Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
«Я – волинянин, і відчуваю до сих пір незвичайно глибокий потяг до Волині...»

«Українська мова – це питання життя і смерті нашої держави», – наголошував у свої 98 Ігор Юхновський.

Фото із сайту umoloda.kyiv.ua.

«Я – волинянин, і відчуваю до сих пір незвичайно глибокий потяг до Волині...»

Пам’яті Ігоря Юхновського

Відійшов у Вічність один із батьків-засновників новітньої української держави – Ігор Юхновський. Саме він був автором ідеї референдуму 1 грудня 1991 року, який закріпив проголошення  незалежності України.

Ігор Рафаїлович Юхновський помер на 99 році життя. Він був ветераном Другої світової війни, талановитим фізиком-теоретиком, народним депутатом чотирьох скликань, керівником опозиційної до комуністичної більшості першого парламенту Народної ради, першим директором Українського інституту національної пам’яті, Героєм України.

Єдиний спосіб відновити територіальну цілісність – це війна і перемога.

«У складі перших скликань Верховної Ради, на вищих виконавчих посадах у владі Ігор Рафаїлович приніс у політику засадничі речі – мораль, патріотизм, інтелект та інтелігентність, – розповів про непересічну роль Ігоря Юхновського експрезидент України Віктор Ющенко. – Нам ще довго належить віддавати шану і вдячність за визначальну роль, яку разом з ним відіграла плеяда батьків-засновників для підтримки паростків демократичного урядування, створення простору особистих свобод для кожного громадянина. А головне – за переконливе  «щеплення» молодої держави від авторитаризму і спроб повернення до минулих часів».

Ігоря Юхновського поховали 28 березня у Львові  на Личаківському кладовищі, у родинному гробівці. До речі, Ігор Рафаїлович у роки Другої світової війни брав участь у звільненні міста Лева і був Почесним громадянином Львова.

Вічна і світла пам’ять.

Цитати

Ігор Юхновський про
… малу батьківщину (він народився на історичній Волині – у селі Княгинине Дубенського району Рівненської області. – Ред):

«Я – волинянин, і відчуваю до сих пір незвичайно глибокий потяг до Волині. Я відчуваю мої дитячі роки і ту хатину, де ми жили, і той луг, і те сонце, і ті верби, де я на лузі лежав, на сонце дивився крізь ці верби. Воно весь час мене тягне у ці рідні краї».

…історичну пам’ять:

«Що дало Ізраїлю вивчення проблеми знищення євреїв? Те саме, що і нам тема знищення українців – вона дала самоусвідомлення, що політичне, економічне, соціальне та навіть фізичне існування може бути забезпечене тільки в незалежній державі».

... українську мову:

«Ми повинні розуміти, що найсокровенніші ідеї в кожній галузі приходять до людини рідною мовою. Ми повинні створювати оригінальні, визнані у всьому світі речі. Ці речі приходитимуть у нашу свідомість лише через рідну мову. Якщо ми нехтуватимемо цим, наша нація ніколи не стане сильною. Українська мова – це питання життя і смерті нашої держави».

…нашу перемогу в російсько-українській війні:

«Перемога – велике слово. Як довго ми будемо йти до перемоги, я не знаю. Але я думаю, що ми маємо вистояти. Вистояти проти росії – для нас то вже  перемога».

«Дехто вважає, що оборонною стратегією ми зможемо повернути свою територію мирним шляхом. Насправді така стратегія веде до того, що військо рано чи пізно починає розкладатися психологічно – це стає першим кроком до програшу. Єдиний спосіб відновити територіальну цілісність – це війна і перемога».

А ще Ігор Юхновський вивів… формулу зародження краплі

Цікаво, що після двох десятиріч у політиці Ігор Юхновський повернувся до улюбленої справи – теоретичної фізики. У 1990 році він не встиг доробити одну задачу, тож після тривалої паузи продовжив покинуту справу – розробляти формулу моменту зародження краплі: «Коли ви нагріваєте рідину – по всій її товщі утворюються бульбашки, які складаються з пари. Бульбашка всередині набагато легша, але вона не захлопується.

Аналогічно, коли ви в якомусь об’ємі стискаєте ізотермічний газ, у ньому виникає крапля рідини. Ці явища давно відомі і  описані. Але ніхто ще не зміг описати момент зародження краплі. Це я й описав у формулі».

Читайте також: Ніж у спину Зеленському: Борис Шефір зізнався, що хоче дружби з росією та любить її культуру.

Реклама Google

Telegram Channel