Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Місяць на небі сяє, зорі чарують красою, люди Христа зустрічають кутею і колядою». Рецепти

Одна із головних страв Святвечора – кутя – символ єднання з Богом і предками.

Волинь-нова

«Місяць на небі сяє, зорі чарують красою, люди Христа зустрічають кутею і колядою». Рецепти

Цьогоріч Різдво завітає до нас, як і до переважної більшості християнського світу, – у грудні. І хоч, зважаючи на війну, святкування не будуть надто веселими й гучними, все ж вітатимемо народження Спасителя колядками та частуватимемо найрідніших людей смаколиками, приготованими з любов’ю

«Екзотична квітка»

Інгредієнти: 300 г печериць, 300 г вареного курячого філе, 150 мл сметани, 100 г твердого сиру, 3 варені яйця, 300 г консервованих ананасів, 1 ківі, 1 цибулина, майонез за смаком.

Приготування. Цибулю і гриби дрібно покраяти, підсмажити в невеликій кількості олії, а тоді протушкувати їх у сметані. Зніміть з вогню, охолодіть, викладіть у салатницю. Відварене куряче філе остудіть, наріжте кубиками, розподіліть поверх грибів, змастіть майонезом. Яйця, натерті на крупній тертці і змащені майонезом, – третій шар. Далі – нарізані дрібними кубиками консервовані ананаси, змастіть їх майонезом. Останній шар – тертий сир. Прикрасьте салат шматочками ківі.

«Червоні вітрила»

Інгредієнти: 8 яєць, 100 г копченого лосося, 2 квашені огірки, 1,5–2 ст. л. майонезу, сіль, перець, паприка, листя салату, лимон, зелень або маслини для декору.

Приготування. Круто зварені яйця очищуємо та розрізаємо навпіл поздовж. Виймаємо жовтки і розминаємо їх виделкою, додаємо дрібно нарізані огірки та червону рибу. Перемішуємо масу з майонезом, солимо, перчимо, додаємо паприку (для кольору, можна і без неї). Заповнюємо фаршем білки, прикрашаємо скибочками лимона, петрушкою чи кропом, шматочками лосося. Викладаємо на листя салату і подаємо на стіл закуску холодною.

«Різдвяний»

Інгредієнти: 450–500 г свинини, 250 г маринованих опеньків, 1–2 фіолетові цибулини, 1 червоний болгарський перець, для соусу – 5 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. натертого хрону, 
1 ст. л. посіченої зелені петрушки, 50 мл води, 7–8 ст. л. вuнного оцту, 1–2 ст. л. цукру, сіль, чорний перець за смаком.

Приготування. У підсоленій воді із сумішшю перців та лавровим листком відварити свинину до готовності, охолодити в бульйоні. Приготувати заправку для салату: посікти петрушку, хрін розтерти, всі компоненти ретельно вимішати. М’ясо і солодкий перець покраяти соломкою, цибулю – кільцями. Все висипати в заправку, додати мариновані опеньки. Перемішати салат і залишити, щоб настоявся 2–3 години.

«Щедре застілля»

Інгредієнти: 250 г свинини, 200 г моркви по-корейськи, 3 яйця, 300 г печериць, 1 цибулина, 2 плавлені сирки, 100 мл майонезу, олія, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Цибулю нарізати дрібною соломкою, зсипати в миску і замаринувати. Печериці покраяти й підсмажити, поки випарується зайва рідина, посолити, поперчити і смажити до рум’яності, викласти на паперовий рушник, щоб позбутися жиру. М’ясо відварити до готовності, охолодити й нарізати соломкою. Яйця і сирки натерти на крупній тертці. Салат можна викласти пластами (морква, м’ясо, цибуля, гриби, яйця, тертий сир), промащуючи їх майонезною сіточкою, або ж вимішати і зверху присипати тертим сиром.

Фаршировані печериці

Інгредієнти: 16 печериць, 3 варені картоплини, 150 г сиру, 3 ст. л. майонезу, 3 зубчики часнику, зелень, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Натираємо варену картоплю і сир, часник очищаємо і пропускаємо через прес. Миємо, обсушуємо і дрібно січемо зелень, змішуємо ці інгредієнти, солимо і перчимо до смаку, додаємо майонез. У грибів акуратно видаляємо ніжки, а капелюшки наповнюємо підготовленою начинкою (до речі, за бажанням, до неї можна додати й дрібно посічені ніжки). Запікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15 хвилин.

«Венеція»

Інгредієнти: 300 г моркви, 1–2 свіжі огірки (200 г), 250 г напівкопченої ковбаси, 200 г твердого сиру, пів банки консервованої кукурудзи (180–200 г), 
майонез, сіль, перець – до смаку.

Приготування. Моркву й огірки натираємо на тертці для моркви по-корейськи, перекладаємо в миску, зцідивши сік з огірка. На великій тертці натираємо сир. Ковбасу нарізаємо соломкою. Додаємо кукурудзу, сіль і перець, заправляємо салат майонезом, перемішуємо, викладаємо в салатник, оздоблюємо – і можна подавати до столу.

Торт із курятини

Інгредієнти: 400 г курячого філе, 450 мл кефіру, 2 яйця, 4 ст. л. (з чубком) борошна, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. чорного перцю, 0,5 ч. л. мускатного горіха, 1 ч. л. розпушувача для тіста; для начинки – 250 г майонезу, 2 плавлені сирки, 2 мариновані огірки, 15–20 оливок, пучок зелені, 3–4 зубки часнику.

Приготування. За допомогою блендера чи кухонного комбайна з курятини, яєць, борошна, розпушувача, кефіру, солі і спецій приготувати тісто, за консистенцією як густа сметана. Сковороду розігріти, злегка змастити олією, викласти кілька ложок тіста, розрівняти по всій площині пательні і на середньому вогні посмажити млинець. Їх виходить 6–8 залежно від величини сковорідки. Поки млинці схолодають, готуємо начинку. Для цього слід натерти на середній тертці огірки, перекласти їх на сито, щоб позбутися надлишку рідини, а тим часом потерти оливки (або дуже дрібно нарізати), сирки, пропустити через прес часник, зелень дрібно посікти. Заправити ці інгредієнти майонезом, ретельно вимішати і перемастити всі млинці. Верх торта притрусити тертим сиром, можна прикрасити зеленню чи оливками.

М'ясні делікатеси – незамінні на святковому столі.
М'ясні делікатеси – незамінні на святковому столі.

 Домашня ковбаса

Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало – дрібними кубиками, посолити, поперчити, додати цукор і ретельно вимішати. Мішати слід довго, щоб фарш, як і тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна з фаршу зробити млинець і підсмажити його на сковороді під кришкою. Скуштуєте – і знатимете, чи потрібно досолювати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці. Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100°С, поставте бляшку з ковбасою, а тоді розігрівайте до 180–200°С. Випікати приблизно 40 хвилин.

М’ясне асорті

Інгредієнти: 1,5 кг свинячого ошийка, 700 г яловичини (вирізки), 2 курячі грудки, 100 мл олії,  1,5 ст. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л. желатину, 1 ч. л. приправи «Чилі гострий», 1 ч. л. приправи до м’яса. Знадобляться також нитки, марля, рукав для запікання.

Приготування. Змішайте в чашці олію, сіль, спеції, часник (потертий на дрібній тертці або пропущений через прес) і желатин. Тим часом шматок свинини понадрізайте впоперек з інтервалом 1,5–2 см, чергуючи надрізи – у вигляді гармошки послідовно зверху і знизу, але не доводячи їх до краю. Яловичину і курятину поріжте як на відбивні, кожен шматочок змастіть приготованим розчином із желатином і повкладайте їх у надрізи у свинині, перед цим змастивши і їх. Щільно загорніть свинячий ошийок із вставками яловичини й курятини у марлю і перев’яжіть нитками, помістіть у рукав для запікання і готуйте в духовці приблизно 1,5 години. Наприкінці розріжте рукав, а вийнявши м’ясо з духовки, помістіть його під невеличкий прес (наприклад, покладіть зверху кухонну дошку). Перед подачею до столу наріжте навскісними скибочками.

М’ясний рулет із сухофруктами

Інгредієнти: свинна грудинка, сіль, перець, мелений коріандр, розмарин, по 100 г журавлини й кураги.

Приготування. М’ясо зрізати тонким пластом завтовшки 1,5–2 см, злегка відбити й замаринувати – посипати сіллю та спеціями, втерти їх у м’ясо, загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник мінімум на 3–4 години (можна й на добу). Сухофрукти промити, залити окропом і залишити, щоб трохи розм’якли, потому зцідити й обсушити на рушничку. Грудинку розгорнути, на край викласти курагу, а по всій площині розподілити журавлину. Щільно згорнути м’ясо в рулет, починаючи від кураги (вона має бути в центрі рулета), обмотати ниткою, щоб тримав форму, загорнути у фольгу і запікати в розігрітій духовці протягом 50–55 хвилин. За 5–7 хвилин до готовності розкрити страву, розгорнувши фольгу, – хай рулет зарум’яниться. Нарізати на скибочки можна після цілковитого охолодження.

