Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Іспанські поліцейські офіцери разом із горохівськими волонтерами борються проти росії (Фото)

Волонтери-поліцейські з Іспанії Луїс Альварес і Поло Манзенеге (у центрі) з Віталієм Гладуном і Богданом Могилецьким.

Фото з архіву Богдана МОГИЛЕЦЬКОГО.

Іспанські поліцейські офіцери разом із горохівськими волонтерами борються проти росії (Фото)

Цими днями в Горохів, у волонтерську організацію спілки учасників АТО «Щит», лідером якої є Віталій Гладун, із гуманітарною допомогою для фронту вже вкотре приїжджали іспанці. Лицарі з батьківщини Дон Кіхота кажуть щиро, немов освідчуються: «Україна нас вразила міцністю людей і опором ворогові, набагато краще озброєному. Українці захоплюють здатністю не згинатись, боротися, вірити в свою Перемогу, а ще – люб’язністю й щирістю, з якою нас горохівчани приймають під час кожної поїздки»

На фронті – рідні й друзі

Таке ставлення іспанців до нашої країни зумовлене знайомством із горохівчанкою Катериною Косенко. Пані Катерина із сім’єю протягом 15 років живе й працює в провінції Кастилія-ла-Манча, і коли в Україні почалася повномасштабна війна, жінка зуміла переконати у важливості допомоги рідній Україні всіх, хто назвався її доброзичливцями в рядах Асоціації українців у Кастилія-ла-Манча, своїх тамтешніх друзів, знайомих. Відтак уже багатьох із них познайомила з двоюрідним братом, волонтером Богданом Могилецьким. Сьогодні його волонтерські дороги стеляться на Бахмутський напрямок, у пеклі якого відвойовують територіальну цілісність багато наших краян. Один із них – рідний брат Богдана Андрійовича – ексзаступник начальника Володимир-Волинського відділу поліції, ексначальник Ківерцівського відділу поліції ГУНП України у Волинській області Олександр Могилецький. 49-річний полковник поліції зовсім не зважає на те, що боронити рідну землю доводиться не офіцером, а рядовим солдатом 100-ї окремої бригади територіальної оборони Волині. Його рука тверда в бою, а мудра порада, як зброя, потрібна бійцям.

Його рука тверда в бою, а мудра порада, як зброя, потрібна бійцям. 

Чи не найбільше приїзду земляка Богдана чекає його 25-літній друг Вадим Бартошик. Цей молодий чоловік закінчив Харківське бронетанкове училище і не став чекати на повістку: 24 лютого 2022 року хлопець зрання стояв добровольцем перед порогом військкомату.

«Міщани» на футбольному полі теж воюють проти ворога

Вловлюю нотки гордості в словах пана Богдана, одного із засновників і віце-президента відомого горохівського футбольного клубу «Міщани», коли він називає Вадима Бартошика своїм вихованцем. Нині ця футбольна команда, як велика родина, чекає шістьох гравців, які воюють на фронтах за Україну.

– Воротар Ігор Слюсар уже двічі був поранений, та щойно підліковувався – повертався на передову, – з неймовірною повагою пан Богдан переповідає вболівання й тривоги усіх, хто вважає себе «Міщанами» чи їхніми вболівальниками.

Задля тих, хто боронить Вітчизну, збірна команда футболістів Горохівщини з ініціативи ФК «Міщани» й за сприяння голови Горохівської міської ради Віктора Годика зіграла благодійний товариський матч із львівськими «Карпатами» й упродовж цього азартного поєдинку зібрала 70 тисяч гривень на потреби Збройних сил України.

Богдан Могилецький з лейтенантом 63-ї ОМБР Вадимом Бартошиком біля автівки, купленої за гроші горохівчан, іспанських, німецьких та данських волонтерів.
Богдан Могилецький з лейтенантом 63-ї ОМБР Вадимом Бартошиком біля автівки, купленої за гроші горохівчан, іспанських, німецьких та данських волонтерів.

 Футбольний клуб долучається до збору грошей на автомобілі. На дві чергові автівки кошти додали жителі Горохівщини, іспанські волонтери, німецьке волонтерське товариство «Рейнланд-Пфальц» і данські благодійники, яких об’єднує організація «Ластівка».

Віктор Нестерук, Мирон Маркевич і Богдан Могилецький на благодійному матчі «Міщани»(Горохів) - «Карпати» (Львів)
Віктор Нестерук, Мирон Маркевич і Богдан Могилецький на благодійному матчі «Міщани»(Горохів) - «Карпати» (Львів)

 До слова, доки воротар Ігор Слюсар на передовій, свої футбольні ворота команда довірила синові Богдана Андрійовича Максимові Могилецькому. Він студент 3-го курсу «Львівської політехніки» й, звісно, однодумець, якщо йдеться про Україну, жертовність та футбол.

Богдан Могилецький.
Богдан Могилецький.

 

Горохівчани та іспанці ще зіграють матч на честь Перемоги

Коли іспанські волонтери приїжджають у Горохів, обов’язково гостюють у Могилецьких. Якою мовою спілкуються? Деякі слова вже знають українською, проте з перекладом завжди безкорисливо допомагає перекладачка зі Львова Марина. Це красиве місто Богдан Андрійович уже показав гостям зі С'юдад Реалі, що в центрі

Іспанії. Екскурсія залишила по собі незабутні враження і чудові світлини.

– Разом із Богданом Могилецьким іспанці привозять у «Щит» речі, без котрих не обійтися на війні, медикаменти. Доставили вже й понад 3 тонни консервів «Huertas», які, судячи з відгуків військових, дуже їм смакують, – розповів координатор волонтерського центру Віталій Гладун.

 Іспанці – герої цієї публікації – працюють на Україну безоплатно.

Іспанці – герої цієї публікації – працюють на Україну безоплатно. Президентом їхньої волонтерської організації за словами Віталія Гладуна, є 37-річний Франсіско Хав’єра, його колега – підприємець Луїс Мігель, а найвідповідальніші партнери – поліцейські Андрес, Альберто, Луїс і Поло. Як справжні чоловіки, всі вони також люблять футбол, хтось має приватний клуб, тому чудовою є мрія після Перемоги зіграти дружні матчі на футбольних полях у Горохові й С'юдад Реалі!Та наразі українцям потрібен лише мир. Через газету «Волинь» Віталій Гладун і його волонтерська команда адресує вдячність за допомогу Богданові Могилецькому, його сестрі Катерині Косенко і їхнім уже спільним друзям з Іспанії. Випробувана війною, ця дружба завжди буде справжньою.

P.S. Наприкінці нашої розмови Богдан Могилецький розповів, що горохівські «Міщани» на чолі з Андрієм Щерблюком дуже дорожать футболкою з автографами найвідоміших гравців львівських «Карпат». Цією реліквією футбольний клуб готовий пожертвувати, виставивши її на аукціон. Кошти офірують для ЗСУ, а після війни, кажуть, неодмінно перемогами чи й гідними поразками на спортивних аренах здобудуть собі не один цінний подарунок та визнання!

* Вихід цього матеріалу став можливим завдяки фінансовій підтримці Програми з допомоги та розвитку українських медіа (Ukrainian Media Aid and Development Program), частково профінансованій Міністерством закордонних справ Швеції (Swedish Ministry for Foreign Affairs).

Полковник поліції, рядовий солдат 100-ї окремої бригади територіальної оборони Волині Олександр Могилецький (праворуч) і лейтенант 63-ї ОМБР Вадим Бартошик через газету «Волинь» адресують вдячність горохівському «Щиту» і закордонним волонтерам за фронтовий автомобіль. 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також: «Прикордонник з рівненського села отримав звання Героя України».

Реклама Google

 
 
 
 
Telegram Channel