Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Борщик свіжий зварять з мене – не червоний, а зелений!»

До XX століття щавель на наших теренах вважався бур'яном і для харчових цілей не використовувався.

Волинь-нова

«Борщик свіжий зварять з мене – не червоний, а зелений!»

Проте згодиться щавель (а саме про нього йдеться у дитячій загадці) не лише для приготування першої страви. Мало кому відомо, а комусь, напевно, і не віриться, що ці кислі листочки мають широкий спектр використання у кулінарії – від салатів, омлетів, випічки аж до компоту й киселю

Салат з огірком та яйцями

Інгредієнти: 2–3 варені картоплини, пучок зеленої цибулі, жменя щавлю, 3 яйця, 2 свіжі огірки, зелень, 2 ч. л. діжонської гірчиці, 2 ст. л. олії, перець, сіль.

Приготування: Щавель, цибулю та зелень переберіть, помийте і дрібно посічіть, додайте нарізані кубиками варені картоплю і яйця. Огірки покрайте напівкружальцями і також всипте до решти інгредієнтів. Для заправки змішайте олію, гірчицю (кількість її регулюйте на власний смак), сіль і перець. Дайте готовому салату трохи настоятися.

Салат зі щавлю з редискою і яблуками

Інгредієнти: пучок щавлю, 8–10 редисок, 2–3 зубки часнику, 2 яблука, зелена цибуля, сметана для заправки, сіль.

Приготування. Перебрані і помиті щавель та зелену цибулю дрібно посічіть. Яблука краще стерти на тертці – так буде смачніше. Редиску поріжте тонкими кружальцями. Часник потовчіть у ступці або пропустіть через прес. Посоліть салат, заправте сметаною і перемішайте.

Омлет із кислинкою

Інгредієнти: 4 яйця, пучок щавлю, 150 г домашнього сиру, 4 ст. л. оливкової олії, 60 г вершкового масла, сіль та чорний перець – за смаком.

Приготування. Зелень подрібнюємо. Збиваємо яйця, перчимо, солимо і перемішуємо з нашаткованим щавлем. Розігріваємо на сковороді масло та олію, і вливаємо в неї суміш листя зі збитими яйцями, додаємо половину сиру і перемішуємо. Коли маса почне спікатися, нарізаємо скибочками сир, що залишився, і викладаємо поверх страви. Поливаємо омлет зі щавлем розтопленим маслом і ставимо в розігріту духовку на 3–5 хвилин.

Згодиться щавель не лише для приготування першої страви.

Щавлевий пиріг

Інгредієнти: 500 г щавлю, 1 кг дріжджового тіста, по 2 ст. л. цукру і солодкого чаю, по 1 ст. л. олії і крохмалю картопляного.

Приготування. Така випічка зі щавлем виходить дуже соковитою, кисло-солодкою. Тісто можна придбати в магазині або ж приготувати вдома за улюбленим перевіреним рецептом. Розділити його навпіл, розкачати одну частину за формою для запікання, змастити форму олією, викласти тісто, на нього – дрібно нарізаний щавель, перемішаний із крохмалем і цукром. Розкачати в пласт другу частину тіста, накрити пиріг, дати йому підійти в теплі, помазати солодким міцним чаєм, запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 
40 хвилин. Начинка пирога виходить солодкою і дуже ароматною.

Щавель на зиму

Інгредієнти: щавель, 1 л води.

Приготування. 4-літрову каструлю помитого і дрібно нарізаного щавлю залити водою, довести до кипіння, варити на середньому вогні до зміни кольору, розкласти у стерильні банки і закатати.Заправка з часниковими стрілками
Інгредієнти: 800 г щавлю, 100 г стрілок часнику, 50 г петрушки та кропу, 1 ст. л. солі, 1 скл. води.
Приготування. Якщо вам до вподоби ароматний зелений борщ, подбайте про таку заготовку, щойно зимовий часник випустить стрілки. Посічену зелень висипаємо в каструлю, додаємо сіль і воду, доводимо до кипіння, варимо 10 хвилин, розкладаємо у стерильні банки, закатуємо і перевертаємо.

Заморожений щавель

Інгредієнти: щавель.

Приготування. Щавель чудово зберігає свої смакові якості, а споживати його і зимової пори дуже важливо. Правильне заморожування дає змогу зберегти всі вітаміни й мікроелементи і не потребує багато часу та зусиль. Листя добре промити кілька разів і ретельно перебрати. За бажанням можна відтяти хвостики, проте їх можна також подрібнити і використати, якщо любите кисліші страви. Щавель просушити на рушничку, нарізати якомога дрібніше, укласти щільно в пакети разовими порціями і, витискаючи повітря, закрити чи зав’язати торбинки. А щоб не переплутати взимку заморожену зелень, бажано наклеїти стікер із зазначенням назви продукту і дати. Можна помістити нарізаний щавель і в силіконові чи пластикові контейнери, а коли добре замерзне, вийняти з форм і загорнути в харчову плівку чи звичайні торбинки – такі брикети економлять місце в морозильній камері. Коли варитимете борщ, брикет можна, не розморожуючи, класти в каструлю.

Щавлевий соус

Інгредієнти: пучок щавлю, 
4 ст. л. жирної сметани, 1 ч. л. борошна, 1 ч. л. цукру, 30 г вершкового масла, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Таке доповнення чудово смакуватиме до гарячих м’ясних і рибних страв. Листя перебрати, помити і дрібно порізати. Злегка обсмажити пшеничне борошно на маслі і додати до нього щавель, цукор із сіллю й перцем, заправити сметаною, перемішати і довести до кипіння. 

Реклама Google

Telegram Channel