Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
11-річний хлопчик приборкав норовливого коня

Волинь-нова

11-річний хлопчик приборкав норовливого коня

І звали малого сміливця... Олександр Македонський.  А яку кличку мав кінь, знає, напевне, добра третина планети Земля, хоч це сталося ще за понад 300 років до нашої ери

Але насамперед нагадаємо запитання, яке вивело нас на одного із найвідоміших в історії землян. 

«Гранатобуз із секретом-24»

Закресліть у цьому ряді чотири зайві букви – л/у/а/у/б/ц/х/е/с/ф/к/ – вийдете на ім’я великого друга. Особливого. Знаменитого. Улюбленого. Незрадливого. Талановитого. Придбаного за таланти. Дорогого. І вшанованого за дуже високу ціну.

Що за тварина знаходиться у гранатобузі?

Як зазначено у Вікіпедії, «Олександр Македонський у віці 10 років (за Плутархом) став єдиною людиною, якій підкорився норовливий 11-річний кінь. Цього коня запропонував македонському царю Філіппу ІІ торговець з Фесалії Філоник за 13 талантів (за іншими даними 16), що вважалось дуже великою сумою на ті часи. Однак ніхто не міг загнуздати норовливого коня...» Проте 10-річний Олександр сказав, що зможе це зробити і на очах у всіх приборкав норовливого гнідого. «... всі одразу зустріли його гучними вигуками. Батько, як кажуть, навіть просльозився від радості, поцілував Олександра, що зліз з коня, та сказав: «Шукай, сину мій, царство по собі, бо Македонія для тебе дуже мала!». 

Олександр назвав гнідого Букефал (латинізоване Буцефал) – «бикоголовий». А потім узяв його із собою в похід на Азію. Букефал помер після битви з індійським царем Пором від ран. На честь свого улюбленого коня

Олександр Македонський назвав засноване ним місто, яке існує і в наші часи під іменем Джалалпур на території Пакистану. Багато дослідників вважають, що Букефал був представником ахалтекінської породи...

Слова-відповіді «Буцефал» (Букефал, кінь) ми отримали від 12 наших учасників. Однак, за правилами, переможців має бути два. Тому вдалися до жеребкування, яке провела у день свого народження наша колега, тимчасовий спецкор по Данії Леся Влашинець. Завдяки їй фортуна усміхнулась Олексію Іщенку з міста Києва та Віті Бобко із села Затурці Володимирського району Волині. Від їхнього імені ми перекажемо по 100 гривень для наших доблесних Збройних сил. 

Переможцям – віват, а нам час уже шукати нових інтелектуальних волонтерів. 

«Гранатобуз із секретом-26»

Понад три тисячі років тому шумери, говорячи про долю, порівнювали її із твариною, яка змушує нас бігти за нею. Знаємо, що вона іноді важко переносить грозу. А кондитерські вироби, які виготовляються з використанням плодів какао, є для цих істот навіть отрутою. 

Що за тварина захована у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 6 листопада (включно) тільки у вигляді sms-повідомлення на номер 0672829775, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я та прізвище (наприклад: «Гранатомет» (Галина Гармата)). Цей номер і братиме участь у щотижневому жеребкуванні при розіграші призових волонтерських 200 гривень (100 – від газети «Волинь» і 100 – від «Цікавої газети на вихідні»), якщо правильних відповідей буде більше, ніж одна. Виграні кошти ми перекажемо на допомогу українській армії, зазначивши ваше ім’я як волонтера-благодійника.

Смерть кривавому терористу путіну! 

Грицько ГАРБУЗ

Читайте також: «Волинські студенти приготували цукерки «ЗСУ (Зоряний смак України)»»

Реклама Google

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel