Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Це нормально.  Як на церкву щомісяця «здавати»

Поки у світі ретельно займаються сортуванням і переробкою, ми досі чинимо, як варвари.

Фото: create.vista.com.

Це нормально. Як на церкву щомісяця «здавати»

На дачі батьків дружини біля багатостраждального Макарова під Києвом «похазяйнували» росіяни під час окупації (будете сміятись, але пральну машинку, як у них годиться, витягли з хати, але далеко не віднесли – впала в погріб, у якому й застрягла), трьох сусідів убили. У цьому районі – багато руйнувань та інших слідів війни

Але люди, мов мурахи, намагаються повернути колишню красу довкіллю і зробити ще краще. Попри війну, прагнення зробити Україну ще чистішою, охайнішою бачу в багатьох. Сам по собі помічаю, що дратуюсь від викинутого будь-де сміття, на що раніше міг не звернути уваги.

Після рашистської навали нам доведеться ще довго видраювати Україну від тих орків. Але хочеться, щоб ми навчились не тільки вичищати навколо хати, а й дбати про все довкілля, про всю українську землю. Бо, погодьтесь, стихійні сміттєзвалища навколо наших сіл на тлі затишних обійсть дуже ріжуть око.

Після рашистської навали нам доведеться ще довго видраювати Україну від тих орків. Але хочеться, щоб ми навчились не тільки вичищати навколо хати, а й дбати про все довкілля, про всю українську землю.

Наші громади рано чи пізно навчаться бути не тільки чистими, а й екологічними. Українці, які виїхали до Австрії, розповідають, що там навіть у найвіддаленіших селах сортують сміття. І платять за його вивезення. А шматок зіпсутого м’яса, аби не розводити інфекції, загортають в упаковку і ховають у холодильник, де воно може чекати кілька днів, коли приїде транспорт для вивезення органічних відходів.

Не знаю, коли у нас до такого дійде, але зараз проблемою є просто вивезти сміття у призначене для цього місце, а не викинути десь у рів при дорозі, як це часто буває. Кажуть, що навіть в одному з чотирьох теперішніх волинських райцентрів – Камені-Каширському – більшість жителів не мають угод на вивезення відходів.

От коли навчимося правильної утилізації сміття, усвідомимо, що його сортування і плата за вивіз – це нормально, – як на церкву щомісяця «здавати», – тоді зможемо сказати: ми по-справжньому почистили Україну від орків. Бо поміняли свою свідомість. 

Читайте також: «Судять підрядника, якого підозрюють у привласненні коштів під час будівництва сміттєвого полігону на Волині»

Реклама Google

Telegram Channel