Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Чим охолодитися у спеку? Рецепти морозива

Хіба ж це не найкращий десерт літньої пори?

Фото із сайту favim.com.

Чим охолодитися у спеку? Рецепти морозива

Літо на порозі, а отже, всім нам кортітиме освіжитися крижаним десертом чи напоєм із кубиками льоду. Звісно, всього цього не бракує в асортименті численних кафе, крамничок і супермаркетів, які запропонують споживачам різноманітні морозиво, коктейлі, холодні десерти на всі смаки. Але цікавіше й оригінальніше власноруч зробити, наприклад, квас із сухофруктів, м’ятний лимонад, молочний коктейль чи вітамінне смузі, приготувати ягідне желе, вершковий пломбір чи полуничну панакоту. І не забудьте додати трошки фантазії та позитивного настрою! 

Різноманіття морозива просто вражає.
Різноманіття морозива просто вражає.

 Полуничне морозиво

Вітамінна свіжість – коронний десерт початку літа

Інгредієнти: 0,5 кг вимитої та очищеної полуниці (+додатково для оздоблення), 
2/3 скл. цукрової пудри, 2 ст. л. лимонного соку, 1 скл. грецького йогурту, 400 мл жирних вершків (35%).

Приготування. Половину полуниць збийте у блендері із цукром, лимонним соком і йогуртом до отримання однорідної маси. Процідіть через дрібне сито у велику миску. Решту ягід дрібно наріжте. Вершки збийте міксером до м'яких піків. Повільно влийте їх у полуничне пюре, ретельно перемішуючи ложкою й одночасно додаючи в нього нарізані полуниці. Готову суміш влийте у 2-літровий контейнер, пригладьте поверхню і накрийте харчовою плівкою. Заморожуйте протягом 4 годин, перемішуючи через кожні 30–40 хвилин. Подавайте морозиво у порційних креманках.

До речі. Щоб урізноманітнити смак, можна замінити грецький йогурт на маскарпоне, легкий вершковий сир або рикоту.

Вершковий пломбір

За цим рецептом ви приготуєте морозиво, яким можна не просто поласувати, а й наїстися – таке воно густе і ситне 

Інгредієнти: 2 скл. цукру, 1 л молока, 100 г вершкового масла, 1 ч. л. крохмалю, 
5 яєчних жовтків.

Приготування. Вершкове масло опустити в підігріте молоко і довести до кипіння. В іншій посудині змішати цукор, крохмаль і жовтки, розтерти все до однорідного стану, після чого додавати потрохи молоко, поки не отримаємо консистенцію рідкої сметани. Поступово тонкою цівкою вливаємо жовткову масу в кипляче молоко, постійно помішуючи. Доводимо до кипіння, знімаємо каструлю з вогню і ставимо її в холодну воду, при цьому не припиняємо ретельно мішати. Коли маса стане тільки трохи теплою, помішуємо періодично, а після повного охолодження розливаємо у форми і ставимо в морозилку. Подаємо, оздобивши на власний смак: можна полити сиропом або варенням, посипати тертим шоколадом, прикрасити свіжими ягодами чи фруктами тощо.

Семіфредо

Цей італійський десерт на кшталт торта з різними наповнювачами. Добавки можна вибрати на свій смак: свіжі або заморожені ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, карамель і шоколад

Інгредієнти: 250 мл вершків (33–36% жирності), 2 яйця, 1 ч. л. ванільного екстракту, 30 г цукру, 2 ст. л. малини, 100 г суміші сухофруктів і горіхів.

Приготування. Яйця розділити на білки й жовтки, а загальну кількість цукру – порівну між ними. Жовтки збити з половиною цукру до збільшення в об'ємі і посвітління. Білки збити з цукром до стійких піків. Збити вершки. Додати вершки до білків разом із ванільним екстрактом. Ретельно перемішати масу лопаткою або вінчиком. Потім додати збиті жовтки і знову все акуратно вимішати. 
На завершення всипати ягоди, сухофрукти та горіхи. Розкласти масу у контейнери і заморозити. Якщо дно ємності застелити харчовою плівкою, то відокремити морозиво від посудини буде простіше. Це морозиво не потребує перемішування під час заморожування. Просто поставте закритий контейнер у морозилку на 4–8 годин, а потому насолоджуйтеся смачним і ніжним десертом.

