Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
США внесли «Єдиний телемарафон» у звіт про порушення прав людини в Україні

Ось як бачать «Телемарафон» більшість українців.

Фотоколаж – Інеса БІЛЮК, «Львівський медіафорум».

США внесли «Єдиний телемарафон» у звіт про порушення прав людини в Україні

Він має «безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами»

Державний департамент США оприлюднив великий звіт щодо дотримання прав людини у різних країнах за 2023 рік. В українському звіті, окрім питання урядової корупції, свободи брати участь у політичних процесах та загальних прав людини, окремим блоком виділене порушення прав українських ЗМІ на роботу та поширення інформації.

 «Президент Зеленський підписав указ про введення воєнного стану в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення росії в Україну, що дозволило запровадити подальші обмеження для ЗМІ та медіа-свободи», – йдеться у документі.

Американське дипломатичне відомство наголошує, що національний телевізійний марафон («Єдиний телемарафон») уможливив безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами в прайм-тайм. І навіть більше: деякі ЗМІ повідомляли про те, що вже навесні 2022 року їх позбавили вигідних контрактів на наземне мовлення та чинили тиск з боку Офісу Президента.

 Журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до нього канали.

«Уряд забороняв, блокував або накладав санкції на ЗМІ та окремих журналістів, яких вважали загрозою національній безпеці або які висловлювали позицію, яка, на думку влади, підривала суверенітет і територіальну цілісність країни. Деякі спікери, які критикували уряд, також потрапили до чорного списку державних новинних програм», – зазначає Держдеп.

Також у звіті згадується про те, що журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до нього канали. Окрім того, на свободу ЗМІ в Україні впливає, зокрема, самоцензура деяких медіа.

Нагадаємо, у квітні 2022 року «5 канал», а також канали «Прямий» та «Еспресо» вимкнули з цифрового етеру без вагомих причин.

Також на початку 2024 року в Україні спалахнув скандал через те, що журналісти-розслідувачі Bihus.Info виявили, що за ними стежать, а в їхніх помешканнях знайшли прослуховуючі пристрої.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав Президента Володимира Зеленського засудити цю кампанію та взяти під свій контроль розслідування злочинів. 

Василь КІТ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: 

Реклама Google

Telegram Channel