Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Досить уже ніжитися на сонечку, лежебоки! Рецепти з кабачків

Завдяки своїй низькокалорійності ці овочі часто входять до різних дієт. У 100 г кабачка міститься лише близько 16 калорій.

Фото із сайту klopotenko.com.

Досить уже ніжитися на сонечку, лежебоки! Рецепти з кабачків

Молоді кабачки, поки не попереростали, мають дуже ніжний смак та м’яку шкірку, тому не потребують тривалої кулінарної обробки. Тож, без сумніву, саме час готувати з цих овочів легкі й водночас поживні страви. Вони чудово смакують, збагачують організм магнієм, калієм і залізом. Кабачки корисні для роботи шлунково-кишкового тракту, серця, судин, печінки, а також для стану шкіри. А ще просто дивує їхня універсальність: ці овочі годяться для приготування супів, закусок, основних страв і гарнірів, а також... десертів

Хрумкі мариновані кабачки з лимоном

Замініть оцет лимонним соком – результат вас вразить

Інгредієнти: 1 кг кабачків, 1 лимон, 6 зубчиків часнику, 100 г кропу, 5 лаврових листів, 5 горошин чорного перцю, 50 мл соняшникової олії, 1 ч. л. солі.

Приготування. Закип’ятіть 2 л води. Помийте кабачки, зріжте хвостики, розріжте навпіл та покрайте брусочками. Всипте у глибоку миску, залийте окропом і залиште на 3 хвилини, потім обережно злийте воду (вона може буде ще досить гарячою). Перекладіть у ємність для маринування. Помийте 100 г кропу, посічіть дрібно та всипте до кабачків. Вичавіть туди часник, додайте лаврові листки, горошини чорного перцю, сіль, влийте олію та сік лимона. Добре вимішайте, накрийте кришкою та поставте на годину-дві маринуватися за кімнатної температури, кожні 20 хвилин перемішуйте. Готові мариновані кабачки можна зберігати в холодильнику до трьох діб у закритій тарі.

До речі

  •  Використовуйте молоді кабачки, які мають невеличке та дуже м’яке насіння всередині.
  • Якщо у вас молодий часник, додайте його трохи більше, бо він не такий ароматний та насичений смаком, як старий.
  • Щоб вичавити з лимона якнайбільше соку, спочатку притисніть його долонею та покачайте по столі, потім розріжте навпіл та вичавлюйте сік.

Оладки з кабачків із йогуртовим соусом

Часто цю страву подають просто з майонезом, та можна зробити кабачкові оладки смачнішими та кориснішими. Подавайте їх із йогуртовим соусом з додаванням свіжої м’яти та пікантного часнику

Інгредієнти: для оладок – 500 г кабачків (1 середній), 2 яйця, 7 ст. л. борошна, 2 ст. л. сметани, 10 гілочок зелені, 7 ст. л. олії, сіль і перець за смаком; для соусу – 280 мл йогурту, 2 ч. л. лимонного соку (за бажанням), 10 листочків м'яти, 2 зубчики часнику, сіль і перець до смаку.

Приготування. Кабачок помийте та обсушіть. Натріть його на тертці з великими отворами і злегка відіжміть. Додайте сіль та перець, яйця, борошно й сметану. Помийте і дрібно посічіть зелень, всипте до кабачків, ретельно перемішайте. Розігрійте кілька ложок олії на пательні. Викладайте оладки столовою ложкою, трошки приплюскуючи, обсмажуйте з обох боків до золотистої скоринки. Підливайте олію за необхідністю. Готові оладки викладайте на паперовий рушник, щоб він всотав зайвий жир. Приготуйте соус. Дрібно посічіть листочки м’яти і всипте в миску з йогуртом. Додайте сіль і перець до смаку, подрібнений часник, за бажанням влийте трохи лимонного соку – так соус матиме легку кислинку. Ретельно вимішайте. Подавайте гарячі оладки з ніжним соусом.

Рибний суп з овочами

Ідеальна страва для повсякденного меню. Завдяки овочам вийде не просто юшка, а наїдок із багатогранним смаком та різними текстурами. А щоб зробити її ще насиченішою, спробуйте заздалегідь запекти їх у духовці

Інгредієнти: для супу – 400 г філе судака, 1 середній баклажан, пів кабачка, 1 морквина, 2 стебла селери, 1 л овочевого бульйону, 2 пір’їни зеленої цибулі і 5 гілочок кропу для подачі, сіль до смаку; для овочевого бульйону – 1 морквина, 2 ріпчасті цибулини, 2 стебла селери, половинка цибулі-порею, 2–3 гілочки петрушки, 2–3 гілочки чебрецю, 2–3 лаврові листки, 4–5 горошин чорного перцю, сіль до смаку.

Приготування. Увімкніть духовку розігріватися до 220 градусів та приготуйте овочевий бульйон. Цибулю почистіть і розріжте навпіл, моркву – уздовж. Помийте стебла селери, половинку цибулі-порею, поріжте великими шматками. На сильному вогні в пательні обсмажте цибулю та моркву до коричневої скоринки без додавання олії. В каструлю викладіть обсмажені моркву і цибулю, порізані селеру й цибулю-порей. Залийте 1,5 л води, доведіть до кипіння на великому вогні, а потім зменшіть його та варіть 30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення приготування додайте гілочки петрушки та чебрецю, перець горошком, лаврові листки. Посоліть до смаку. Тим часом для супу почистіть моркву, поріжте кубиками. Баклажан і кабачок помийте, зріжте хвостик та покрайте такими ж кубиками, а стебла селери – невеликими шматочками. Порізані овочі викладіть на деко, застелене пергаментом. Запікайте протягом 10–15 хвилин при 220 градусах (вони мають добре підрум'янитися). З овочевого бульйону вийміть овочі та зелень, а прянощі залиште. Поставте бульйон на вогонь, доведіть до кипіння, додайте запечені овочі. Зменшіть полум’я і варіть 7 хвилин. Потім додайте філе судака, порізане на середні порційні шматочки. Варіть суп ще 5–7 хвилин. Вимкніть вогонь і всипте дрібно посічені зелену цибулю та кріп. Дайте супу настоятися 10 хвилин і подавайте гарячим.

До речі

  • Якщо приготувати овочі не в духовці, а на мангалі, то страва матиме неймовірний аромат димку.
  • Подавайте страву з чорним хлібом чи грінками.
  • Для супу можна використати не лише філе судака, а за бажанням – будь-яку рибу з білим м’ясом: минтай, окунь, сом тощо.
  •  Якщо варите суп не в сезон баклажанів і кабачків, підійдуть і заморожені овочі. Вони нічим не поступаються свіжим.
  • Спробуйте додати брюссельську капусту для урізноманітнення смаку.

Кабачки по-сербськи

Це швидкий спосіб приготувати улюблений продукт по-новому. Тушковані в сметані кабачки виходять дуже ніжними і соковитими

Інгредієнти: 800 г кабачків, 1 скл. сметани, 1 яйце, 1 ст. л. пшеничного борошна, 3 ст. л. олії, сіль, паприка та чорний перець (мелений) – за смаком, пучок кропу, 100 мл води, 2 зубки часнику, 0,5 ч. л. орегано, 0,5 ч. л. сушеного базиліку.

Приготування. В піалі змішайте олію із сухими травами, паприкою, сіллю і перцем. Кабачки наріжте товстими півкільцями, складіть у пакет, туди ж вилийте ароматну олію, струсіть. Викладіть їх на деко, запікайте 15 хвилин при 200 градусах. Сметану змішайте з дрібно посіченим кропом, подрібненим часником. Додайте яйце, борошно, влийте воду. Запечені кабачки викладіть у глибоку сковороду, залийте сметанним соусом, посоліть до смаку. Доведіть до кипіння, періодично помішуючи. Зніміть з вогню і подавайте. Ця страва – з тих, де температура частування на смак не впливає. Вона годиться і на закуску, і на гарнір до курятини чи котлет.

До речі

  • Якщо кабачки молоді, зчищати шкірку і видаляти насіння не обов’язково. З перезрілими потрібно зробити і одне, й друге, а м’якоть нарізати великими кубиками.
  • Радимо не замінювати попереднє запікання в духовці звичайним обсмажуванням. У духовці кабачки підсохнуть зовні, збережуть форму, а на сковороді ризикуєте отримати однорідну, хоч і смачну масу.
  •  Жирність сметани для страви не принципова, підійде і 10%. Можна навіть замінити її на густий йогурт без добавок.

Легкий суп із фрикадельками

Страва смачна, ніжна і водночас ситна

Інгредієнти: 2 середні кабачки (600–700 г), 1 цибулина, 200 мл жирної сметани, 300 г курячого фаршу, 1,5 л води, 25 г масла, 25 мл олії, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. тмину, 1,5 ч. л. солодкої паприки, 1 ч. л. сушеного часнику, сіль, перець до смаку, великий пучок кропу.

