Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Маринуємо гриби: пряно, смачно, надійно

Смачного!

Фото Ukrainian people.

Маринуємо гриби: пряно, смачно, надійно

Подейкують, ці дари лісу в багатьох регіонах уже збирають ледь не в промислових масштабах. Якщо вам теж відомі грибні місця і ви після рясних грибних дощиків розраховуєте на не менш рясний «улов» – бажаємо удачі! А щоб добро не пропало – консервуйте: взимку як знайдете

Маринад для опеньків, маслюків та білих

Інгредієнти: на 1 л води – 2 ст. л. цукру, 4 ч. л. солі, 3 лаврові листки, 6 горошин запашного перцю, 4 гвоздики, 0,5 ч. л. меленої кориці, 4 ч. л. оцту (9%).
 

Приготування. Закип’ятити воду. Всипати сіль та цукор, розмішати до розчинення. Додати лавровий лист та спеції, проварити 3 хвилини. Влити оцет і зразу зняти з вогню. Залити киплячим маринадом готові відварені гриби, викладені в стерильні банки, простерилізувати 20 хвилин і закатати.

Цибулю нарізаємо кубиками, болгарський перець, гриби – довільно, помідори – дрібними шматочками.

Маринад для лисичок

Інгредієнти: на 1 л води – 2,5 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 10 горошин чорного перцю, 5 бутонів гвоздики, 10 зубчиків часнику, 3 головки цибулі (невеликі), 3 парасольки кропу, 1 ч. л. насіння гірчиці, 4 ч. л. оцту (9%), соняшникова олія.

Приготування. Закип’ятити воду, додати всі інгредієнти, крім оцту, і проварити 20 хвилин, потому влити оцет і процідити. На дно слоїків влити маринад (приблизно на одну п’яту ємності), потім викласти зварені в підсоленій воді лисички, промивати їх не потрібно, і залити доверху маринадом. Стерилізувати банки 20 хвилин, після чого у кожну влити по 1 ч. л. олії і закатати гарячими кришками. Перевернути слоїки догори дном, а коли остигнуть, винести на зберігання в льох або комору.
Універсальний маринад для будь-яких грибів
Інгредієнти: 800 мл води, 20 мл оцту (6%), 5 ч. л. солі, 2,5 ст. л. цукру, 5 лаврових листків, 3 гвоздики, 5 горошин духмяного перцю, 10 горошин чорного перцю.
Приготування. Воду закип’ятити із сіллю та цукром, вкинути решту інгредієнтів і проварити 1–2 хвилини. Заливати маринадом викладені у слоїки відварені до готовності гриби, накрити кришками, стерилізувати 20–25 хвилин і закатати. 

Читайте також: Хто з калиною знається, той в здоров’ї купається: суперові рецепти.

Соляночка з грибами на зиму

Інгредієнти: 1 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 300 г солодкого перцю, 1 кг помідорів, 1 кг лісових грибів (почищених і відварених), 300 г соняшникової олії, 2 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 5 ст. л. оцту (9%), лавровий лист.

Приготування. Моркву натираємо на тертці, капусту шаткуємо. Цибулю нарізаємо кубиками, болгарський перець, гриби – довільно, помідори – дрібними шматочками. Велику каструлю ставимо на вогонь, вливаємо соняшникову олію, розжарюємо, всипаємо цибулю. Як тільки трохи підрум’яниться, викладаємо моркву й обсмажуємо 5 хвилин. Потім додаємо цукор і капусту, також готуємо 5 хвилин. Потому всипаємо решту інгредієнтів: сіль, перець, помідори, гриби, оцет, лавровий лист. Усе добре перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні 35 хвилин, періодично помішуючи. Гарячий салат розкладаємо у попередньо простерилізовані слоїки і закриваємо простерилізованими кришками. Накриваємо ковдрою до повного остигання. Зберігаємо у темному, прохолодному місці. 

Паштет з опеньків

Інгредієнти: 3 кг опеньків, 250–300 мл олії, 2 великі цибулини, 2 великі морквини, 5 ч. л. солі, 80 мл оцту (9 %), 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, 2 лаврові листки.

Приготування. Опеньки почистити, помити і відварити до готовності. Потому зцідити, знову промити й, охолодивши, перемолоти м’ясорубкою. Цибулю та моркву почистити, помити, розрізати на кілька шматків і також пропустити через м’ясорубку (окремо). У великій каструлі розігріти олію й підсмажити в ній перемелену цибулю, додати моркву і тушкувати овочі кілька хвилин. Далі викласти до них гриби, довести масу до кипіння, посолити, поперчити, всипати цукор і тушкувати на слабкому вогні протягом 1,5 години, постійно помішуючи. Згодом у паштет додати лавровий лист, влити оцет і готувати ще 30 хвилин. Розкласти грибну масу у простерилізовані баночки і стерилізувати пів години з моменту закипання води, після чого закатати і загорнути в ковдру до повного охолодження.

Реклама Google

Telegram Channel