Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Син і внук волинянина, якого нагородив президент Зеленський, воюють на фронті (Фото)

Володимир Середюк віддав службі крові 36 років своєї трудової діяльності.

Фото з архіву газети «Волинь».

Син і внук волинянина, якого нагородив президент Зеленський, воюють на фронті (Фото)

А він організовує здачу крові

Нововолинський лікар-трансфузіолог Володимир Середюк упродовж останніх 36 років забезпечує розвиток донорства  у регіоні.

– У мирний час такий процес, як здача крові, відбувався досить звично. Але війна все змінила й показала, наскільки ми відповідальні й змобілізовані на всіх суспільних рівнях, – поділився роздумами знаний у шахтарському місті лікар, завідувач лікарняного банку крові КНП «Нововолинська центральна міська лікарня» Володимир Середюк, який віддав службі крові 36 років своєї трудової діяльності. – І знову ж таки війна відкрила сотні благодійників, які без будь-яких запрошень приходять поділитися кров’ю – спокійно, без бравади, не вимагаючи за це жодних пільг чи преференцій.

Щоразу, коли доводиться спілкуватися із цим неординарним лікарем (громадський активіст, депутат міської ради кількох скликань, пасічник), Володимир Миколайович захоплено розповідає про «золотий фонд» міста, його особливих людей – донорів. Він знає їх майже всіх поіменно.

– У нашій громаді мешкає 579 Почесних донорів і 12 тих, кого удостоєно звання «Заслужений донор України». Ці люди є потужною базою для формування списку резерву кровоздавачів, – каже пан Середюк. – Уже здійснено 52 поїдки у Володимирське відділення служби крові, під час яких зроблено більше 1300 кровоздач. А це фактично – 500 літрів крові або 2285 доз компоненту крові для переливання при крововтраті. З них 400 доз передано для  потреб Нововолинської громади у тутешню лікарню.

Війна змусила з перших годин поставити донорство на одне з перших місць. І Нововолинськ у цій ситуації виявився на висоті. 

За цими цифрами – самовіддана робота колективу з п’яти осіб під керівництвом невтомного Володимира Середюка, якого, як сам він наголошує, завжди підтримують дирекція медзакладу та влада Нововолинська.
Володимир Миколайович надзвичайно любить справу, якою займається четвертий десяток літ, достеменно знає етапи становлення донорства, започаткування Дня донора і може годинами розповідати чимало неординарних подробиць.

– Історія досить цікава, – захоплено говорить. – 14 червня є днем народження Нобелівського лауреата, мікробіолога Карла Ландштейнера, який у 1901 році відкрив систему груп крові, що стало найвизначнішим науковим відкриттям минулого століття. Хоча вже в ХІХ столітті лікарі здійснювали переливання крові від ягнят до пацієнтів, від пацієнтів – до пацієнтів. Міжнародні лікарські організації, Товариство Червоного Хреста, Міжнародне товариство з переливання крові об’єднали свої зусилля – і з 2005 року з’явилося дуже шановане свято, яке відзначають у 192 країнах.

– Ви є не лише висококласним хірургом, а ще й ентузіастом донорства і Почесним донором України, маючи більше 40 кровоздач. Естафету передали іншим медпрацівникам? – запитую у Володимира Миколайовича.
– Нині понад 50 моїх колег у лікарні і центрі первинної медико-санітарної допомоги є донорами, в тому числі навіть лікарські сім’ї. Коли з нагоди свята нагороджували 12 найактивніших донорів, хто мав по 5–6 кровоздач, серед них було 8 медпрацівників. Війна змусила з перших годин поставити донорство на одне з перших місць. І Нововолинськ у цій ситуації виявився на висоті. Це завдяки тим людям, які стояли біля початків створення у шахтарському місті станції переливання крові: Василеві  Йосиповичу Якимцю, Валерію Миколайовичу Самохіну, Андрієві Ярославовичу Побігуну. І я стараюся усіма силами. Допоки мої син і внук в окопах, розуміючи, що кров щодня потрібна солдатам на передовій і в госпіталях, – я буду трудитися у сфері донорства, – запевнив на завершення нашої розмови.

Для такої благородної справи в Нововолинську знаходяться спонсори,  яким щиро дякує Володимир Середюк (у центрі).
Для такої благородної справи в Нововолинську знаходяться спонсори, яким щиро дякує Володимир Середюк (у центрі).

P.S. Розповідь про Володимира Середюка вийшла у газеті «Волинь» у середу, а вже у четвер стало відомо, що Президент України Володимир Зеленський нагородив нашого героя почесним званням Заслуженого лікаря України. 

 Фотоскрін з газети «Волинь».
Фотоскрін з газети «Волинь».

 Нагрудний знак та вітання від Президента України Володимир Миколайович отримав особисто у День медичних працівників.

Фото із сайту president.gov.ua.
Фото із сайту president.gov.ua.
Фото із сайту president.gov.ua.
Фото із сайту president.gov.ua.

 Фото із сайту president.gov.ua.

Фото із сайту president.gov.ua.

 Щиро вітаємо вас, шановний Володимире Миколайовичу! Міцного вам здоров’я, оптимізму задля подальшого служіння людям і Україні! І далі нести своє гасло: «Найголовніше – ​бути людяним і уважним до кожного».

Читайте також: «Путін може наважитися відкрити другий фронт біля країн НАТО, - військовий експерт».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel