Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«А в її гіллі живуть ангели, що охороняють домівку»: рецепти з чорної бузини і не тільки...

Не проґавте цвітіння бузини, адже з її квіточок можна приготувати освіжаючий напій з ніжним смаком і легким медовим ароматом.

Фото із сайту shuba.life.

«А в її гіллі живуть ангели, що охороняють домівку»: рецепти з чорної бузини і не тільки...

Так оповідає легенда про бузину чорну – чагарник, поширений у Європі, Північній Америці, Північній Африці та багатьох регіонах Азії. У дикому вигляді вона росте в підлісках широколистяних та змішаних лісів, також часто культивується у садах, але швидко дичавіє. З давніх-давен люди збирали плоди з дикорослої бузини чорної, її кісточки знайшли при розкопках стоянок неоліту. В античній Греції її вирощували спеціально. Гіппократ та Пліній використовували її для лікування застуди. За повір’ям, ця священна рослина дарує людині довголіття. А ще казали, що в гілках бузини живуть ангели, що охороняють домівку. Бузину застосовують і в офіційній, і в народній медицині. А ще з її цвіту, що саме на порі, готують різноманітні смаколики, рецепти яких пропонуємо вам у нинішній добірці

Бузиновий сироп

Він має особливий аромат і діє наче чарівний еліксир. Квітковий концентрат можна використовувати для приготування кремових легких десертів чи напоїв

Інгредієнти: 25 суцвіть бузини, 1 кг цукру, 25 г лимонної кислоти, 3 лимони (або 2 лимони й апельсин), 1,2 л води, стручок ванілі.

Приготування. Суцвіття бузини акуратно обтрусити від мошки, за потреби можна дуже обережно промити, але не дуже трусити, бо треба, щоб у них залишався пилок. Цукор розчинити у воді, всипати лимонну кислоту і довести до кипіння. Суцвіття бузини та скибочки лимона або лимона й апельсина викласти у скляну банку, залити гарячим сиропом, закрити капроновою кришкою і дати постояти 3 дні за кімнатної температури, час від часу перемішуючи або струшуючи, аби все було покрите рідиною. Потім процідити, закип’ятити і розлити у простерилізовані парою пляшки. Герметично закритий сироп може зберігатися впродовж року.

Сорбет 

Це знежирений освіжаючий кисло-солодкий десерт. Він не потребує великої кількості продуктів і часу на приготування. Бузина надає йому приємного медового присмаку і неймовірного аромату

Інгредієнти: 20 суцвіть бузини, 300 г цукру, 2 лимони, 550 мл води.

Приготування. Складіть у каструлю суцвіття бузини із цукром, залийте водою, вичавіть лимонний сік, вкиньте й вичавлені лимони. Доведіть до слабкого кипіння, потім вимкніть вогонь і залиште настоюватися на 2–5 годин. Процідіть на сито, застелене марлею, викиньте суцвіття та лимони, а рідину перелийте в посуд із кришкою, придатний для морозильної камери, і заморозьте впродовж 2–3 годин – до напівзамерзлого стану. Потому перекладіть у кухонний комбайн або блендер і збийте, щоб роздробити грудки льоду. Помістіть сорбет назад у морозилку ще на 1–2 години. Повторіть таку процедуру двічі чи тричі: що більше ви перемішаєте сорбет, то м’якшим він буде. У замороженому вигляді такий десерт зберігається до трьох місяців. Перед подачею дістаньте з морозилки й потримайте деякий час за кімнатної температури. Можна подавати бузиновий сорбет і як аперитив, поклавши його в склянку й наливши джин.

Лимонад 

Напій легкий, дещо нагадує лимонну газовану воду, але цікавіший на смак і краще освіжає

Інгредієнти: 300 г бузини, 600 г цукру, 6 л води, 1 лимон.

Приготування. Зберіть суцвіття бузини якомога акуратніше, щоб не струсити нектар з квітів. Мити їх не треба – одразу розділіть навпіл та закладіть у дві 3-літрові банки. Наріжте лимон і теж рівномірно додайте в банки. Цукор розчиніть в невеликій кількості води, постійно помішуючи. Цей сироп розділіть на 2 частини і розлийте по банках. Залийте усе до верху водою. Перемішайте. Накрийте банку чистою тканиною чи марлею і закріпіть її гумкою. Поставте у холодильник чи в прохолодне місце на 3–4 дні. Не забувайте збовтувати напій двічі на день – вранці та ввечері. Скуштуйте на смак. Щойно напій буде схожий на газовану воду – лимонад готовий. Тоді розлийте його по пляшках і насолоджуйтеся. Зберігайте в холодильнику до тижня.