Домашнє ванільне морозиво

Воно – одне з найпопулярніших. Може, стане і вашим улюбленим?

Інгредієнти: 1 яйце, 2–3 ст. л. цукру, 1 скл. молока, ванілін або ванільний цукор.

Приготування. Яйце збити з цукром і ваніліном у каструльці, влити молоко 
і поставити на невеликий вогонь. Постійно збиваючи, довести до кипіння і відразу ж зняти з плити. Охолодити і вилити у лоток. Накрити і поставити в морозилку на 4–5 годин. За час, поки морозиво застигає, його необхідно як мінімум 4 рази добре перемішати, щоб не утворювався лід. При подачі прикрасити фруктами, ягодами або тертим шоколадом. 

До речі. Додаючи в процесі приготування горіхи, какао або шоколад, отримаєте морозиво з різними смаками. 

Найбільше радітимуть такому смаколику діти.
Найбільше радітимуть такому смаколику діти.

 Пломбір «Оригінальний»

Вірите, що надзвичайне морозиво легко приготувати всього з двох компонентів? Спробуйте! Це диво – смачне, ніжне, в мільйон разів краще за магазинне

Інгредієнти: 500 мл жирних вершків (30%), 200 мл згущеного молока. 

Приготування. Просто змішайте згущонку і вершки до однорідної консистенції, зручніше робити це за допомогою міксера. Але не перестарайтеся, адже від тривалого збивання жирні вершки перетворюються на масло. Готову масу ставимо в морозилку до цілковитого застигання на декілька годин. У процесі заморозки бажано перемішати продукт 2–3 рази. Подавайте домашній пломбір із фруктами, шоколадом, смакуйте з кавою – на ваш вибір. 

Полунично-вершковий десерт

Справжнісінький торт – і біля духовки стояти не треба

Інгредієнти: 700–800 г полуниць, пів лимона, 1 банка (380 г) згущеного молока, 200 мл жирних вершків, 20 г вершкового масла, 100 г шоколадного печива.

Приготування. Полуниці вимити, очистити, кілька ягід залишити для оздоблення. Розім'яти полуницю виделкою або нарізати невеликими шматочками. Додати до подрібнених ягід сік лимона, згущене молоко, збиті вершки. Все перемішати. Застелити фольгою форму й заповнити її сумішшю. Печиво подрібнити на крихту, змішати його з м'яким вершковим маслом і викласти у форму другим шаром, злегка притиснувши печивом полуничну масу. Форму накрити і поставити в холодильник. Через 6 годин вийняти готовий полуничний десерт, покласти його печивом на тарілку, зняти фольгу з фруктового шару. Прикрасити торт-десерт збитими вершками і цілими ягодами.

Десерт «Трускавки з шоколадом»

Подавати до столу можна відразу або охолодженим

Інгредієнти: 100–150 г полуниць, 1 ч. л. цукрової пудри, 200 мл жирних вершків, 1 плитка (100 г) білого шоколаду, 1 ч. л. какао-порошку. 

Приготування. У невелику каструльку з довгою ручкою вилити вершки, поставити на маленький вогонь, додати білий шоколад, поламавши його на шматочки. Суміш потрібно постійно помішувати до повного розчинення шоколаду, але не доводити до кипіння! Коли маса стане однорідною, зняти з вогню і дати повністю охолонути. Полуниці порозрізати на половинки або четвертинки (залежно від розміру та м'якості ягід). Посипати полуницю цукровою пудрою і перем'яти до бажаної консистенції. Розділити на 2 рівні частини й покласти на дно двох склянок. Зверху посипати какао. Остиглий крем із шоколаду та вершків збити в міксері. Розлити по склянках. Зверху можна посипати какао, тертим шоколадом або прикрасити полуничкою. 

Полунична панакота

Від такого десерту гості будуть у захваті

Інгредієнти: 1 скл. вершків, 1 скл. молока, 0,5 скл. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру 1 ст. л. желатину, цедра 1 лимона, 200–300 г полуниць, шоколадні кульки або тертий шоколад для оздоблення. 