Приготування. Всі інгредієнти слід підготувати заздалегідь, бо суп вариться дуже швидко. Фарш посолити, поперчити, додати трішки сушеного часнику і зробити невеличкі фрикадельки. Цибулю дрібно нарізати. Кабачки почистити від шкірки та зернят (молоді можна брати зі шкіркою), потерти на тертці з великими отворами. Кріп дрібно посікти. У чавунець влити олію, вкинути масло, розтопити, всипати цибулю й притушкувати її на слабкому вогні, додати борошно та спеції. Поступово доливати воду, постійно мішаючи, щоб досягти однорідної консистенції. Довести до кипіння, тоді вкинути фрикадельки. Коли вони проваряться 5–7 хвилин, додати кабачки разом із соком, який вони пустили, посолити, поперчити, знову довести до кипіння, зібрати піну. Через 3–5 хвилин (залежно від твердості кабачків) влити сметану, всипати кріп і потримати на вогні ще кілька хвилин.

Кабачки з ковбасками чорізо та перцем чилі

Це ідеальна запіканка: ніжний смак пропечених літніх овочів легко поєднується з насиченими іспанськими ковбасками. Ароматний орегано, пікантний чилі та сік лимона доповнюють смакову гармонію. Не дорікайте собі, що з’їли все до останнього шматочка

Інгредієнти: 700 г кабачків, 150 г чорізо, сік половини лимона, 0,5 ч. л. пластівців чилі, 1 ст. л. соняшникової олії, 0,5 ч. л. орегано.

Приготування. Розігрійте духовку до 180 градусів. Добре вимиті кабачки наріжте кружальцями завтовшки 0,7–1 см. Покрайте дуже тонкими кружальцями ковбаски чорізо (можна придбати вже нарізані). Форму для запікання змастіть і викладайте інгредієнти, чергуючи кружальця кабачків і ковбаси. Гарний вигляд матиме запіканка, якщо викладати скибочки вертикально. Зверху посипте пластівцями чилі, орегано та полийте соком лимона. Солити страву не потрібно, ковбаски чорізо вже достатньо солоні. Поставте у попередньо розігріту до 180 градусів духовку і запікайте 20 хвилин. Подавайте страву гарячою прямо у керамічній формі.

Лазанья з кабачків і печінки

Страва на італійський манер із доступних місцевих продуктів

Інгредієнти: 4 молоді кабачки, 400 г печінки, 1 скл. молока, 1 цибулина, 3 яйця, 200 г твердого сиру, 400 г помідорів.

Приготування. Кабачки порізати вздовж на пластинки завтовшки 1,5 см, обсмажити. Печінку розрізати на кілька шматків і вимочити в молоці, подрібнити блендером разом із цибулиною, посолити, поперчити, додати 1 яйце. На дно змащеної маслом форми викласти пласт кабачків, далі – шар печінки, посипати тертим сиром, зверху – кружальця помідорів. Повторити пласти ще раз. Залити все сумішшю з 2 яєць і пів склянки молока, щедро посипати сиром і запікати в духовці 35 хвилин при 180ºС.

Омлет «Дієтичний»

Ідеальний рецепт сніданку – швидко і корисно

Інгредієнти: 2 яйця, 100 г кабачка, сіль, зелень, перець, 1 ст. л. оливкової олії.

Приготування. Кабачок натерти соломкою (на тертці для моркви по–корейськи), обсмажити до м’якості. Яйця збити із сіллю та зеленню і залити цією сумішшю кабачки. Накрити кришкою, щоб яйця швидше схопились. Готовий омлет порізати на порції і подавати гарячим.

Рулетики з кабачків

Відкривши взимку таку заготовку, викладіть кабачки на друшляк, щоб стекли, а потому мачайте у кляр та смажте на олії – і матимете літню страву в зимовому меню

Інгредієнти: (на 4 банки по 0,5 л): 5 довгих молодих кабачків, близько 800 мл гарячої води.

Приготування. Кабачки помити, відрізати плодоніжки, спеціальним ножем (можна використовувати ніж для шинкування капусти) тонко нарізати довгими слайсами. У стерилізовані слоїки укласти пластинки кабачка, згорнувши їх у рулетик. Потім зверху так само скласти другий ряд. У кожну півлітрову банку додати по 1 ст. л. 9-процентного оцту, залити окропом, накрити прокип'яченими кришками. У каструлю помістити решітку або застелити рушник, акуратно поставити банки, влити гарячої води, щоб вона сягала по вінця. Стерилізувати 7 хвилин з моменту закипання води в каструлі, закатати й укутати до повного охолодження. Взимку викласти кабачки на друшляк, щоб стекли, потому вмочувати в борошно і збите яйце з сіллю та обсмажити на олії. Коли охолонуть, згорнути в рулетики з різною начинкою – наприклад, із сиром і часником, корейською морквою тощо.

Кабачки по-корейськи

Готуйте більше – взимку як знайдете!

Інгредієнти: 2 кг кабачків, 0,5 кг моркви, 50 г кропу, 3,5 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1,5 ч. л. свіжомеленого коріандру, 1 ч. л. солодкої паприки, 1 ч. л. сушеного часнику, 0,5 ч. л. червоного перцю, суміш перців до смаку, 170 мл олії, 110 мл оцту (9%).

Приготування. Кабачки і моркву натерти на «корейській» тертці, відразу всипати у велику каструлю. Додати дрібно посічену зелень кропу, свіжомелений коріандр, солодку паприку, сушений часник, червоний перець, суміш перців (за бажанням), цукор та сіль. Влити олію, оцет, ретельно перемішати і залишити при кімнатній температурі на 1 годину, за цей час овочі дадуть багато соку. Розкласти салат у чисті банки (не надто щільно), зверху залити рідиною, що виділилася. Слоїки накрити кришками і стерилізувати з моменту закипання 20 хвилин. Закрутити і залишити до остигання, укутувати не треба. Зберігати можна при кімнатній температурі в темній шафі.

«Ананаси» з... кабачків

Чим старіші кабачки, тим більше знадобиться рідини – збільшуйте кількість соку або додайте води

Інгредієнти: 1 кг чищених кабачків (краще молодих), 350 г магазинного ананасового соку (можна найдешевший), 0,5 скл. цукру, 2/3 ч. л. лимонної кислоти, ванілін на кінчику ножа (зовсім трошки, щоб не було гіркоти, можна замінити ванільним цукром, його додають дещо більше).

Приготування. Кабачки почистити, порізати скибочками, серединку вийняти стопкою або чашкою. У каструлі з решти інгредієнтів зварити сироп й, акуратно помішуючи, варити в ньому кабачки впродовж 15 хвилин з моменту закипання. Тоді розкласти у стерильні банки, залити гарячим сиропом, закатати й закутати в теплу «шубу» – до повного охолодження.

Кабачково-лимонне варення

Згодиться і на булку до чаю, і як начинка для пирогів, рогаликів, налисників

Інгредієнти: 0,7 скл. води, 5 скл. цукру, 1,5 кг нарізаних кубиками кабачків, 2–3 лимони.

Приготування. У теплій воді розчинити цукор, довести до кипіння і всипати нарізані кубиками кабачки та лимони. Варити по 5–7 хвилин у декілька прийомів до бажаної густоти. Розкласти у стерильні банки і закрити стерильними кришками.


А ви знали, що...

🍆Деякі види кабачків можна їсти сирими, вони є інгредієнтом для салатів.
🍆Чим молодші кабачки, тим вони смачніші. Старі плоди мають менш насичений смак.
🍆Батьківщиною кабачків є Мексика. Тамтешні жителі споживали їх ще до приходу конкістадорів, правда, вони їли не самі овочі, а лише їх насіння. Першими здогадалися вживати в їжу самі кабачки, а не їх насіння, жителі Апеннінського півострова.
🍆У французькій та грецькій націо­нальній кухні є страви з цвіту кабачків.
🍆Найбільший кабачок у світі було вирощено в 1998 році. Його вага перевищувала 61 кг.
🍆Завдяки своїй низькокалорійності ці овочі часто входять до різних дієт. У 100 г кабачка міститься лише близько 16 калорій.
🍆Регулярне споживання кабачків уповільнює процес посивіння волосся.
🍆У косметології популярні маски з подрібненої кабачкової м’якоті. Вони добре живлять і зволожують шкіру.
🍆Після того, як в XVI столітті кабачки були завезені в Європу, їх тривалий час вирощували виключно в декоративних цілях.
🍆У світі не зафіксовано жодного випадку алергії на кабачки.
🍆Ботаніки стверджують, що, як і гарбуз, кабачок є ягодою.

Telegram Channel