Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Найкращі рецепти лазаньї

Лазанья має безліч варіацій – із м’ясним фаршем, морепродуктами, грибами, курятиною...

Фото із сайту youtube.com.

Найкращі рецепти лазаньї

Саме її називають візитівкою італійської гастрономічної культури. Однак лазанья – не менш відома не лише на Аппенінському півострові страва, яку вважають однією з найпопулярніших і серед тамтешніх мешканців, і серед туристів. Її готують із шарів тіста (листів лазаньї) разом із шарами начинки, залитими соусом (як правило, бешамель). Начинка може бути з м'ясного рагу або фаршу, помідорів, шпинату, інших овочів, сиру тощо. Лазанья має безліч варіацій – із м’ясним фаршем, морепродуктами, грибами, курятиною... Скуштуйте – вам неодмінно сподобається!

Класична лазанья

Інгредієнти: 12 листів для лазаньї, 200 г пармезану, для соусу болоньєзе – 500 г фаршу, 3 помідори, 1 цибулина, 2–3 зубчики часнику, 3 ст. л. томатного соусу, 4 ст. л. оливкової олії, пучок петрушки, сіль та перець – до смаку; для соусу бешамель – 800 мл молока, 100 г вершкового масла, 3 ст. л. борошна, 1/4 ч. л. меленого мускатного горіха, сіль та перець – до смаку.

Приготування. Для соусу болоньєзе цибулю дрібно нарізати й обсмажити на оливковій олії, додати фарш, часник, сіль та перець. Смажити до готовності – приблизно 15 хвилин. Бланширувати помідори, нарізати їх невеликими шматочками й додати до готового фаршу. Туди ж влити томатний соус, перемішати, накрити кришкою і тушкувати 20 хвилин. Зняти з вогню, додати дрібно посічену зелень. Для приготування соусу бешамель потрібен сотейник із товстим дном. Поставити його на вогонь, розтопити вершкове масло, додати борошно, ретельно перемішуючи, поступово вливати молоко. Всипати сіль, перець, мускатний горіх. Довести соус до кипіння і зняти з вогню. Соус повинен мати консистенцію рідкої сметани, при охолодженні він стане густішим. У киплячій воді відварити листи лазаньї протягом 2–3 хвилин, просушити їх паперовим рушником. Одночасно кладіть у каструлю не більше двох листів, щоб не злиплися. У форму для запікання (20x20 см) на дно влити невелику кількість соусу бешамель, зверху викласти листи лазаньї, на них – соус болоньєзе, потім соус бешамель. Так повторити 5–6 пластів. Верхні листи змастити соусом бешамель і посипати дрібно натертим пармезаном. У попередньо розігрітій до 180 градусів духовці запікати страву 30–40 хвилин. Готову лазанью вийняти і залишити за кімнатної температури на 10 хвилин. За цей час соуси застигнуть, і лазанью легко можна буде розрізати на шматочки.

Рибна із зеленню

Інгредієнти: 300 г філе лосося (або іншої риби), 10–12 сухих листів лазаньї, 120 мл вершків, 100 г твердого сиру, 1 великий пучок зелені, 200 г нежирного кисломолочного сиру, 50 мл олії, сіль, приправи – до смаку.

Приготування. Розігріти духовку до 200°С. Змастити форму для запікання олією. Філе риби нарізати тонкими скибочками. Зелень подрібнити. Твердий сир натерти на крупній тертці. У мисці змішати сир, вершки, зелень, сіль, перець, перемішати. Опустити листи лазаньї в окріп на 3–4 хвилини, вийняти, охолодити, воду не виливати (якщо листи лазаньї не потребують попереднього замочування в окропі, то можна пропустити цей крок). Дно форми для запікання змастити олією, застелити листами лазаньї, полити 2–3 ст. л. гарячої води. Рівномірно викласти третину рибного філе, залити вершково-сирною масою. Повторити шари начинки так, щоб зверху був пласт лазаньї. Посипати тертим сиром і збризнути водою. Запікати в духовці 15–20 хвилин, до утворення хрусткої золотистої скоринки. Подавати лазанью гарячою.

Швидка з лаваша

Інгредієнти: 1–2 цибулини, 2 ст. л. олії, 500 г м'ясного фаршу, сіль та перець до смаку, 4 ст. л. томатної пасти, 100 мл вершків, 500 г вершкового масла, 2 ст. л. борошна, 300 мл молока, 4 листи лаваша, 400 г твердого сиру.

Приготування. Поріжте дрібно цибулю та обсмажте на пательні в олії. Додайте фарш та готуйте ще 5 хвилин. Посоліть, поперчіть, додайте томатну пасту, а через 10 хвилин влийте вершки. Готуйте 5 хвилин, а тоді зніміть з вогню. У сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте борошно та обсмажуйте його 2 хвилини, помішуючи. Влийте молоко, приправте сіллю та перцем і готуйте ще 2–3 хвилини. Дно форми для випікання злегка змастіть смальцем, викладіть лист лаваша, на нього – третину фаршу, тертого сиру та залийте все соусом. Тоді викладіть ще 2 шари з такою ж послідовністю. В кінці вилийте весь соус, що залишився, і посипте сиром. Поставте форму в розігріту до 180 градусів духовку і запікайте 30 хвилин.

Лазанья з куркою та шпинатом

Інгредієнти: 350–400 грамів курячого філе, 3 ст. л. вершкового масла, 2 зубчики часнику, 3 ст. л. борошна, 600 мл молока, 500 г пармезану, 120 г крем-сиру, 100 г шпинату, 1 яйце, 180 г рикоти, 250 г моцарели, 8 листів для лазаньї, 1–2 ч. л. олії, сіль до смаку.

Приготування. Відваріть куряче філе 15–20 хвилин, дайте охолонути та подрібніть. За цей час розтопіть у сотейнику вершкове масло, додайте подрібнений часник, борошно та перемішуйте 30 секунд. Тонкою цівкою влийте молоко, доведіть суміш до кипіння та готуйте до загустіння. Зніміть соус із вогню, додайте половину тертого пармезану, крем-сир, шпинат і перемішайте. В іншій ємності збийте яйце з рикотою. Відваріть листи для лазаньї, змастіть олією форму для випікання та вилийте перший шар соусу. Тоді покладіть 2 листи тіста, поверх – суміш із рикоти, курятину, моцарелу, тертий пармезан та залийте знову соусом. Повторіть процедуру ще тричі, останній раз залийте зверху соусом та посипте пармезаном. Розігрійте духовку до 200 градусів та запікайте 20–25 хвилин. 

Читайте також: «А в її гіллі живуть ангели, що охороняють домівку»: рецепти з чорної бузини і не тільки....

Реклама Google

Telegram Channel