Приготування. Замочити желатин у холодній воді. Коли набухне, розпустити на водяній бані. В каструльку влити вершки, молоко, додати 2 ст. ложки цукру, ванільний цукор, цедру лимона і прогріти – до 80 градусів. Зняти масу з вогню, додати в неї розпущений желатин, перемішати, розлити у формочки і поставити в холодильник на 3 години. Для соусу полуниці збити з цукром (за смаком) за допомогою блендера. З 1–2 ст. ложок цукру зробити пудру. Вийняти десерт із формочок, перевернувши їх на тарілку. Полити соусом і прикрасити  ягодами, шоколадними кульками, посипати цукровою пудрою.

Ягідний мус 

Такий десерт не тільки смачний, а й надзвичайно корисний

Інгредієнти: 100 г манної крупи, 1,5 скл. чорниць (можна замінити будь-якими ягодами), 1 скл. цукру, 400 мл води. 

Приготування. Ягоди розминаємо, додаємо пів склянки води і відтискаємо сік. У віджаті ягоди вливаємо склянку води, додаємо цукор і доводимо до кипіння. Проціджуємо, вичавки викидаємо. У відвар добавляємо манку і варимо на невеликому вогні до консистенції густої каші, охолоджуємо. Додаємо сік і добре збиваємо, щоб маса збільшилася і стала пишною. Розкладаємо мус у креманки і ставимо в холодильник на 4 години.

Вишні у винному желе

Такий десерт особливо смакуватиме з вафлями

Інгредієнти: 400 г вишень без кісточок, 20 мл вишневого лікеру, кориці на кінчику ножа, цедра 1 лимона, 75 г цукру, 10 г желатину, 350 мл рожевого вина, листочки м'яти – для оздоблення, вафлі – для подачі.

Приготування. Замаринуйте вишні в суміші лікеру, кориці, цедри і цукру на 30 хвилин. Відкиньте вишні на друшляк (маринад не виливайте). Желатин замочіть в холодній воді. До маринаду влийте вино і нагрійте. Замочений желатин розведіть у гарячому вині і трохи охолодіть. Вишні розкладіть в 4 келихи, залийте винним желе. Поставте в холодильник, щоб желе застигло. Перед подачею прикрасьте листочками м’яти. Подавайте десерт з вафлями.

Полунично-сирний десерт

І смачно, і надзвичайно корисно

Інгредієнти: 300 г сиру, 2 жовтки, 10 г желатину, 3 ст. л. цукрової пудри, 1 ст. л. цукру, 100 мл вершків (33% жирності), 150 г полуниць, м’ята.

Приготування. Замочити желатин, як зазначено на упаковці. Сир, жовтки і цукрову пудру розтерти в глибокій посудині до однорідності, додати желатин, щоб він добре розійшовся по всій сирній масі. Влити збиті вершки, акуратно перемішати. Викласти в креманки. Полуницю та цукор збити в блендері. Залити на сирну масу. Поставити в холодильник. Перед подачею прикрасити м’ятою.

Смородиновий сорбет 

Дивовижно ніжні смачні натуральні ласощі з такою незвичною назвою припадуть вам до вподоби з першої ложки. Охолоджена солодка страва з фруктів чи ягід і цукрового сиропу належить до різновидів морозива 

Інгредієнти: 500 г ягід (можна замінити смородину будь-якими іншими), 1 ст. л. лимонного соку, 150 г цукру, 20 г крохмалю, 0,5 л води, м’ята для оздоблення.

Приготування. Ягоди збити блендером до стану пюре, протерти через сито, щоб позбутися кісточок. Поставити пюре в холодильник, а кісточки залити водою (450 мл), додати цукор і проварити. Процідити, сироп вилити у каструлю, додати лимонний сік і довести до кипіння. У 50 г води розмішати крохмаль і влити у киплячий сироп, варити до загустіння (близько хвилини) – вийде кисіль. Охолодити його, змішати з пюре, поставити на 3– 4 години в морозилку і кожні 20–30 хвилин розминати суміш виделкою або збивати блендером. Подавати сорбет із листочком м’яти.

 

Пийте на здоров’я!

Влітку не хочеться ані чаю, ані кави, бо й так спекотно. Їм на зміну приходять інші напої – прохолодні, освіжаючі. Обирайте, що вам до смаку

Холодний напій на основі молока і морозива можна урізноманітнити шоколадом, сиропами, фруктами, ягодами.
Холодний напій на основі молока і морозива можна урізноманітнити шоколадом, сиропами, фруктами, ягодами.

