Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Капусту – до льоху, а голубці – на стіл: підбірка найкращих рецептів

Недарма ж голубці – одна з найпопулярніших страв української кухні.

Фото із сайту youtube.com.

Капусту – до льоху, а голубці – на стіл: підбірка найкращих рецептів

Якщо й ви вже зібрали з городу чималі листаті головки, можна приготувати одну з найулюбленіших і найпопулярніших страв української кухні. Рецептів цього наїдку дуже багато, тож є з чого вибирати: і святкові, і пісні, і з м’ясом, і з картоплею, і з грибами... Маємо надію, що і якийсь із запропонованих у добірці варіантів припаде вам до смаку

...під «шубою»

Інгредієнти: для голубців – 1 середня головка свіжої капусти, 250 г м’ясного фаршу, 150 г рису, 1 маленька цибулина, 1 невелика морквина, 100 мл води, олія, сіль, перець; 
для «шуби» – 100 г твердого сиру, 2 помідори, зелень кропу і петрушки, 3–4 зубчики часнику, 2 ст. л. сметани, сіль, перець. 

Приготування. Пропарити капусту, розібрати її на листочки, зрізати потовщення. Рис зварити до напівготовності. Цибулю (нарізану маленькими кубиками) та моркву (натерту на крупній тертці) спасерувати, змішати з охолодженим рисом і фаршем, посолити, поперчити до смаку. Сформувати голубці, викласти на змащене деко. Присолити, залити гарячою водою, накрити бляшку фольгою і готувати в духовці при 200°С упродовж 30 хвилин. Тим часом помідори дрібно нарізати, сир потерти, зелень посікти, часник пропустити через прес. Додати до овочево-сирної суміші сметану, сіль та перець, вимішати. Зняти фольгу, рівномірно розподілити приготовану «шубу» на поверхні голубців, розрівняти і запікати ще 10–15 хвилин. 

З помідорів зняти шкірку, попередньо обливши їх окропом, і нарізати маленькими шматочками.

...з гречкою і грибами

Інгредієнти: 1 капустина, 1 скл. гречки, 1 цибулина, 1 морквина, 0,5 скл. сушених грибів, сіль, перець чорний мелений, олія соняшникова, олія лляна.

Приготування. Капусту проварити в кип’ятку 7–8 хвилин, розібрати, вирізати потовщені прожилки. Цибулю покраяти кубиками і підсмажити на олії, всипати потерту моркву і тушкувати до готовності. Гриби попередньо вимочити, зварити і змолоти, додати підсмажену цибулю та моркву, змішати все з вареною гречкою, посолити і поперчити. Охолоджене листя начинити фаршем, загорнути і скласти голубці в каструлю, дно якої встелити залишками капусти. Залити окропом із сіллю і варити 30–35 хвилин. Подавати, поливши лляною олією.

Капустяний пиріг «Листковий голубець»

Інгредієнти: 1 капустина білоголова, 600 г свинячого або яловичого фаршу, 300 г помідорів, 200 мл бульйону овочевого, 100 г рису, 1 цибулина, 1 ст. л. селери, 2 зубчики часнику, зелень, кмин, чорний перець, сіль — за смаком.

Приготування. З помідорів зняти шкірку, попередньо обливши їх окропом, і нарізати маленькими шматочками. Так само подрібнити цибулю та селеру, а часник розтерти із сіллю або пропустити через прес. Промити рис і змішати його з фаршем. Посолити й приправити. Додати вже підготовлені овочі та 100 мл овочевого бульйону. Все перемішати й залишити у холодильнику на пів години. Капустину розібрати на листки, відваривши її у воді із сіллю, зрізати великі грубі прожилки біля основи листків. Форму застелити фольгою або папером для випікання (дно і бортики). Викласти листя капусти, потім фарш. Так чергувати пласти, поки не закінчаться інгредієнти. Кожен шар поливати бульйоном. Зверху – листя капусти. Накрити фольгою і випікати в духовці, розігрітій до 190 градусів, 40 хвилин, тоді дістати пиріг, посипати тертим сиром і допекти ще 10 хвилин. Подаючи на стіл, посипати листковий голубець зеленню. 

Пісні «равлики»

Інгредієнти: 1 головка капусти, 2 цибулини, 2 скл. рису, 3 ст. л. олії, вода, томатна паста і сіль до смаку.

Приготування. Капусту помити, обсушити, загорнути в пакет і покласти в морозилку на добу. Потому вийняти, качан видалити, повідділяти листочки. Цибулю покраяти кубиками, всипати в товстостінну глибоку пательню, обсмажити до прозорості, тоді додати томатну пасту й добре вимішати. Рис промити, всипати до цибулі з томатом, посолити й поперчити, влити 0,5 склянки води, за бажанням приправити улюбленими спеціями і протушкувати.

З капустяних листочків зрізати грубі прожилки, викласти на край кожного з них смужкою начинку і згорнути рулетиком, з якого сформувати «равлика». Викласти їх у сковороду, в якій смажили цибулю, залити водою з розчиненою в ній томатною пастою, щоб рідина повністю покрила голубці. Зверху застелити цілим капустяним листям, що залишилося, притиснути тарілкою і накрити пательню кришкою. Тушкувати на малому вогні, доки рідина повністю випарується (близько години). Подавати зі сметаною, змішаною з подрібненим часником і посіченою зеленню.

Останні новини: 

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel