Курси НБУ $ 39.43 € 42.75

В ЯКОМУ СЕЛІ МИ ЖИВЕМО?

Звертаються до вас жителі, вже й самі не знаємо якого села. Пояснимо – чому...

Звертаються до вас жителі, вже й самі не знаємо якого села. Пояснимо - чому

Донедавна наше село носило назву Мовників. Старші люди переповідають, що ця назва походить від прізвища пана Мельника, котрий проживав на мальовничому березі річки Західний Буг. Це поселення називали Мєльніков Двор, про що свідчать історичні записи. Серед історичних документів князів Чорторийських за 1555 рік є «Виновная запись князя Олександра Федоровича Чарторийского», де він відписує своїй дружині «...Магдалене Деспотовне третью часть имения Литовежа, монастыря св. Николы с селами Лишней и Осмиловичи, Молников Двор, Жджаров и сел боярских вокруг замка Литовежа...» Після Люблінської унії 1569 року село відійшло до Польщі. У 15-у томі Польського географічного словника на сторінці 350-й, під 1577 роком згадується «весь Молникув, 63 дими, 468 мешканцув, церкев...»« А вже Шевченковою мовою назва зазвучала як Мовників. І саме кінцева літера «в» свідчить про історичне походження назви села.
Та з недавніх часів рука якогось чиновника, без відома та згоди на те жителів села, спотворила його назву, написавши Мовники. Чи то з неуважності, чи від незнання історії? А, може, тому, що це слово коротше?
Районні юристи та БТІ ще видають важливі документи із справжньою адресою - село Мовників. Частину жителів вони прописують у... Мовники. Як на нашу думку, це дві різні назви, а це значить, що окремі мешканці проживають у зовсім іншому, якомусь вигаданому населеному пункті. Ми проти того, щоб назву нашого села спотворювали, затоптували правдиві факти.
Ми хочемо, щоб наші нащадки знали й цінували свою історію, берегли традиції дідів - прадідів. Звертаємося через газету до усіх, хто ламає і калічить нашу мову: «Поверніть нашому селу правильну, історичну назву! «
Від імені жителів села Мовників Іваничівського району
Наталія МЕЛЬНИК.

Telegram Channel