Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Можливо, вам вдасться почути магічну молитву ельфів 

Біла лілія з найдавніших часів – символ невинності та чистоти. Водночас вона була ознакою вишуканого смаку, розкоші й витонченості.

Фото із сайту wallpapic.com.ua.

Можливо, вам вдасться почути магічну молитву ельфів 

Лілія – улюблениця багатьох народів – оповита численними міфами й переказами

Лілія, яку в Україні називають «лілеєю», є символом чистої дівочої чарівності й тихого щастя.

За одним із переказів, ця квітка з’явилась у давнину, коли на широкі українські степи набігали татарські орди. Страшний то був час. Старих людей вбивали, дівчат і хлопців забирали в полон.

В одному селі (а скільки таких сіл на просторах України!) росли і розквітали вродливі працьовиті красуні. Ніжні, непорочні, як білий цвіт лілії.

І коли налетіли татари, дівчата, щоб не йти в неволю, втопились у бистрій глибокій річці. І в тому місці, де темна вода сховала від ворогів красунь, на світанку з’явилися білі пуп’янки невідомих квітів. Коли зійшло сонце, вони розцвіли. Здавалось, що ніжні руки дівчат тягнуться до сонця, вітають світло. А ввечері, із заходом сонця, ховалися від чорної ночі.

На Русі біла лілія вважалася символом чистоти і непорочності, у зв'язку з чим ця квітка стала незмінним подарунком для нареченої в день весілля.

З того часу ці чудові ніжні квіти, які назвали водяними ліліями, розкриваються із сонцем і закриваються із його заходом.

Згідно з давньогрецькою легендою, лілія з'явилася, коли верховна богиня Олімпу, дружина всемогутнього Зевса, Гера, побачила в заростях немовля. Це був схований від її ревнивого погляду син Зевса і фіванської цариці – майбутній герой-напівбог Геркулес. Гера хотіла погодувати дитя своїм молоком. Але воно відштовхнуло її груди, і молоко бризнуло в небо, внаслідок чого утворився Чумацький шлях. А ті кілька крапель, які потрапили на землю, перетворилися на чудові білі квіти – лілії.

У середньовічній Німеччині лілія вважалася квіткою потойбічного життя і трауру. За переказами, вона є символом спокутування гріхів. Якщо на могилі проростала лілія, то це означало, що людина була невинно засудженою.
У легенді ж розповідається, що в кожній квітці лілії є ельф, який народжується і вмирає разом із нею. У денний час він покірно спить усередині пелюсток, а вночі злегка розхитує високе стебло. Розгойдуючись, лілія починає дзвеніти, тим самим допомагаючи ельфам промовляти магічну молитву. Після цього чарівного процесу вони повертаються в свої квіткові ложа і міцним сном засинають до наступної ночі.

На Русі біла лілія вважалася символом чистоти і непорочності, у зв'язку з чим ця квітка стала незмінним подарунком для нареченої в день весілля.

Але особливе шанування лілія отримала у Франції, де стала гербовою квіткою і символом королівської влади. Король Хлодвіг у хрестовому поході завдяки ліліям зміг здолати ворогів християнства. Саме ці квіти вказали йому безпечний брід через річку Лі, і він здобув перемогу. Після цього лілія стала емблемою Франції, а лілії на прапорі уособлювали три чесноти: співчуття, милосердя і правосуддя.

На Кавказі деякі лілії можуть під впливом дощу жовтіти або червоніти, і тому їх використовують для гадання. Обравши бутон лілії, після дощу дівчина розкриває його, і якщо він жовтий всередині, то коханий їй невірний, а якщо червоний – значить, він, як і раніше, любить її.

За матеріалами kazkar.info, buketland.com.ua, natalirudenko17.blogspot.com.

Telegram Channel