченні... Хоча тепер чи не в кожному випуску новин з’являється цей предмет, а так хотілося б, щоб тільки в рекламі.

Навіть продовження речення «Якщо дівчина з веслом, то хлопець – ...» може вас вивести на нього. Хоч, звісно, ці предмети – антиподи.

Що знаходиться у гранатобузі?

Для цього тепер і процитуємо повністю народну приказку, котра й оголосить відповідь на загадку: «Дай дурневі макогона, то він і ВІКНА поб’є». А якщо нема товкача, то можна і рогатку взяти в руки... Як пише журнал «Країна», «31 грудня 1695-го в Англії запровадили податок на вікна. Гроші передавали на потреби армії. Бідняки почали замуровувати їх і домальовувати на стінах назовні. Утворилися квартали без вікон. Застояне повітря спричиняло хвороби. Видатки на медицину виявилися більші, ніж прибутки від податку. Його скасували 1851-го»...
Слово-відповідь «Вікна» ми отримали від 8 наших читачів, але переможців має бути двоє. Тож завдяки чарівній і загадковій Ші Мур, яка провела жеребкування, по 100 гривень для ЗСУ ми перерахуємо від імені Марії Маїло з Житомира і Сергія Белого з міста Винники Львівської області. А нам час шукати нових інтелектуальних волонтерів.

«Гранатобуз із секретом-22»

І захований сьогодні нами предмет є в абсолютної більшості з вас дома. Його часто використовують у кімнаті, яку умовно можна назвати антиспортзалом. Найвідоміша сучасна українська поетеса у знаному всіма творі про неймовірну дівчину образно перемістила цей предмет у місце, де «бондар яйця повісив», аби він виловлював те, що падає з дерева... 

Що знаходиться у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 2 жовтня (включно) тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «Гранатомет» (Галина Гармата)). Цей номер і братиме участь у щотижневому жеребкуванні при розіграші призових волонтерських 200 гривень (100 – від газети «Волинь» і 100 – від «Цікавої газети на вихідні»), якщо правильних відповідей буде більше, як одна. Виграні кошти ми перекажемо на допомогу українській армії, вказавши ваше ім’я як волонтера-благодійника.

Б’ємо путіна на всіх фронтах!

Грицько ГАРБУЗ  

Читайте також: «Повідомили, якою в Україні цього року може бути зима».

Реклама Google

Telegram Channel