Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
САМОУПРАВСТВО ЗАБУДОВНИКА «КРИШУВАЛИ» ЧИНОВНИКИ?

Волинь-нова

САМОУПРАВСТВО ЗАБУДОВНИКА «КРИШУВАЛИ» ЧИНОВНИКИ?

У відповідь на беззаконня і бездіяльність влади та контролюючих служб більше сотні працівників торговельного підприємства та їхні родини пікетували Ковельську міськраду...

У відповідь на беззаконня і бездіяльність влади та контролюючих служб більше сотні працівників торговельного підприємства та їхні родини пікетували Ковельську міськраду.


Ярослав ГАВРИЛЮК


У Ковелі на вулиці Косачів упритул до продуктового магазину «Смак» влітку 2008 року місцевий житель Сергій Нагорник почав зводити будинок. На місце відразу ж виїхала комісія на чолі з головним архітектором міста Людмилою Мурай та в присутності забудовника склала акт про те, що останній порушує затверджений генеральний план забудови, оскільки ним не дотримано відстань від закладених фундаментів до зовнішньої стіни «Смаку» та адміністративного приміщення товариства з обмеженою відповідальністю «Каскад», якому належить торговельний заклад.
Виконком Ковельської міської ради зобов’язав порушника привести будівництво фундаментів у відповідність до генерального плану і попередив, що у випадку невиконання вимог питання буде вирішуватись у примусовому порядку згідно із законодавством. А головне управління МНС у Волинській області в ході проведення обстеження встановило, що відстань від фундаменту до споруди «Каскаду» менша нормативної. За результатами перевірки було винесено постанову на припинення подальшої реконструкції з розширенням.
Але будівництво тривало, наче про попередження не було й згадки. Абсолютно не реагуючи на жодні листи органів влади та контролюючих служб, Сергій Нагорник спокійнісінько на земельній ділянці, призначеній для житлової забудови, звів елітне триповерхове адміністративне приміщення. Офор­ мивши як реконструкцію овочесховища, він зумів виготовити право власності на фактично протиправно споруджений об’єкт. І не біда, що межа земельної ділянки самовільного забудовника пройшла по стіні товариства «Каскад», не залишивши підприємству на обслуговування жодного сантиметра, а про протипожежну відстань — годі й говорити.
Тут виникає багато резонних запитань. Чому головний архітектор міста Людмила Мурай, яка очолювала комісію з обстеження цього об’єкта в 2008 році, не помітила, що насправді тут триває нове будівництво, а не йде реконструкція овочесховища, як це передбачено проектною документацією? Овочесховище було демонтоване повністю, а фундамент під «реконструйовану» споруду забудовник заклав практично на новому місці. Чому пані Мурай замість того, щоб ініціювати звернення міської влади до суду, аби привести розпочату реконструкцію у відповідність до діючих будівельних норм і проектної документації, почала «пресувати» товариство «Каскад» лис­ тами? Підприємці та інші забудовники добре знають, що головний архітектор міста, підписуючи проектну документацію, в першу чергу звертає увагу на відстані між будівлями і ніколи свій підпис просто так не поставить. А в цьому випадку відстань становить всього лише півтора метра.
Невідомо, з яких причин відповідальні працівники МНС в області, за наявності чітко зафіксованого факту порушення нормативної відстані між будівлями, підписали Сергію Нагорнику висновок, на підставі якого він здійснив державну експертизу проекту. Дивують дії інспекції державного архітектурно–будівельного контролю у Волинській області. Замість того, щоб призупинити дозвіл, виданий Нагорнику на виконання будівельних робіт, і направити проектну документацію на повторну експертизу, просто констатувала факт видачі такого дозволу.
