Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Лікарі поставили на ноги хлопця, який 16 років не міг ходити

Перед операцією Володя сказав: «Я вже нічого не боюся». І результат перевершив очікування.

Фото із сайту shotam.info

Лікарі поставили на ноги хлопця, який 16 років не міг ходити

Володимир Приріз із міста Стебника на Львівщині має орфанне генетичне захворювання — торсійну дистонію. Однак правильний діагноз йому встановили лише у 2021-му. До того із раннього дитинства медики не могли  розпізнати недугу саме через те, що вона дуже рідкісна

Володя народився здоровим на вигляд малюком: до двох з половиною років хвороба не давала про себе знати. Але потім ноги почали слабшати, а ліва стопа — відхилятися вбік. Згодом він уже не міг ходити. А лікарі тільки руками розводили.

І хоча зараз вдається пересуватися лише з підтримкою, він обіцяє навчитися ходити самостійно.
І хоча зараз вдається пересуватися лише з підтримкою, він обіцяє навчитися ходити самостійно.

 З’ясувати, що саме відбувається з хлопцем, допоміг випадок. Якось його мама  побачила по телевізору сюжет про дівчинку із симптомами, дуже схожими на ті, що були в її сина. У відео прозвучала назва хвороби — торсійна дистонія. Жінка розказала про це лікарям, і чергове обстеження Володі підтвердило: він один зі 100 українців, які живуть із таким діагнозом. 

Золоті руки медиків дали юнакові шанс змінити життя.
Золоті руки медиків дали юнакові шанс змінити життя.

 Торсійна дистонія порушує роботу мозку, через що він посилає у м’язи неправильні імпульси, з’являється слабкість і біль, тіло буквально викручує, людина втрачає можливість ходити і навіть сидіти.

Вилікувати це, на жаль, неможливо, але є технології, які дають змогу полегшити симптоми і навіть повернути хворого до повноцінного життя. 

Він ще обов’язково зіграє у футбол!
Він ще обов’язково зіграє у футбол!

 Київські лікарі вживили Володі в мозок нейростимулятор, який посилає правильні імпульси до головного мозку, а він вже — у м’язи. Відтоді з життя хлопця став зникати біль, додалося сил, поліпшився апетит і настрій. Володя почав краще говорити і навіть виконувати фізичні вправи. 

Але через роки нерухомості обидві його стопи були атрофовані та деформовані. Крім того, у нього розвинувся нервово-паралітичний сколіоз. 

Стопи виправили спеціалісти ортопедично-травматологічного відділення Лікарні Святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова, а хірурги разом із американськими колегами провели надскладну операцію: поверх хребта наклали металеві конструкції, аби викривлення не прогресувало.

І після цього сталося диво — Володя нарешті знову зробив свої перші кроки у 20 років. 

— Він уже рівніше сидить, став трохи вищим, бо сколіоз перехиляв його на один бік, — радіє мама хлопця.

Попереду в нього тривала реабілітація та тренування. Однак юнак поставив собі за мету навчитися ходити самостійно.

— Я все життя йшов до цього дня. І ще в мене є мрія поїхати на стадіон «Олімпійський» і там зіграти у футбол із Денисом Бойком (воротар збірної України та київського «Динамо». — Ред.).

За матеріалами Першого медичного об’єднання Львова.

Оксана СКРИПАЛЬ.

Читайте також: У Львові прооперували 47-річну волинянку, яка не могла нормально харчуватися.

Реклама Google

Telegram Channel