Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
«На передовій потрібні дрони – і в Нововолинську ми скоро їх будемо виготовляти»

Техніка – це те, що дуже потрібне нашим воїнам.

Фото з архіву Валерія КУРСТАКА.

«На передовій потрібні дрони – і в Нововолинську ми скоро їх будемо виготовляти»

Так сказав після останньої поїздки на фронт співзасновник благодійного фонду «Перемога UA», відомий волинський волонтер Валерій Курстак

– За три дні подолали зі своєю командою – Олександром Лаврентієм із Нововолинська та Олександром Пуклею з Поромова – майже дві з половиною тисячі кілометрів, – ділиться враженнями Валерій Люцлянович. – Їздили на Донеччину, в сторону Курахового.

Далі – на лінію розмежування – зараз не пускають, хоча колись доводилося добиратися і до «нуля».

Валерія Курстака з колегами першим тепло зустрів заступник  командира батальйону майор Василь Венгловський.
Валерія Курстака з колегами першим тепло зустрів заступник командира батальйону майор Василь Венгловський.

 Як розповів волонтер, поїздка мала цільове призначення – 417-й батальйон. Там в основному служать наші хлопці, волиняни. Після сформування цього бойового підрозділу, вони вже отримали від своїх земляків автомобіль «Фольксваген» із платформою.

На цей раз благодійники передали солдатам квадроцикл, причіп, системи РЕБ, за допомогою якої «гасять» ворожі дрони. Окрім цього, завезли труби для бліндажів, продукти харчування та багато смаколиків, виготовлених невтомними працівницями благодійної організації «Господиньки» з селища Благодатного та Нововолинського центру профтехосвіти. Приємно було бачити, як один із солдатів смакував пиріжками, у випіканні яких, як з’ясувалося, брала участь його донька, яка навчається в названому закладі на кухаря.

 Приємно було бачити, як один із солдатів смакував пиріжками, у випіканні яких, як з’ясувалося, брала участь його донька, яка навчається на кухаря в Нововолинському центрі профтехосвіти.

– Важко стримати емоції і передати їх словами під час відвідин захисників, які щодня ризикують життям, які скучили за домом, сім’ями, але почуття обов’язку не дозволяє їм скаржитися, нарікати, а навпаки – додає оптимізму й впевненості в нашу Перемогу, – ділиться пан Валерій. – Нас зустрів заступник командира батальйону майор Василь Венгловський. Розповів, як їм ведеться, які виклики доводиться щодня долати, що є найбільш потрібним на фронті. А це, звісно, – дрони, системи РЕБ, які мають бути в кожному окопі, бліндажі, аби зберегти життя солдатів. Тобто, побільше різних боєприпасів.

– Кожна поїздка – це теж небезпека…

– Що стосується мене і моїх колег, то ми вже звикли до цього. Хоча буває по-різному, й неправдою буде сказати, що переживань зовсім немає. Наприклад, цього разу, коли вже були на місці, над нами «зигзагами» пролетіла російська ракета… Це й далека дорога, на якій вистачає різних перешкод. Зрештою, важко сказати, де зараз в Україні цілком безпечно. Але українців нічим не злякати.

На завершення розмови Валерій Курстак сказав, що він з командою фонду працює над тим, аби в Нововолинську почати виробництво дронів – це вимога часу. Вже визначилися з виробничим приміщенням. Провели успішні перемовини з фірмою, яка поставляє необхідне обладнання і його складові. Зазначив, що вони й надалі робитимуть все, щоб підтримати ЗСУ. 

Алла ЛІСОВА.

Реклама Google

Telegram Channel