Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«У Луцьку дівчина в інвалідному візку цілий рік не могла виїхати на вулицю, бо прохід... «замурували»

Не треба мовчати, коли ваші права нахабно порушують.

Фото: pixabay.com.

«У Луцьку дівчина в інвалідному візку цілий рік не могла виїхати на вулицю, бо прохід... «замурували»

Проблему вдалося вирішити лише завдяки представнику на Волині Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (омбудсмена). Цього ж тижня в Луцьку відбулася зустріч, на якій стало відомо, що відтепер у нашому краї діятиме регіональне представництво омбудсмена. Правники мають активно безоплатно допомагати мешканцям Волині справлятися з викликами війни

Досі інститут Уповноваженого у нашій області представляла лише одна людина – регіональний координатор Віталій Єлов. Тепер з ним працюватимуть ще двоє. Пан Віталій за роки роботи в громаді має стільки історій про порушення прав волинян, що факт появи нових фахівців оцінює однозначно схвально. Розповідаючи про особливості роботи, оповідає кричущий випадок, з яким працював ще до війни:

«До мене звернулася дівчина з інвалідністю, яка проживала в Луцьку у приватному секторі на вулиці Набережній. Вона поскаржилася, що не може на інвалідному візку виїхати на вулицю, бо її перегородили через будівництво багатоповерхівки. Йдеться про будинок, спорудження якого замовила обласна прокуратура. Проходу для людей не лишили. Вона зверталася у міську раду, а та цілий рік нічого не могла вирішити. Проаналізувавши технічну документацію, я виявив, що на паперах прохід був передбачений! За таке недотримання технічних умов має бути відповідальність! Адже права людей (потерпали й інші) зухвало порушувалися. Після мого звернення до забудовника буквально за три тижні прохід був зроблений і  пандус теж. І люди стали тим користуватися... Порушення прав означає, що хтось обов’язково має за це відповідати!».

 

 Тепер Віталій Єлов працюватиме разом із Юлією Спас, яку призначили представником Уповноваженого в нашому регіоні, та головним спеціалістом Анастасією Соляр. Таким чином інституцію обмудсмена, посаду якого нині в державі обіймає Дмитро Лубінець, зараз роблять гнучкішою, більш доступною людям. Її удосконалюють, щоб реагувати на різке збільшення порушень прав і свобод українців у час війни та появу незнаних раніше проблем.

Війна спровокувала цілий пласт проблем правового й психологічного характеру, яких раніше в українців не було.

«Ми допомагаємо різним категоріям людей, – пояснила Юлія Спас.

 

Юлія Спас (на фото)  наголосила, що працюватиме, аби й під час війни волиняни могли добитися справедливості.
Юлія Спас (на фото) наголосила, що працюватиме, аби й під час війни волиняни могли добитися справедливості.

 

– До прикладу, повертаємо дітей, вивезених за межі України; відстоюємо право на виплати переселенцям та військовослужбовцям; проводимо моніторинг місць проживання внутрішньо переміщених осіб. Також допомагаємо журналістам відстояти право на доступ до публічної інформації. Надаємо допомогу кожному, чиї соціальні або економічні права порушені, і хто нам про це повідомив. Ми уповноважені складати протоколи про адміністративні правопорушення і притягати до адмінвідповідальності чиновників. Нас можна знайти у Луцьку за адресою: Київський майдан, 9, кабінет 106. Це приміщення

Волинської обласної держадміністрації. Звертайтеся – ми допоможемо захистити ваші права».

Одночасно з ознайомленням із новою структурою відбулася координаційна зустріч. У ній взяли участь представники поліції, адвокати, науковці-правники, представники громадських організацій, які опікуються переселенцями.

Спеціалісти різних галузей зауважували одне: війна спровокувала цілий пласт проблем правового й психологічного характеру, яких раніше в українців не було. Приміром, адвокатка Оксана Комарницька розповіла про страждання дітей, які із мамами виїхали за кордон і втратили безпосередній зв’язок із татами та своїми родинами. За статистикою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, 7,9 мільйона громадян перебувають на території інших держав. 4,8 мільйона – стали ВПО. Юристи також говорили й про те, що нікуди не поділися (а часто навіть загострилися) й проблеми, які існували до війни, зокрема, йшлося про домашнє насилля та інші соціальні питання. Озвучували й статистику: найчастіше до омбудсмена звертаються переселенці, пенсіонери, члени сімей військовослужбовців, засуджені, особи з інвалідністю. 

Читайте також:«Єдина міська стратегія у Луцьку – це телефонний дзвінок міському голові від справжнього боса»

Реклама Google

Telegram Channel