 М’ятний каркаде 

Інгредієнти: 4 пакетики чаю каркаде, 0,5 скл. листя м’яти, 1 л окропу, 1 л яблучного соку, 2 скл. холодної води, кубики льоду – за смаком.

Приготування. Чайні пакетики та м’яту заливаємо окропом. Даємо настоятися 10 хвилин. Виймаємо пакетики і м’яту, додаємо холодну воду і яблучний сік. Охолоджуємо напій. Подаємо з льодом і гілочками м’яти.

Яблучний квас

Інгредієнти: 1,5 скл. сушенини, 4 л окропу, 0,5 скл. цукру (або до смаку), 5–7 г свіжих дріжджів.

Приготування. Яблука промити, всипати у високу емальовану каструлю і залити окропом і, добавивши цукру, ретельно перемішати до його повного розчинення. Настоювати 3–4 години. Потому (за температури не вище 30 градусів) додати подрібнені дріжджі й залишити приблизно на 2 доби – до появи піни (кришкою накривати не щільно). Готовий напій розлити у пляшки, зберігати квас у холодному місці. 

Холодний чай з лимоном 

Інгредієнти: 3 л води, 2–3 ст. л. чорного або зеленого чаю, пів лимона, 4–5 ст. л. цукру (або за смаком), лід.

Приготування. Очищену воду довести до кипіння і всипати чорний або зелений крупнолистовий чай. Настоювати 4–5 хвилин, після чого вичавити сік з половинки лимона і сам лимон також додати в чай, а через 10 хвилин вийняти його. Додати цукор, розмішати. Каструлю з напоєм поставити в холодну воду для остигання до кімнатної температури. Далі чай розлити в пляшки, обов’язково проціджуючи через ситечко, і поставити на кілька годин у холодильник. При подачі варто додати у склянку кілька кубиків льоду. 

Домашній квас «Хлібний»

Інгредієнти: 500 г чорного хліба, 300 г цукру, 15 г свіжих дріжджів, 5 л гарячої води.

Приготування. Хліб поріжте, запечіть у духовці до золотистого кольору і висипте в каструлю. Залийте сухарі окропом (3 л), накрийте кришкою, остудіть, після чого процідіть через марлю. Залийте сухарі 2 л окропу, залиште ще на 1 годину, процідіть. Усю рідину злийте в одну банку або емальовану каструлю, додайте цукор і дріжджі, перемішайте і настоюйте 
8–12 годин при кімнатній температурі. Розлийте квас у пляшки і зберігайте в прохолодному місці. За бажанням до нього можна додати два кружальця лимона і кілька листочків чорної смородини.

Шоколадно-молочний коктейль

Інгредієнти: 250 мл молока, 60–80 г морозива, 2 ст. л. какао, цукрова пудра – за смаком.

Приготування. Залити молоко в блендер, додати морозиво, какао, цукрову пудру. Суміш необхідно добре збити до утворення пінки.

Чайний лимонад

Інгредієнти: 1 лимон, 2 гілочки свіжої м’яти, 4 ст. л. меду, 3–4 пакетики чорного чаю, кубики льоду.

Приготування. Заварити міцний чай з м’ятою, остудити. Лимон розрізати навпіл, половину нарізати кружальцями, з другої вичавити сік. Змішати сік, мед і чай. Налити лимонад у глечик, покласти лід і кружальця лимона. Замість чорного чаю можна використовувати зелений або трав’яний.

Мохіто

Інгредієнти: 3 гілочки свіжої м’яти, половинка лимона або лайма, лід, вода газована або звичайна, яблучний сік – за смаком.

Приготування. У склянку подрібнити м’яту, витиснути лимон або лайм. Додати воду, можна розбавити її яблучним соком. Прикрасити гілочкою м’яти.

Холодна кава глясе 

Інгредієнти: 4 ч. л. кави, 300 мл води, 2 ст. л. морозива, вершки – за смаком.

Приготування. Варимо міцну каву, проціджуємо, охолоджуємо і розливаємо у високі склянки. У кожну кладемо по кульці морозива і додаємо збиті вершки. Смакуватиме глясе із солоним печивом.

Реклама Google

Telegram Channel