Печиво «Шишки»

Інгредієнти: 100 г масла (кімнатної температури), 90 г цукру, 50 мл олії, 1 яйце, 5 г ванільного цукру, 270–280 г борошна, 2,5 ст. л. (з чубком) темного какао, 0,5 ч. л. розпушувача, дрібка солі, цедра половини апельсина (за бажанням).

Приготування. Яйце злегка збити з цукром, додати олію, ванільний цукор, цедру, какао, м’яке масло, сіль, перемішати до однорідності, поступово підсипати просіяне борошно з розпушувачем і замісити м’яке еластичне тісто. Поділити його приблизно на 15 шматочків, з кожної сформувати ковбаску (не розкачувати) у вигляді шишки, гострим ножем по діагоналі зробити неглибокі надрізи, щоб вийшли ромби. Випікати в заздалегідь розігрітій духовці за температури 180 градусів упродовж 12 хвилин (10–15 хвилин залежно від духовки). Печиво виходить всередині м’яке, якщо не перетримати. Присипати пудрою у вертикальному положені (так краще буде видно контур, шишки матимуть більш реалістичний вигляд).

Апельсиновий десерт

Інгредієнти: 400 мл сметани, 1 апельсин, 2 банани, 100 г печива «До кави», 50 г цукрової пудри, 15 г желатину, 50 мл води.

Приготування. Заливаємо желатин водою. Ріжемо апельсин на дрібні кубики або кружальця, банани – півкільцями. Додаємо подрібнене печиво, сметану та цукрову пудру і перемішуємо. Розпускаємо на невеликому вогні желатин, виливаємо в масу, вимішуємо. Роз’ємну форму застеляємо харчовою плівкою і виливаємо в неї сметанно-фруктову масу. Витримуємо в холодильнику не менше 2 годин – до повного застигання.

Печиво «Горішки»

Інгредієнти: 250 г маргарину, 3 сирі жовтки, 0,5 скл. цукру, 0,5 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, 3–3,5 скл. борошна, ванільний цукор, 1 банка згущеного молока, 200 г масла.

Приготування. Маргарин перетерти з 3 склянками борошна. Додати яєчні жовтки, збиті з цукром, соду, погашену оцтом, ванільний цукор і вимісити м’яке еластичне тісто, при потребі досипаючи трохи муки. З тіста повиліплювати невеличкі кульки (діаметром близько 2 см), розкласти їх у заглиблення форми (змащувати форму не треба, адже в самому тісті достатньо жиру), притиснути кришкою і пекти на газовій конфорці до рум’яного кольору. Готові половинки «горішків» витрусити з форми в миску і накладати нову порцію кульок. Варене й охолоджене згущене молоко збити з маслом, додати дрібку ваніліну, подрібнені волоські горіхи, добре вимішати і начинити цією сумішшю випечені «шкаралупки» та зліпити їх попарно. Якщо посипати готове печиво цукровою пудрою – вдасться створити ефект, ніби горішки притрушені снігом.

Еклери з ванільним кремом

Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 260 г борошна, 4 яйця, 400 мл молока, 5 г ванільного цукру, 4 яєчні жовтки, 40 г цукрової пудри.

Приготування. Закип’ятити склянку води, вкинути в неї масло, цукор, щіпку солі і добре перемішати. В гарячу воду всипати борошно і ретельно вимішувати дерев’яною ложкою до отримання гладкої однорідної маси, після чого залишити до охолодження. В остигле тісто почергово по одному додавайте яйця, щоразу розмішуючи. Деко застеліть папером для випічки і викладіть тісто ложкою або кондитерським шприцом, залишаючи невеличку відстань між тістечками. Поставте бляшку в духовку, розігріту до 200 градусів і випікайте 25–30 хвилин, поки еклери злегка підрум’яняться. В мисці збийте жовтки з цукром до однорідної маси, додайте 40 г борошна і знову добре перемішайте. Закип’ятіть молоко з ванільним цукром, влийте жовтково-борошняну масу і мішайте, доки крем стане однорідним. Схололим кремом начиніть тістечка, зробивши в них попередньо невеличкі надрізи. Прикрасити можна шоколадною помадкою або притрусити цукровою пудрою.

Реклама Google

Telegram Channel