А згодом почали відбуватися неймовірні речі. Отримавши містобудівні умови та обмеження з реконструкції власного приміщення на вулиці Косачів, «Каскад» звернувся до тих самих контролюючих служб за необхідними висновками. Ковельська районна санепідемстанція відмовила, мотивуючи тим, що внаслідок добудови товариством другого поверху будуть порушені вимоги про забезпечення природним освітленням працівників у кімнатах будинку, який належить Сергію Нагорнику. Посадовці з обласного управління МНС, відмовляючи «Каскаду», послалися на те, що протипожежна відстань між будівлями товариства і Нагорника не відповідає дер­ жавним будівельним нормам. По суті, вони ще раз підтвердили факт порушення гоноровим забудовником державних будівельних норм. В іншому ж випадку з МНС порадили «Каскаду» звернутися до Нагорника за… погодженням своєї реконструкції. Тут, як кажуть, взагалі коментарі зайві.
Дати правову оцінку діям посадовців та забудовника мала прокуратура, до якої в квітні цього року із заявою звернувся директор товариства «Каскад», депутат Ковельської районної ради Володимир Пархонюк. Як би там не було, але будівництво фізичною особою комерційного об’єкта в центрі Ковеля вартістю, мабуть, в десятки мільйонів гривень з такими кричущими фактами порушень законодавства та інтересів іншої юридичної особи, права якої захищені законом, напевно, неможливе без «кришування»?
Подаючи заяву, Володимир Федорович чітко усвідомлював можливі наслідки та супротив. І вже за декілька днів його підприємство відвідали з перевірками представники МНС, санепідемстанції, відділу торгівлі Ковельського міськвиконкому, а навколо літнього майданчика біля магазину «Смак» розпочалася «мурашина» ме­ тушня за участю підставних скаржників. А повторну скаргу Володимира Пархонюка в область «відфутболили» назад до Ковеля. На явну халатність посадовців різних служб люди в погонах безсоромно закривають очі. Просто вражає самовпевненість Сергія Нагорника, який у розмові з директором «Каскаду» постійно апелює до якихось відомих впливових людей, тому складається враження, що у збудоване з грубими порушеннями приміщення вкладено не його гроші. Можливо, це і є поясненням того, що державні чиновники виступають в ролі таких собі захисників–адвокатів порушника закону, а міська влада в особі мера міста Олега Кіндера відхрестилася від вирішення цієї проблеми.
У ніч на 1 листопада невідомі зруйнували літній майданчик, викравши бруківку, бетонну та декоративну металеву огорожу, всього майна — на загальну суму понад 6 тисяч гривень. По «гарячих» слідах міліція з’ясувала, що все це організував Сергій Нагорник. Два свідки бачили, як руйнувався майданчик та в невідомому напрямку вивозились будівельні матеріали. І хоча, згідно з чинним законодавством, за такі дії передбачена кримінальна відповідальність, правоохоронці вперто не хочуть визнавати скоєний злочин. Кілька днів директор товариства «Каскад» Володимир Пархонюк «бігав» за міліцейськими чинами, аби вони видали йому на руки постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, щоб її оскаржити. Заступник начальника Ковельського міського відділу УМВС України у Волинській області капітан міліції Сергій Дулиш розігрував справжню комедію, запевняючи, що постанови ще немає, хоч вона три дні тому була зареєстрована як відмовний матеріал. Як каже Володимир Пархонюк, саме руйнування людьми Сергія Нагорника літнього майданчика та викрадення ним будівельних матеріалів й переповнило чашу терпіння.
Працівники товариства «Каскад» разом зі своїми родинами провели мітинг-протест проти беззаконня та корупції, протиправних дій головного архітектора міста Людмили Мурай, бездіяльності влади, контролюючих і правоохоронних органів, що призвели до порушення законних прав та інтересів підприємства. До самовільної будівлі Сергія Нагорника вийшло більше сотні людей із транспарантами: «Геть архітектора Мурай!», «Kinder, досить нам сюрпризів!», «Хто зупинить беззаконня чиновників?» та ін. Невідомі молодики, яких хтось найняв, намагалися спровокувати конфлікт, але це їм не вдалося. Знову, як подейкують, ця провокація начебто не обійшлася без Сергія Нагорника. Після мітингу протестувальники пішою ходою рушили до Ковельської міської ради, де вручили свої вимоги заступнику міського голови Геннадію Сороці. Чи довго ще в Ковелі будуть «покривати» свавілля?

На фото: Під час акції протесту в Ковелі працівників товариства «Каскад».
Telegram Channel