Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ОЙ ЗАГРАЛИ МУЗИЧЕНЬКИ...

Фольклорний гурт “Волиняни” народився кілька років тому з легкої руки заступника директора Луцької дитячої музичної школи № 3 Валентини Грисюк...

Фольклорний гурт “Волиняни” народився кілька років тому з легкої руки заступника директора Луцької дитячої музичної школи № 3 Валентини Грисюк. Сперш це були в основному юні, але дуже обдаровані музиканти... Щоправда, Аня Колотиліна не лише вправно грала на скрипці, а й співала з Романом Левчуком, котрий грав на скрипці, сопілці. Разом з музикантами виходила на сцену і їхній керівник Валентина Грисюк — то з скрипкою, то з таким , власне, не дуже то й жіночим музичним інструментом, як контрабас. “Волиняни” полонили киян, виступаючи в Київському Палаці “Україна”, показали себе у Словаччині та Німеччині.
Минав час, одні учасники прощалися з колективом, інші приходили. Приємно те, що немало тих, хто у свій час піднімався на сцену, нині навчаються у Львівській спеціалізованій музичній школі-десятирічці. Це, зокрема, Аня Колотиліна, Роман Левчук, Віта Рудь, Ярослав Собіпан, Роман Савицький. Бандурист Тимофій Старенков та Неля Фоміна — студенти Волинського училища культури і мистецтв.
Нині об’єдналися співаки і музиканти — вокальний гурт “Лісова пісня”, у репертуарі якого автентичний фольклор, і “Волиняни”, музиканти, котрі виступають із співаками і самі виконують оригінальні народні мелодії. У колективі 14 вихованців музичної школи. Під час їх виступу можна почути одразу голоси скрипок, сопілок, контрабаса, кобзи, акордеона та інших музичних інструментів, а також гарні, чисті голоси.
Радують людей лауреати обласних конкурсів юні музиканти Петро Мамасюк, Тарас Мельник, Сашко Терещук, Оксана Грицай, чарівні голоси Оксани Кулай, Лідії Невмержицької, Марійки Панасюк, Тетяни Смалюк та інших учасників творчого колективу, який здобуває перемогу за перемогою на конкурсах.
Тільки останнім часом по два рази підряд виборювали гран-прі на обласному конкурсі дитячих колективів “Волинська веселка” та повернулися першими з іменитого обласного конкурсу “Калинова сопілка”. Радість з дітьми ділять їхні нинішні керівники, викладачі школи Тетяна Жилюк та Олена Тарасюк.
Найперш вони старанно добирають репертуар. Як розповіла Тетяна Жилюк, користуються і відомими записами фольклору із збірників, і автентикою з різних куточків Волині. Тож в репертуарі завжди звучать оригінальні, так би мовити, не заспівані саме волинські народні пісні і такі ж іскрометні мелодії.
Діти полюбили свій колектив, зріднилися, охоче приходять на репетиції, а тим більше радіють, коли випадає виступати на сцені під час урочистих концертів, впевнені в собі, коли їдуть на конкурси. Дирекція школи подбала, аби юні співаки і музиканти мали гарні народні костюми, а не просто розцяцьковані підробки, відповідне взуття. Власне, люблять і шанують у третій музичній школі цей самобутній колектив, що об’єднав особливо обдарованих дітей, котрі, окрім того, що опановують гру на різних музичних інструментах, ще й створили з своїми наставниками воістину народний музично-пісенний колектив.
Наталка КАЛИНОВСЬКА.
Фото Миколи ЗІНЧУКА.
Telegram Channel