Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чи потрібно викопувати цибулинні рослини щороку?

Дотримуйтесь рекомендованих термінів: важливо зібрати цибулини, коли старе коріння вже відмерло, а нове ще не почало рости. Тоді отримаєте найкращий посадковий матеріал.

Фото із сайту blog.florium.ua.

Чи потрібно викопувати цибулинні рослини щороку?

Проводячи такий захід на своїй клумбі, важливо враховувати особливості кожної культуриси, проліски, мускарі

Дрібні цибулини цих рослин добре ростуть на одному і тому ж місці 5–8 років. Як ми вже знаємо, молоді цибулини-дітки виростають на материнській і з'єднані з нею спільними покривними лусками. Тому викопують і розсаджують гнізда тоді, коли вони стають занадто загущеними.

Тюльпани, нарциси, гіацинти

Нарциси можна викопувати раз на кілька років. Період у 3–5 літ буде оптимальним. Тюльпани і гіацинти – потрібно щорічно, особливо це актуально для сортових тюльпанів.

Отже, для чого потрібно викопувати тюльпани?

По-перше – для забезпечення комфортних умов для квіткових бруньок у молодих цибулинах, адже поки вони в землі, можуть постраждати і від зайвої вологи, і від коливань температур, і навіть від інфекцій. Так дрібніє і сама цибулина, і майбутня квітка. 

По-друге, відбраковуємо заражені й слабкі екземпляри, чим запобігаємо накопиченню хвороб у ґрунті.

По-третє, сортуємо цибулини, відбираємо тільки сильні та великі, тож посадковий матеріал буде найкращої якості.

По-четверте, чим більше поживних речовин буде у цибулини, тим більшою і красивішою буде квітка. А для цього потрібно очистити ґрунт від усіх діток, залишків старих лусок і цибулин. Адже, якщо тюльпани, нарциси чи гіацинти ростуть по кілька років на одному місці, вони дрібнішають, утворюють надто багато діток. Таким чином ділянка засмічується і квітам дуже складно розвиватися.

Отож спостерігайте, якщо тюльпани та нарциси перестали давати бутони (а тільки розетку листя), то їх точно пора викопувати.

Особливу увагу приділіть гіацинтам. Сучасні сорти, як правило, утворюють цибулину під старою. Тому рослина з часом заглиблюється занадто сильно і перестає цвісти. Викопуйте ці квіти хоча б через рік.
Джерело: yaskravaklumba.com.ua.

Читайте також: «Житель Рівного створив власний бренд одяну для військових».

Реклама Google

Telegram Channel