Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

НЕ ТРЕБА ЗМАГАТИСЬ У ГЛУПОТІ

Чим відрізняється чоловіча дурість від дурості жіночої...

Чоловік і жінка — вони такі різні. Але в них є розум. Чи має розум “статеві” ознаки, що таке чоловіча дурість, а що — жіноча, в чому різниця між розумом і мудрістю?
Психологи ось як пояснюють, в чому проявляється чоловіча глупота: такий мужчина не розуміє (чи не бажає зрозуміти) суті того, що відбувається і діє невпопад, на шкоду собі і близьким. Або він чомусь вважає, що весь світ йому щось винен, і вимагає до себе підвищеної уваги, якої нічим не заслужив. Часто буває, що мужчина замахується на справу, яка йому, як кажуть, не по зубах. Це виключно чоловіча глупота — не вміти співставляти рівень своїх претензій з рівнем власних реальних досягнень.
Наприклад, чоловік (глава, як він думає, сімейства) живе в однокімнатній “хрущовці” з дружиною і двома маленькими дітьми. Він нарікає на тісноту, на жахливі умови, на те, що треба щось робити з житлом, але не вистачає грошей. І ось цьому чоловікові усміхнулась фортуна — він заробив солідну суму, але купив не квартиру, а дуже дорогу іномарку. І пояснення одне: мовляв, мені так хочеться, маю право їздити на хорошій машині. І ніхто б не сперечався — звичайно, це право в нього є. Але чи не краще спочатку потурбуватися про вирішення насущного квартирного питання?
Мужчини такого типу не в силах зупинитись і визнати: я був неправий. Надмірно роздуте самолюбство не дає можливості йому тверезо оцінити свій потенціал. Він продовжує наполягати на своєму, хоч це явно помилкові дії.
Щодо жіночої глупоти, то спеціалісти зробили висновок: наші жінки, вибудовуючи сценарій власної долі, роблять декілька помилок. Вони або проводять аналогії із своїми знайомими (як подруга, так і я), або орієнтуються на телесеріали. За результатами досліджень, 30 відсотків пострадянських дам хочуть для себе такого життя, як у подруги, яка успішно влаштувалась, чи як у героїні серіалу. Тим часом будувати життя потрібно, тільки виходячи з власних бажань, можливостей, переваг і потреб.
Ще одна ознака жіночої глупоти — несамостійність, залежність від батьків, чоловіка, подруг. Нинішній час — час дорослих людей, які відповідають за своє життя. Дозволити собі таку розкіш, як несамостійність, сьогодні можуть тільки вкрай недалекоглядні дами. Прикладів можна навести багато: деяким жінкам вже під сорок і більше, але вони поводяться як дівчатка, що заблудилися в темному лісі, і чекають, поки хтось візьме їх за ручку і виведе на узлісся. Це та інфантильність, що в даній ситуації є синонімом глупоти. Останнім часом помітно збільшилась кількість таких проявів жіночої глупоти, як козиряння багатим і впливовим чоловіком. Опинившись за спиною сильного і дорослого у всіх відношеннях чоловіка, деякі жінки раптом дуже міняються — стають грубими і пихатими.
А що кажуть психологи про так звані жіночі “штучки” — хитрощі, з допомогою яких навіть не дуже розумна жінка здатна управляти мужчиною? А ось що. Всі жіночі “штучки” грунтуються на одному — досконалому знанні чоловічих комплексів. Наприклад, жінка постійно говорить своєму чоловікові: “Як мені з тобою пощастило, я ціную твою думку!..” Цим прийомом вона дає мужчині зрозуміти, що не збирається суперничати з ним. Певно, знає, що сильна стать дуже не любить змагання в сім’ї. Ще одна хитрість: добившись свого, жінка старанно маскує радість перемоги. Розумна дружина ніколи не стане стрибати від радості, довівши чоловікові свою правоту. Вона непомітно скористається перевагами виграшу, створивши у мужчини ілюзію, що виграв він.
Можна навести багато прикладів, коли жінки допомогли чоловікам зробити кар’єру, ненав’язливо підказуючи, як їм варто поводити себе в різних ситуаціях. Адже мужчини, ставлячи перед собою мету ледве не планетарного масштабу, інколи витають в небесах, не надаючи значення вирішенню дрібних завдань. А жінки — земні, практичні, відмінно орієнтуються у “внутрішній політиці”, поки чоловік зайнятий “зовнішньою”. І якщо в подружній парі сімейний розум розподілений саме так, то мужчина і жінка здатні досягти багатьох висот.
Вчений-біофізик Блюменфельд сформулював так званий закон цифрового замка. Уявіть, що життєві досягнення, про які мріє ваша сім’я, — це і є цифровий замок. Шляхи, якими ви з чоловіком збираєтесь йти до успіху, — це код до замка, набір якихось цифр. Половина цифр вибрана вами, половина — чоловіком. Якщо ви не сказали одне одному про свої цифри і натискаєте поодинці на кодовий замок, то він ніколи не відкриється. Але якщо ви вдвох підійдете до дверей і одночасно натиснете кожен на свою половину цифр, то код спрацює...
Telegram Channel