Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Рашисти за рік зарилися в землю, а наш уряд лише зараз виділив гроші на фортифікацію!

«Боюся, із замінуванням ситуація схожа...».

Фото – Генштаб ЗСУ / Facebook.

Рашисти за рік зарилися в землю, а наш уряд лише зараз виділив гроші на фортифікацію!

Попри запеклі багатомісячні бої, ворог не зміг захопити Авдіївку, інші населені пункти на Донеччині. Завдяки героїзму наших воїнів. Але важливим фактором були й фортифікаційні споруди та мінування, здійснені в попередні роки, ще до великого вторгнення. На щастя, там не розмінували території, як, наприклад, поблизу Станиці Луганської після 2019 року

Чернігівщину звільнили весною 2022-го. Харківщину – рік тому. Але! Лише зараз Кабмін виділив 1,2 млрд грн на будівництво фортифікаційних споруд на Харківщині і Чернігівщині! Й це при тому, що на Куп’янському напрямку складна безпекова ситуація.

Боюся, із замінуванням ситуація схожа.

Важкий український контрнаступ пов’язаний, у тому числі, з тим, що росіяни окопалися, звели фортифікаційні споруди на окупованих територіях і щільно замінували весь простір лінії зіткнення. Більшість поранень наших військових – це вибухові, мінні поранення.

Як так можна, аби впродовж двох років війни на «Телемарафон» виділяли більше, аніж на фортифікаційні споруди?

У «Марафоні» вже п’ють каву в Криму. В дійсності ж відсутність потужних укріплень – це втрати серед військових і цивільних. Особливо коли йдеться про прикордонні з ворогом області.

«Європейська Солідаріність» спрямувала депутатські запити до прем’єра, міністра фінансів і РНБО з вимогою надати інформацію, скільки коштів було виділено на фортифікаційні споруди протягом 2019–2021 років і де їх будували. Чому після звільнення

Харківщини і Чернігівщини кошти на укріплення виділяють тільки зараз? Будувати їх будуть взимку?

Зміцнення кордонів з росією і білоруссю – пріоритет, як і забезпечення ЗСУ зброєю. Але урядовці тим часом збирають з українців на дрони, замість зробити роботу над помилками і реалізовувати на її основі стратегію захисту країни.

Чому на фортифікаційні споруди знайшли лише 12 млрд – при тому, що на «Марафон/Фрідом» (телеканали. – Ред.) – 2 млрд грн?

Чому для зміцнення кордонів і фронту не застосовується досвід 2015 року? Тоді ми залучили всі регіони України для співпраці щодо їх розбудови, й будували укріплення поблизу Авдіївки, Мар’їнки, Водяного. Це стримує ворога і в 2022–2023 роках.

Очевидно, що для цих потреб можна використати і співфінансування з місцевими бюджетами, не лише центральним.

Не на плитку, тротуари, приміщення прокуратури і судів треба зараз витрачати гроші.

Й пора повертати уряд на звіти до Верховної Ради. Бо міністри втратили зв’язок із реальністю.

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність».

Читайте також: «А де поділися нардепи з Волині Палиця та Івахів?».

Реклама Google

Telegram Channel