Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Катакомбний хрест»:  що означає новий знак  на техніці ЗСУ

Має історичне значення.

Фото: ТСН.

«Катакомбний хрест»:  що означає новий знак  на техніці ЗСУ

Виявляється, у нього древня і славетна історія,  яку перейняли сучасні лицарі – українські воїни

Під час контрнаступу наших Збройних сил на Харківщині українську техніку почали маркувати білим рівностороннім хрестом. Він має особливо символічне значення для наших військових і не тільки через те, що схожий на емблему ЗСУ. 
Український історик та молодший лейтенант Збройних сил Олександр Алфьоров пояснив історичне та сакральне значення цього символу, виділивши 5 його основних тлумачень:

На українських землях білий рівносторонній хрест історично вважається хоругвою козацтва.

1. Рівносторонній хрест має назву «катакомбний», або «знамення перемоги». Він з’явився за часів римського імператора Костянтина Великого (306–337 рр. н.е.). За легендою, тоді ще язичнику Костянтину в 312 році перед битвою з Максенцієм, правителем Італії, прийшло видіння Христа: «Під цим знаком переможеш». Тоді він звелів своїм воїнам нанести зображення рівностороннього хреста на щити, і здобув перемогу.

2. Подібний хрест також був символом хрестових походів, що відбувалися в середньовіччі з метою відвоювати захоплену мусульманами Святу землю. Лицарів, у яких на одязі був нашитий хрест, називали хрестоносцями.

3. Росіяни втратили контроль над містом Балаклія 8 вересня. Саме цього дня у 1514 році інший Костянтин – князь Острозький і Київський – здобув блискучу перемогу над московитами під Оршею.

4. Білий хрест – один із символів, які найчастіше зображували на козацьких прапорах. Він був одним із елементів герба засновника Запорізької Січі Дмитра «Байди» Вишневецького. Його ми бачимо на прапорі Богдана Хмельницького, на стягах Київського та інших полків Війська Запорозького.

5. Учасників першого зимового походу Армії УНР 1919–1920 років нагороджували Орденом Залізного Хреста.

Андрій ЄРМАК, очільник Офісу Президента, оприлюднив білий хрест у своєму Telegram-каналі і написав:

«Зимовий похід» у нашій пам’яті. Осінній похід – справа справжніх героїв. Пам’ятаємо нашу історію, пам’ятаємо героїв Армії УНР, «Лицарів Ордена Залізного Хреста». Пам’ятаємо Перший зимовий похід по тилах «білих» та «червоних». Нашу історію не стерти. Ми переможемо всіх ворогів. «Хрестоносці».

 

 Євген БУКЕТ, 
кореспондент АрміяInform

Читайте також: Ситуація на фронті станом на ранок 23 вересня - інформація Генштабу.

Реклама Google

Telegram Channel