Домашнє шампанське 

Це натуральний газований напій із символічним вмістом алкоголю і ніжно-солодким квітковим смаком. Можна використовувати і сушені квіти бузини в міжсезоння, хоча ігристе вино матиме трохи інший смак. Авжеж, технічно цей напій із квіток бузини не є шампанським. Але він смачний, освіжаючий і з бульбашками, як справжнє ігристе вино. Для природного бродіння йому потрібно понад 2 тижні. Підсолоджений медом або цукром, кінцевий напій повинен бути шипучим і ледь солодким

Інгредієнти: 170 г цвіту бузини, 450 г меду, 4 скл. окропу, 12 скл. холодної води, 2 ст. л. яблучного оцту, сік і цедра з 2 лимонів, 3 г сухих дріжджів.

Приготування. Не мийте квіти бузини: саме бактерії на їхній поверхні викликають бродіння. Просто струсіть комах, відріжте й викиньте товсті стебла. Вкиньте мед або цукор у велику миску й залийте 4 склянками окропу, перемішуйте до повного розчинення. Додайте 12 склянок холодної води, сік і цедру лимона та квітки бузини. Накрийте чистим рушником і залиште за кімнатної температури на 48 годин, помішуючи принаймні двічі на день. До кінця другого дня з’являться ознаки бродіння: верхня частина рідини виглядатиме пінистою, особливо якщо її помішувати. Якщо через 48 годин рідина не почне бродити, додайте маленьку дрібку хлібопекарських дріжджів і зачекайте ще 48 годин, періодично помішуючи, перш ніж переходити до наступного кроку. Процідіть сусло від квітів і цедри через дрібне сито, застелене марлею. За допомогою лійки розлийте напій у чисті пластикові пляшки і закрутіть кришкою. Наповнюйте пляшки лише на 2/3, інакше їх може розірвати. Залиште за кімнатної температури на тиждень, повільно відкручуючи кришки принаймні раз на день, щоб випустити вуглекислий газ. Через 7–8 днів перемістіть їх у холодильник, але час від часу відкривайте пляшки ще тиждень, випускаючи газ. Готовий напій подавайте охолодженим або з льодом.

 

А у вашому раціоні є селера?

Якщо ви прихильник здорового харчування, то відповідь на це запитання, швидше за все, позитивна. Якщо ж ні – саме час виправляти ситуацію

Селера корисна для здоров'я і широко застосовується в кулінарії. Вона містить дуже мало калорій, тому просто незамінна для тих, хто дотримується дієти.

У складі селери – вітаміни групи В, вітаміни Е й К, провітамін А, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк та інші. Їй властива антисептична, протиалергенна, тонізуюча дія. Цей овоч корисний для серця і судин, для нервової і травної систем, зміцнення імунітету.

Батьківщина селери – Середземномор’я, та вирощують її і в Європі, Азії, Африці. Рослина має сильний аромат та пряний солодкувато-гіркуватий смак. У кулінарії використовують зелень, стебла, насіння та коренеплід.

Корінь підходить для бульйонів, супів, листкову селеру додають до салатів, а насіння – до відварних овочів, м’яса, гуляшу, соусів, паштетів. Селера добре доповнює різні гарніри, страви з риби та несолодку випічку.

 

Щоб куряче філе для салату вийшло соковитим та ніжним 

Це поширений компонент у багатьох закусках і салатах. От тільки іноді готове м’ясо стає жорстким і наче гумовим. Якщо покласти таку курятину в салат, то для заправки знадобиться велика кількість майонезу, що не всі схвалюють

Аби куряче філе було соковитим і м’яким, слід використовувати тільки охолоджене м’ясо. Якщо ж воно було заморожене, то готовий продукт виявиться сухим. Отже, охолоджене філе залишаємо на столі на 30 хвилин. Воно має зігрітися до кімнатної температури. Кип’ятимо в каструлі воду. Щойно закипить, занурюємо в неї м’ясо, додаємо сіль, духмяний перець і головку ріпчастої цибулі. Варимо курятину 25–30 хвилин. Після цього вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і даємо м’ясу настоятися в бульйоні не менше 20 хвилин. Ідеально – залишити філе в рідині до повного охолодження: бульйон просочить м’ясні волокна, і курятина вийде соковитою і м'якою.
Далі остигле філе можна використовувати за призначенням. Але робити це потрібно того ж дня. У разі тривалого зберігання без бульйону курятина знову стане сухою і жорсткою.

Реклама Google

Telegram Channel