Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Данці плакали разом із нами, коли  на екрані розривалися ракети  і снаряди в Україні... (Фото)

Її Величність королева Данії Маргрете ІІ на власні очі переконалася: українському мистецькому роду не буде переводу!

Волинь-нова

Данці плакали разом із нами, коли на екрані розривалися ракети і снаряди в Україні... (Фото)

На благодійному гала-концерті «Українські вечори» у Королівському театрі Копенгагена неподалік Її Величності королеви Данії Маргрете ІІ була й авторка цього матеріалу. Відколи в Україні почалася війна, на вулицях столиці Данії поруч із данськими знаменами з’явилися синьо-жовті прапори. А напередодні цьогорічного літа кольори мирного неба й золотої пшениці, здавалося, огорнули миролюбним теплом древню велич Королівського театру Копенгагена, який з воістину королівською гостинністю приймав на своїй сцені зірок українського мистецтва. «У зловісній тіні війни іноді легко не помітити силу мистецтва. Приходьте і боріться, приходьте і подивіться, задля збереження чого українці жертвують своїми життями», – йшлося в данській афіші

Наш біль розділили перші особи країни казкаря Андерсена

Звістка про «Українські вечори» на головній сцені Данії швидко розлетілася Копенгагеном. Вона неабияк порадувала українців, які знайшли в цій країні прихисток від війни, й зацікавила данців, уже знайомих із красою українського мистецтва, і тих, які отримали можливість висловити Україні свою підтримку благодійними пожертвами та оваціями її мужності й красі. Благодійний захід відбувся з ініціативи та за організації Посольства України в Данії у співпраці з данським культурним діячем Філіпом Маурі та з фундацією першої леді України Олени Зеленської за підтримки Міністерства оборони України.

В очікуванні концерту представники двох чудових культур приязно гомоніли на плацу перед входом. Мої земляки були неймовірно красивими у рідних вишиванках, а датчани навіть без знання мови читали на наших обличчях почуття, які зворушливо до сліз гармоніювали з поетичним рядком Олександра Олеся «З журбою радість обнялась».

Перша леді України по-материнськи переповіла, як болить Україні війна. 

…Усі шанобливо встали, коли в ложу зайшла Її Величність королева Данії Маргрете ІІ. Другий Український благодійний вечір вшанувала своєю присутністю сестра данського монарха, Її Королівська Високість принцеса Данії Бенедикт. Серед глядачів були члени данського парламенту, уряду, місцевого політичного істеблішменту, бізнес-спільноти.

Далеко від Батьківщини здається найгарнішою, найправеднішою піснею її Гімн. Ним розпочався грандіозний концерт, його підхопили українці, які були в залі. Данці плакали разом із нами, коли на екрані розривалися ракети і снаряди в Україні, чорніли пустками розбомблені наші міста та села, як слухали відео­звернення Олени Зеленської. Перша леді України по-материнськи переповіла, як болить Україні війна. Вона висловила вдячність Данії за надання політичної, гуманітарної, фінансової та військової допомоги, а також наголосила на важливості продовження підтримки Україні.

Біль країни, мрії наших співвітчизників жити у вільній і мирній Україні вчувалися у кожному номері двох благодійних концертів.

Гучне і багатоголосе «Браво!» українській душі

Протягом майже трьох годин публіка дякувала митцям бурхливими оваціями за неперевершене виконання творів української і світової музичної класики, української народної вокальної музики, українських народних танців,  сучасних балетних постановок. Творцями незабутніх «Українських вечорів» були понад 100 талановитих українських митців. Досконалими до чарівності звучали мелодії у виконанні  Національного президентського оркестру України під диригуванням підполковника  маестро Максима Гусака. Під акомпанемент цього зіркового колективу й велелюдне «Браво!» виступили провідні зірки оперної сцени – народний артист України Сергій Магера (бас), унікальний контратенор Юрій Миненко, Олена Бєлкіна (мецо-сопрано).

Цвітом миру бачилися діти – юні танцівники Дитячої хореографічної школи при Національному заслуженому академічному ансамблі танцю України ім. Павла Вірського. Юні нарівні з дорослими колегами кожним па засвідчували: Україна неймовірно красива культурою, історією, людьми й любов’ю українців до своєї країни, яких не в силі здолати війна.

До слова, колектив мав честь познайомитися з Її Величністю Королевою Маргрете ІІ і вручити презентаційні подарунки від України на знак вдячності за підтримку в боротьбі з російським агресором.

Родзинкою «Українських вечорів» було виконання гімну Данії хором хлопчиків (Det Danske Drengekor) під диригуванням маестро Еміля Ріттера.

 

 …Здавалося, на «Українських вечорах» навіть зорі над Копенгагеном сяяли на честь Данії й України, їхньої дружби й віри в Перемогу у війні з ненависною росією.

Пізніше стало відомо, що на благодійному гала-концерті «Українські вечори» в Королівському театрі Копенгагена було зібрано близько 4,6 мільйона гривень. Ці кошти Данія офірувала для підтримки благодійного фонду першої леді України «Фундація Олени Зеленської», який допомагає українським дітям.

 

Читайте також: «Гуру волинскої журналістики: «Владі не потрібні друковані ЗМІ, бо не всі її представники розуміють значення правдивого слова».

Реклама Google
 

Telegram Channel