Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Якщо тебе вбила русня, може ти сам винен?»

Оце так...

Фото ілюстративне 2plus2.ua.

«Якщо тебе вбила русня, може ти сам винен?»

Якось у центрі Луцька на одному з пішохідних переходів доволі молода незнайома жінка підійшла до моєї подруги, штовхнула її і серйозно спитала: «Тобі не соромно короткими шортами зваблювати чоловіків?»

Можливо, у пані були якісь проблеми з психікою, втім, вона висловила думку, яку нині ми чуємо навіть від «поважних» професорів. Здивував вік цієї «захисниці суспільної моралі», яка не обмежилася одним запитанням, а відверто нас ображала. Адже раніше гострі зауваження щодо зовнішнього вигляду чула здебільшого від людей «радянського гарту», яким гендерні стереотипи насаджували з дитинства. Нерідко від них можна було почути:

«Якщо жінка хвостом не покрутить, чоловік і пальцем не зачепить» або «Хижака краще не провокувати».  

«Якщо жінка хвостом не покрутить, чоловік і пальцем не зачепить» або «Хижака краще не провокувати».  

Втім, не думала, що нині, коли цивілізований світ бореться за статеву рівність, навіть молоді українці продовжують послуговуватися цією ж логікою. Адже вона фактично виправдовує чоловіків, які вчинили сексуальне насилля, тільки тим, що вони чоловіки. Найжахливіше, що мислити таким чином навчають і нове покоління.

Читайте також: Як я здуріла у 17 (Буквально).

Нещодавно натрапила у соцмережах на відео відомої української журналістки Анни Махно. Жінку шокувала тема насилля у підручнику «Основи здоров’я» для 8-го класу Ольги Тагліної. У 21-му параграфі учням пояснюють, як не стати жертвою шахраїв та ґвалтівників. На одній із сторінок зображене фото дівчини у міні та на підборах із підписом: «Короткою спідницею можна спровокувати злочинця на сексуальний злочин». А внизу йдеться таке:

«Зґвалтування можуть бути спровоковані необачною поведінкою жертв. Зокрема, вони були кричуще одягнені, поверталися додому в темний час доби без супроводу».

Анна Махно звернулася до Міністерства освіти України й українських учителів, які замість того, щоб пояснити дітям, що за будь-яких обставин ніхто не може посягати на їхню статеву свободу, розповідають, що жертва сама може бути винною. Допис набрав більш ніж 300 тисяч переглядів, безліч лайків та коментарів. Утім, підручник Ольги Тагліної, який датується 2016 роком, досі доступний для завантаження на освітніх платформах й, скоріш за все, його продовжують використовувати в українських школах. 

На жаль, величезна частина суспільства не розуміє, що поняття віктимної поведінки (схильність стати жертвою злочину) взагалі не має існувати. Особливо зараз, під час великої війни, коли російські пропагандисти всіляко доводять, що армія ґвалтівників і мародерів пішла вбивати, бо українці якось не так поводилися...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel