Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Пройшов Спас, яблук натряс: найсмачніші рецепти

Фото із сайту firtka.if.ua.

Пройшов Спас, яблук натряс: найсмачніші рецепти

І що з ними робити?! Дітвора теперішня надбиті фрукти точно не їстиме, а господиням шкода просто прикопати таке багатство... Вихід простий – сушіть, консервуйте! Звісно, цілими їх не закриєш, але на варення, джеми, компоти, соки падалиця ще й як згодиться! Обирайте рецепт до вподоби з нашої добірки

Яблучне пюре без цукру

Інгредієнти: 2 кг яблук солодких сортів, 100 мл води, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування. Яблука помийте, обріжте хвостики, очистіть від серцевинки та наріжте скибочками. Всипте в каструлю, влийте близько 100 мл води, накрийте кришкою, дочекайтеся закипання і варіть на повільному вогні до м'якості (приблизно 20 хвилин). Перебийте блендером до стану пюре або перетріть їх через сито. Коли маса стане однорідною, додайте лимонну кислоту, перемішайте, накрийте кришкою каструлю і поваріть ще кілька хвилин. Розлийте пюре в простерилізовані слоїки, закатайте кришками і переверніть дном догори. Накрийте ковдрою, дочекайтеся охолодження і поставте у темне прохолодне місце на зберігання.

Кетчуп томатно-яблучний

Інгредієнти: 3 кг стиглих помідорів, 1 кг яблук кислих сортів, 1–2 головки часнику, 1 скл. оцту (9%), 1 скл. цукру, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. сухої гірчиці, 0,5 ч. л. червоного меленого перцю, 0,5 ч. л. меленої кориці.

Приготування. Вимиті помідори та яблука розрізати на четвертинки та поварити на слабкому вогні до м'якості (близько 1,5 години). Дочекатися охолодження та перетерти через сито. Томатно-яблучне пюре знову перекласти в каструлю, додати подрібнений часник, сіль, цукор, гірчицю, червоний перець та корицю. Довести до кипіння на слабкому вогні та варити 30 хвилин, періодично помішуючи. За 5 хвилин до готовності влити оцет. Готовий кетчуп розлити у попередньо простерилізовані банки та герметично закатати. Охолодити та винести в комору чи підвал на зберігання.

Яблука на пироги

Інгредієнти: 1 кг яблук, 1 скл. цукру, 2 ч. л. кориці та жменька горіхів – за бажанням.

Приготування. Яблука почистити від шкірки і серцевини. Натерти їх на крупну тертку, додати цукор (його кількість можна регулювати), корицю та подрібнені горішки. Цікавий смак матиме начинка, якщо витиснути до неї трохи лимонного соку. Яблучну суміш тушкувати на середньому вогні в каструлі з товстим дном, час від часу помішуючи, щоб не пригоріла. Начинка готова, щойно вона змінить колір. Розкласти її в підготовлені стерилізовані слоїки і закатати.

Варення «Бурштинове»

Інгредієнти: 1 кг яблук, 1,2 кг цукру, 400 мл води.

Приготування. Яблука помити й обсушити, порізати на скибочки, очистити від насіння і хвостиків, від шкірки – за бажанням. Закип’яти воду й всипати яблука в окріп на 5–7 хвилин, потім дістати і відразу ж занурити в холодну воду, щоб вистигли. У кип’яток, в який опускали скибочки фруктів, додати цукор і зварити сироп. Вибрати яблука з холодної води, залити їх гарячим сиропом і залишити на 5–6 годин, після чого довести до кипіння, проварити 5–7 хвилин та остудити. Повторювати таку процедуру 3–4 рази, поки яблука у варенні стануть прозорими. Для тривалого зберігання розлити в стерильні банки і закатати.

Компот на зиму

Інгредієнти: яблука, по 2 скл. цукру і дрібці лимонної кислоти на кожну 3-літрову банку.

Приготування. Яблука вимити, розрізати на скибочки, видалити серцевини з кісточками, надгнилі, побиті й червиві ділянки, щоб мікроорганізми не перетворили компот на брагу. Кожен шматочок проколоти в кількох місцях зубочисткою, щоб яблука краще віддавали сік. Слоїки ретельно вимити із содою, простерилізувати і заповнити фруктами на 2/3. Залити банки з яблуками окропом, накрити кришками і витримати протягом 20 хвилин, після чого зцідити рідину в каструлю, всипати цукор і довести до кипіння. Щойно закипить – додати лимонну кислоту, залити сироп у банки і відразу закатати.

До речі. Для надання кольору і нових відтінків смаку можна додавати трохи ягід чорноплідної горобини, ожини, винограду тощо.

Варення «Оригінальне з горіхами»

Інгредієнти: 1 кг яблук, 150 г ядер волоських горіхів, 1 середній лимон, 1 скл. цукру, 1 лавровий листок, 2 горошини чорного перцю, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування. Помиті і просушені яблука почистіть, видаліть серцевину і наріжте кубиками. Щоб вони не потемніли, опустіть їх на 2–3 хвилини у воду з додаванням лимонної кислоти (або оцту). Відцідивши рідину, яблучні кубики перекладіть у каструлю, засипте цукром. Лимон разом зі шкіркою наріжте великими скибочками, додайте до яблук. Скраю покладіть лавровий лист і, не перемішуючи, поставте на слабкий вогонь. Тим часом підсушіть і подрібніть горіхи. Після закипання яблучної маси зменшіть полум’я і варіть 10 хвилин. Потому дістаньте лавровий листок і скибочки лимона, а горіхи всипте і, помішуючи, готуйте до прозорості яблук та уварювання сиропу. Коли варення буде майже готовим, на кілька хвилин покладіть у нього горошини чорного перцю. Вимкніть плиту, вийміть перець, розкладіть варення у простерилізовані слоїки і закатайте.

Читайте також: Досить уже ніжитися на сонечку, лежебоки! Рецепти з кабачків.

Реклама Google

Telegram Channel