Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Екстрасенс сказала: «Ваша мама жива. Шукайте»

Перша зустріч у притулку для бездомних. «Всі ці роки я вірила, що мама жива», – каже дочка Яна.

Фотоколаж із сайту obosrevatel.com.

«Екстрасенс сказала: «Ваша мама жива. Шукайте»

Дочка знайшла безвісти зниклу матір через 21 рік

Понад двадцять літ тому Тетяна Присяжна з Полтавщини вийшла з дому і не повернулася. Рідні довго її розшукували: телефонували до знайомих, зверталися в поліцію, на телепрограми й навіть до екстрасенсів. Але знайти жінку все не вдавалося. «Йшли роки, всі навколо думали, що мама померла, – каже дочка Тетяни Яна. – Я й гадки не мала, що з нею і де вона. Але вірила, що вона жива». А нещодавно Яні зателефонували із сільради. Виявилося, до них надійшов запит з Одеської області. Там волонтери прихистили жебрачку, яку разом з іншими бездомними підгодовували на залізничному вокзалі. Літня жінка назвала своє прізвище та місце, де раніше проживала. Як з’ясувалося, вона є саме тією безвісти зниклою мамою Яни  

Покинула дім після сімейної сварки

– Тетяну Присяжну ми помітили біля залізничного вокзалу в Одесі, – розповідає волонтер і голова громадської організації «Нове життя» Федір Герасимов. – Наша мобільна бригада там регулярно годує бездомних, і Тетяна була серед них. Нас здивувала її грамотна мова, інтелігентність. Коли взимку потрапила до нашого пункту обігріву, ми дізналися про неї більше. Виявилося, жінка понад двадцять років живе на вулиці. З якої причини залишилася без даху над головою, спочатку не розповідала. Це ми з’ясували пізніше, коли стали допомагати їй відновити документи. Зробили за допомогою журналістів відповідні запити, й інформація дійшла до села, де раніше жила Тетяна. А потім і до її родичів.

Після дзвінка в сільраду донька відправила волонтерам фотографію мами і обережно запитала: «Чи була у вас ця жінка? Чи жива вона?». Коли почула, що так, почала плакати: «Це моя мама! Ми шукаємо її вже 21 рік!». І розповіла, що у жінки, виявляється, є п’ятеро дітей: син і чотири дочки. Але після сварки з сином мама зникла, і з того часу де тільки вони її не шукали.

Декілька разів приїжджала в рідне село. Приходила на свою вулицю, спостерігала за будинком. Бачила здалеку, що діти живі й здорові, – і їхала назад, тому що її місце, як вважала, на вулиці…

– Я пішла з дому після сімейного скандалу, – скаже згодом Тетяна Присяжна. – Діти вже були дорослими. Син Вадим отримав важкий опік руки, і лікарі наполягали на ампутації. Але ми боролися за цю руку як могли. Лікування було настільки дорогим, що мені довелося продати майже все, що було. А потім ця сварка… Боляче й соромно про це говорити. Вадим повівся грубо, ми наговорили одне одному багато неприємних речей… Я образилася, встала й пішла.

Мати покинула дім, не взявши із собою жодних речей. Навдягалася, як капустина, дійшла до вокзалу, сіла на перший-ліпший дизель і приїхала до Одеси. Біль і образа буквально з’їдали жінку зсередини. Потім тисячу разів шкодувала про свій вчинок, але було, як їй здавалося, вже запізно.

«Що було, то було. Це тепер не важливо. Головне те, що мама з нами».
«Що було, то було. Це тепер не важливо. Головне те, що мама з нами».

 «Дуже боялася, щоб не сказали, що йде брудна смердюча бомжиха»

Потім – життя в підземному переході, жебрацтво та напад. Тетяна працювала на ромів. Коли зважилася від них втекти, на неї напали, сильно побили й пограбували. Після побиття жінка частково втратила пам’ять і довгий час не могла згадати, хто вона і звідки.

– Чому я одразу не повернулася додому? Спочатку через гординю,  – каже жінка. – Я очікувала, що діти почнуть мене шукати, вмовлятимуть повернутися. Але минув тиждень, другий, ніхто не приїжджав. Вирішила, що навіть не шукали. Ось так і залишилася на вулиці. Йти було нікуди, грошей не було. Тому жила то в переході, то на парковці, то на вокзалі. Життя бездомних – зовсім інший світ. Але до нього теж можна звикнути. У мене вийшло не відразу. Але згодом вдавалося заробити собі на хліб і навіть на книги.

– Книги?!

– Так. Я постійно купувала книги в однієї людини в переході. З дитинства люблю читати. Без даху над головою прожити можу, а ось без книг точно не виживу. Потім чоловікові, в якого постійно їх купувала, стало мене шкода, і він запропонував просто брати книги на прочитання і платити за це гривню. Я була йому дуже вдячна. Як і дівчаткам, які працювали на вокзалі й взимку дозволяли ночувати в кімнаті відпочинку. Там я могла помитися, попрати речі. За це потрібно було платити певну суму, яку спеціально збирала до зими. А влітку їздила купатися на річку. Завжди за цим стежила – дуже боялася, щоб ніхто не сказав, що йде брудна смердюча бомжиха.

Поступово у Тетяни відновилася пам’ять. Однак повернутися додому вона не наважувалася. Не уявляла, як з’явиться перед дітьми після всього, що трапилось. До речі, декілька разів приїжджала в рідне село. Приходила на свою вулицю, спостерігала за будинком. Бачила здалеку, що діти живі й здорові, – і їхала назад, тому що її місце, як вважала, на вулиці… Була впевнена, що дітям не потрібна і що маму, яка стільки років бомжувала, вони точно не захочуть прийняти.

«У мене язик не повертався сказати, що вона померла»

Зустріч Тетяни з дочкою нікого не могла залишити байдужим. Плакали і вони, і присутні при цьому журналісти. Яна 
відразу кинулася до матері. Кореспонденти дали їм кілька годин на те, щоб побули тільки вдвох. Вони довго розмовляли, фактично знайомилися заново.

– Ми вірили. У мене язик не повертався сказати, що мама померла, – голос Яни тремтів. – У той час не було блогерів, не настільки було розвинене телебачення. Якби це сталося два-три роки тому, я б підняла такий галас… Але тоді мені було 18, і я не знала, що ще можна зробити. Кілька разів писала на «Жди мене», але не отримувала відповіді. Адже тоді не було навіть мобільних телефонів… Я переконувала себе в тому, що мама жива. Кожен раз у будь-якій ситуації говорила собі: а мама зробила б так, мама сказала б так… За словами Яни, ні вона, ні інші діти Тетяни не ображаються через її втечу: «Що було, то було. Це тепер не важливо. Головне те, що мама з нами».

Джерело: fakty.ua.

Катерина КОПАНЄВА.

Реклама Google

Telegram Channel