Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Як можна у час жорстокої війни  з московитами дозволити будівництво московської церкви?

Мурований Свято-Миколаївський храм візантійської архітектури у Мишеві побудований 1885-го року. Із 1962 по 1988 рік був закритий. Із 2020 року його громада перейшла до ПЦУ.

Фото із сайту bug.org.ua.

Як можна у час жорстокої війни з московитами дозволити будівництво московської церкви?

Кому в Іваничівській громаді, у Володимирському районі, в області потрібен «Мишівський майдан»?

Від імені жителів села Мишів хочу висловити велике обурення намірами купки русофілів, очолюваних московським попом, будувати в нашому селі моспархатівську церкву.

Історія боротьби в 2019–2020 роках за українізацію церкви в Мишеві відома далеко за межами Іваничівщини й Володимирщини. Своєю послідовністю, рішучістю і жертовністю ми вибороли право на те, щоб молитися в храмі рідною українською мовою, попри шалений опір московитів і їхніх захисників.

Ми перемогли тоді, й тим більше не допустимо попівського безчинства сьогодні. Як можна в час жорстокої, кривавої війни з рашистами дозволити будівництво московської церкви? Такі дії означали б зневагу до самих себе, до наших захисників (майже 30 наших земляків – на війні, троє загинуло), зраду України. Це була б капітуляція перед внутрішнім ворогом.

Для влади і її правоохоронних органів це теж було б ніщо інше як зрада, співпраця з ворогом. Будівництво московської церкви є неприпустиме і з технічних причин. У них немає відповідних архітектурно-будівельних дозволів, погоджень тощо. Згідно з чинним законодавством, у житловій зоні культові споруди будувати не дозволено. Відсутній також і перспективний план розвитку села, на якому мало би бути передбачене місце під будівництво культової споруди.

І найголовніша причина, яка не припускає чогось подібного, а тим більше під час війни, – це пряма загроза соціального вибуху. І якщо тільки перша цеглина ляже на фундамент, залитий у 2021 році під церковку, це означатиме початок непередбачуваного. Особливо це стосується поліції, шкода, бо вона може стати крайньою. Люди готові йти на все і взяти до рук також усе.

Для влади і її правоохоронних органів це теж було б ніщо інше як зрада, співпраця з ворогом.

Кому в Іваничівській громаді, у Володимирському районі, в області потрібен «Мишівський майдан?» Нас підтримають сотні, тисячі наших краян тут і наших земляків на фронті. Особливо знаючи, якою непопулярною є селищна влада Іваничів. Хто із владців готовий підписати сам собі невтішний вирок і погодити безглуздий сценарій розвитку можливих подій? Думаю, самогубців не знайдеться.

Ще такі цікаві моменти. А за чиї кошти мало б іти будівництво? Місцевих активних невігласів набереться зо два десятки, більшість з яких живуть за соціальні виплати. При сьогоднішніх цінах на таку будову треба було б мати щонайменше мільйон гривень. Де знайти такого багатого спонсора? На чиї  кошти розраховує піп? Чиї гроші в крові українських захисників має він використати? Хіба це не простір для прискіпливої роботи ДБР, СБУ та інших подібних органів?

Язик не повертається, але скажу, цей настоятель перед своїми прихожанами в останню неділю перед Великим постом оголосив, що будемо будувати церкву. Коли побачив, що «пахне смаленим», почав брехати, що будує хату (26-го березня жителі Мишева прогнали від будинку, у якому відбуваються служби упц мп, трактора). Великий піст для московських попів не є пересторогою для брехні.

Абсолютно не сумніваюся в тому, що якби, не дай Бог, москалі були б у Володимирі, то на краю села, в Мишеві, на горбку біля ставків, піп із попадею і їм вірними вже стояли б із хлібом-сіллю. Щодо останніх, то декотрі із них скиглять, мовляв, навіщо був той Майдан і та Європа, так було все добре, то все – через Порошенка, і не доказують при тому, що їхні діти сидять не в московії, а в Європі.

На що сподівається когорта «ждунів руського міра», не буду розповідати. Бо це, як-то кажуть, не для преси. Для СБУ.

А щодо керівниці Іваничівської ТГ, куди входить наш Мишів, пані Томашевської, то їй треба визначитися, на чийому вона боці. Через таку її поведінку й ряд інших причин сьогодні вже всі іваничівці зрозуміли, якої помилки вони припустилися на останніх виборах селищного голови.

Село Мишів Володимирського району. 

Володимир МАТВІЮК

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel