Курси НБУ $ 41.78 € 48.84
Через отруєння грибами померли  3 дітей з однієї родини, ще 5 – важко захворіли

Це не смішне фото, а – страшне. Вживання грибів категорично протипоказано дітям!

Фото: oblast-te.com.ua.

Через отруєння грибами померли 3 дітей з однієї родини, ще 5 – важко захворіли

Жительку міста Копичинці Чортківського району Тернопільської області підозрюють у злісному невиконанні батьківських обов’язків та залишенні дітей без допомоги

Мати звернулася до медиків лише через три доби…

На Тернопільщині повідомили про підозру 39-літній жінці, троє дітей якої померли від отруєння грибами. Їй загрожує до 5 років позбавлення волі.
Про це повідомляють Головне управління Національної поліції в Тернопільській області та пресслужба Тернопільської обласної прокуратури.
Як інформували ЗМІ, 27 жовтня 2024 року в Копичинцях один дорослий та восьмеро дітей (семеро – з однієї багатодітної родини, ще одна дівчинка гостювала у сім’ї) отруїлися млинцями з дикорослими грибами. Їх зібрав у лісі 59-літній співмешканець матері.

Мати звернулася до медиків 30 жовтня – через три доби після появи симптомів отруєння.

Двох хворих дітей відправили до львівської Дитячої Лікарні Святого Миколая, ще п’ятьох – до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

У результаті померли троє дітей та співмешканець жінки. Зокрема 2-річній дівчинці навіть виконали пересадку печінки, утім медики не змогли її врятувати.

Також внаслідок отруєння померли двоє 13-літніх дівчат – одна з тих, яка гостювала в той день у родині.

В інших п’ятьох дітей діагностували важкі розлади здоров’я. Вони потребують догляду та довгого лікування. Їх вилучили з родини.

Матері багатодітної сім’ї повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України про злісне невиконання обов’язків по догляду за дітьми, що спричинило тяжкі наслідки – їй загрожує до 5 років позбавлення волі.

Відмовтеся від старих, перезрілих або дуже молодих грибів. Не збирайте невідомих!

4-річні дівчатка вживали невідомі дикорослі гриби на території дитсадка…

А вже цього року на Черкащині троє дітей отруїлися дикорослими грибами. Двоє з них у лікарні, їхній стан оцінюють як середньої тяжкості. Про це «Суспільному» розповіла прессекретарка Головного управління Держпродспоживслужби Черкаської області Альона Притула.

За словами речниці, випадок отруєння грибами зафіксували в селі Худяки, що в Черкаському районі.

– Під час прогулянки лісопарковою зоною дитина з’їла сирий невідомий дикорослий гриб. Дівчинку відвезли до лікарні, проте після надання невідкладної допомоги мати відмовилася від подальшої госпіталізації…

За словами головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимира Папача, дівчинці – півтора року.

– Під час прогулянки вона з’їла шляпку невідомого дикорослого гриба, – уточнив він.

Того ж дня грибами отруїлися двоє чотирирічних дітей із села Гельмязів Золотоніського району Черкащини, додала Альона Притула.

– Діти їли невідомі дикорослі гриби. Їх шпиталізували. Їхній стан оцінюють як середньої тяжкості, наразі вони під наглядом медиків та проходять лікування, – зазначила вона.

Володимир Папач уточнив, що дівчатка вживали невідомі дикорослі гриби на території закладу дошкільної освіти… 

Не ризикуйте – краще купіть печериці чи гливи!

За словами Альони Притули, вживання грибів категорично протипоказано дітям.

– Не давайте грибних страв дітям, вагітним, жінкам, які годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, – зазначила вона.

Також пані Альона рекомендує всім дотримуватись таких порад:

  • бажано відмовитися від споживання дикорослих грибів, а натомість надати перевагу штучно вирощеним печерицям і гливам;
  • купуйте гриби тільки у спеціально призначених для цього місцях – на агропродовольчих ринках і в закладах роздрібної торгівлі, де забезпечена наявність відповідного маркування з інформацією для споживача щодо походження, безпечності та якості продукту;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках, із рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.

Якщо збираєте самостійно, то обов’язково врахуйте таке:

  • не беріть невідомі вам гриби, уважно ставтесь до пластинчатих;
  • відмовтеся від старих, перезрілих або дуже молодих;
  • небезпечні гриби, які ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, тому що мають здатність накопичувати важкі метали;
  • під час посухи грибів краще не збирати взагалі, оскільки в спекотну погоду вони втрачають воду та накопичують токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більш як добу.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів, зазначила Альона Притула.
– При появі будь-яких симптомів харчового отруєння після вживання грибів важливо одразу звертатися до лікаря. Негайно викликайте «швидку» та наголосіть на тому, що хворий вживав гриби, – додала вона.

Лія ЛІС, Оксана ШВЕД

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel