Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Стефан Цвейґ наклав на себе  руки разом із другою дружиною

Шарлотта добровільно пішла на той світ з коханим...

Фото із сайту book24.ua.

Стефан Цвейґ наклав на себе руки разом із другою дружиною

У 1920–1940-х роках австрійський письменник був одним із найпопулярніших авторів у світі. Він писав про те, наскільки беззахисне людське серце, на які подвиги чи злочини штовхає людину пристрасть. А як переживав особисту пристрасть?

«І та, хто його кохала, не бажає залишатися сама»

Із гірського будинку у бразильському курортному містечку Петрополіс,  що неподалік Ріо-де-Жанейро, 23 лютого 1942 року ніхто не вийшов до сніданку. Коли й опівдні двері не відчинилися, занепокоєна прислуга викликала поліцію. У кімнаті на ліжку знайшли ретельно одягнених австрійського письменника Стефана Цвейґа і Шарлотту. 60-річний чоловік і 34-літня жінка прийняли смертельну дозу снодійного.

«Звуки ваших сонетів переслідують мене», –  написала першою Фридерика письменнику,  а потім покинула свого чоловіка-фінансиста.
«Звуки ваших сонетів переслідують мене», – написала першою Фридерика письменнику, а потім покинула свого чоловіка-фінансиста.

 «Я йду добровільно, – написав Цвейґ перед самогубством у листі, залишеному на столі. – Хочу висловити подяку прекрасній країні, яка надала мені й моїй роботі гостинний притулок. Із кожним днем я все більше люблю Бразилію і ніде краще не міг би побудувати своє життя наново, після того, як світ моєї рідної мови загинув. А Європа – моя духовна батьківщина – знищила себе сама. Але коли тобі стільки років, треба мати багато сил, щоб почати все спочатку. Мої сили через багаторічні страждання вичерпалися. Тому я вважаю правильним вчасно припинити своє життя. Усім моїм друзям – привіт! Хай вони побачать світанок після довгої ночі. У мене не вистачило терпіння, я йду першим».

Газети написали: «Велика людина не може винести варварства епохи, і та, хто його кохала, не бажає залишатися сама». Щось надломилося в душі письменника. Бо ж у далекій Бразилії Цвейґам не загрожувала небезпека, на відміну від їхніх одноплемінників-євреїв у Європі, яких нацисти заганяли в гетто та знищували в концтаборах...

«Звуки ваших сонетів переслідують мене»

Цвейґ змолоду мав славу багатія й улюбленця долі. Хоч розкошів не любив, автомобіля так і не купив. Удень спілкувався з друзями, а ночами, коли ніщо не заважало, писав. На одному з музичних вечорів улітку 1908-го 26-річний Стефан Цвейґ, уже відомий літератор, зустрів свою ровесницю Фридерику Марію фон Вінтерніц – привабливу заміжню даму. Вони обмінялися поглядами. А згодом вона відважилася йому написати: «Звуки ваших сонетів переслідують мене». Вони стали зустрічатися, листуватися. Аж доки

Фридерика не покинула свого чоловіка-фінансиста. Вона сама виявилася здібною письменницею. Закохані купили старовинний будинок в австрійському Зальцбурзі й майже не розлучалися.

– Так довше тривати не може, – сказав якось Стефан. – Лотті важко. Вона намагалася викинутися з вікна. 
«Я завтра ж знайду тобі іншу секретарку», – сказала Фридерика. Ти не зрозуміла. Я прошу в тебе розлучення.

Потім була Перша світова війна. Цвейґ, австрійський підданий, намагався нелегально спілкуватися з письменниками й поетами із країн Антанти – по той бік фронту. Бо в душі був пацифістом – виступав проти війни як такої. 1916-го вирушив до Швейцарії на таємну зустріч із французом Роменом Ролланом.

«При переїзді через кордон я помітив у вікні потяга два альпійські села: австрійське і швейцарське. В одному матері можуть спокійно ростити своїх синів, а в іншому – юнаків витягують із мирного життя і відправляють на загибель в окопи», – згадував він.
Коли ж у Німеччині до влади прийшов Гітлер і в Європі запахло новою війною, Цвейґ став антифашистом. Писав про це відкрито. Нацисти не забарилися з відповіддю: 1933-го книжки його як «представника загниваючого дегенеративного мистецтва» публічно спалили в багатті. Наступного року розчарований Цвейґ, для якого німецькомовний світ був рідним, емігрує до Великої Британії. 1938 рік геть надірвав духовні сили письменника: Гітлер «проковтнув» Австрію – Західна Європа промовчала. А потім дозволила диктаторові надкусити Чехословаччину. Культ насилля виявився сильнішим за міць розуму й людяності. Письменник утікає далі – до США.

 

«Немає нічого  більш жахливого, ніж самотність  серед людей»  (Cтефан Цвейґ).
«Немає нічого більш жахливого, ніж самотність серед людей» (Cтефан Цвейґ).

 «Три роки спав із дружиною та коханкою»

Цвейґ на вершині літературної слави, біля нього кохана дружина. Але письменник впадає у депресію. «Я не боюся нічого – провалу, забуття, втрати грошей, навіть смерті, – пише приятелеві. – Але я боюся хвороб, старості й залежності». Фридерика запросила для Стефана секретаря і друкарку – польську єврейку, 26-річну Шарлотту Альтманн. Скромна, боязка, некрасива — вона ніяк не здавалася Фридериці суперницею. Але між метром і секретаркою закрутився роман. Одного разу Фридерика їх застукала. Стримана від природи, сцени не влаштовувала. Чоловік каявся і запевняв, що дівчина для нього нічого не означає. Але виганяти її не поспішав: «Лотта добре працює, хай залишається».

Три роки Цвейґ спав із дружиною і коханкою. За столом обідали всі разом і говорили про якісь дрібниці, як-от про погоду. Фридерика обрала тактику чекання. І дочекалася: «Так довше тривати не може, – сказав якось Стефан. – Лотті важко. Вона намагалася викинутися з вікна». «Я завтра ж знайду тобі іншу секретарку», – сказала Фридерика. «Ти не зрозуміла. Я прошу в тебе розлучення».

Вона лишилася у Штатах. Цвейґ із молодою дружиною 1941-го виїхав до Бразилії. І писав звідти Фридериці листи. Тепер його цікавили найменші подробиці її життя. Нове кохання ненадовго врятувало від внутрішньої порожнечі. Далеко від друзів, від батьківщини, він зовсім зламався. «Я втомився від усього», – написав в останньому листі Фридериці в день смерті.

«Вона вчинила чесніше, віддаючись своєму бажанню»

Письменник Стефан Цвейґ здобув славу передусім своїми драматичними новелами – «Амок», «Лист незнайомої», «Шахова новела». Він пише про те, наскільки беззахисне людське серце, на які подвиги чи злочини штовхає людину пристрасть.

Якось на початку 1930-х Цвейґ відпочивав на Рив’єрі в невеликому пансіонаті. Розмірені будні сколихнула нечувана тоді подія – 33-річна мати двох дітей тікає від родини з незнайомцем, який прибув день тому. Мешканці пансіонату бурхливо обговорювали подію. Цвейґ став на захист жінки: «Вона вчинила чесніше, віддаючись своєму бажанню, аніж лежати в ліжку з остогидлим чоловіком та уявляти себе в обіймах коханця, як це в нас прийнято робити». Цю історію він опише в одній із новел.

Джерело: gazeta.ua.

Марина ЛУГОВА.

Читайте також: Кохання може все: волинян закликають поділитися романтичними історіями.

Реклама Google

Telegram Channel