Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Луцькі волонтери: «Наші двері відчинені для кожної дитини, яка потребує підтримки»

Дорослі вихованці дякують благодійникам за те, що допомога була вчасною.

Фото з архіву Валентини Янковської.

Луцькі волонтери: «Наші двері відчинені для кожної дитини, яка потребує підтримки»

У Луцьку уже 20 років діє благодійний фонд «Тавіта», який допомагає дітям-сиротам та напівсиротам

Близько пів сотні хлопчиків і дівчаток з різних куточків міста щодня поспішають на смачний обід до волонтерів, які готують свіжі й гарячі страви. Благодійники фонду «Тавіта» займаються цією справою немало-небагато – два десятки літ. Заступниця голови організації Валентина Янковська, яка працює з початків її виникнення, розповідає, що насправді дітей не тільки частують: «У нас панує надзвичайно доброзичлива атмосфера. Ми ж розуміємо, що у них дуже непросте життя, не таке, як у повній сім’ї. Тож не просто частуємо їх смачним борщем і пиріжками – ми з ними багато про що розмовляємо. Хтось відкривається не одразу, а хтось із перших хвилин ділиться своїми проблемами. Бо ж є сім’ї, де батько зловживає алкоголем або де близькі важко хворіють. Розмова може дуже допомагати».

Волонтерка зауважує, що нині, під час війни, на обіди до них приходять і діти та дорослі з числа вимушених переселенців. На початках, коли була гостра потреба, у фонді їм активно допомагали з поселенням, разом ховалися у місцевому підвалі під час тривог та ліпили вареники й пироги для ЗСУ. Деякі з них тепер стали постійними помічниками.

Ми ж розуміємо, що у них дуже непросте життя, не таке, як у повній сім’ї. Тож не просто частуємо їх смачним борщем і пиріжками – ми з ними багато про що розмовляємо.

З найприємнішого, згадує пані Валентина, – це відгуки тих, хто колись відвідував «Тавіту»: «Рік тому ми змогли запросити до нас частину вихованців, й вони, уже дорослі чоловіки й жінки, згадували, яким цінним для них був той прихід на обід. От Дмитро, сам із багатодітної сім’ї, згадував, що у них вдома могло й хліба не бути. Він дякував і нам, і Богові за вчасну підтримку. Оленка стала директоркою приватного навчального закладу, а був час, коли вона над усе мріяла прибігти після школи до нас, щоб досхочу поїсти... І тепер наші двері відчинені для кожної дитини, яка потребує підтримки!».

Валентина Янковська розповіла також, що з нагоди Міжнародного дня захисту дітей усіх хлопців та дівчаток, якими опікується фонд, запросили до Луцького зоопарку, попереду – відпочинок у таборі на Світязі. До кожного свята їм вручають великі продуктові набори, якщо є гостра потреба, то допомагають і іншим чином: зокрема, купували ліжко у сім’ю, де без мами зростають п’ятеро дітей.

Загалом фонд «Тавіта» діє завдяки родині Джулинських. 20 років тому його заснував батько – Леонід Володимирович, якого доля прихилила до дітей, що зростають без батьків, а згодом справу за підтримки мами Валентини Миколаївни підхопив і син Леонід Леонідович. Серед активних помічників – пастор церкви «Милосердя» Віктор Мельничук, якого призначили головою фонду. Люди, які змогли вділити частину свого життя, коштів, уваги тим, хто цього потребує, давно зрозуміли, що добро, допомога мають силу не тільки поліпшувати, а й змінювати чиєсь життя. 

З початком війни за цими столиками з’явилися і хлопчики та дівчатка з числа переселенців.
З початком війни за цими столиками з’явилися і хлопчики та дівчатка з числа переселенців.
І в «Тавіті» готували  вареники-печеники  на фронт.

І в «Тавіті» готували вареники-печеники на фронт. 

Читайте також: «Допоможи, бо я знову вижив...»: луцька волонтерка рятує воїнів на передовій (Фото, відео)

Реклама Google

Telegram Channel