Курси НБУ $ 41.45 € 46.96
ЩОБ ПАСКА ВДАЛАСЯ, ТРЕБА ПОСТИТИ, МОЛИТИСЯ І ПРОСИТИ У БОГА ЗДОРОВ’Я

Волинь-нова

ЩОБ ПАСКА ВДАЛАСЯ, ТРЕБА ПОСТИТИ, МОЛИТИСЯ І ПРОСИТИ У БОГА ЗДОРОВ’Я

Лише раз на рік наші оселі сповнює живодайний аромат празникового хліба, який великодньої ночі понесемо освячувати до храмів. Своїми рецептами з читачами нашої газети поділилися…

Лише раз на рік наші оселі сповнює живодайний аромат празникового хліба, який великодньої ночі понесемо освячувати до храмів. Своїми рецептами з читачами нашої газети поділилися…

Соломія СОРОКА, знаменита українська скрипалька, живе в Детройті, викладає в університеті Енн Арбор штату Мічиган (США). Її молодший син Антон–Святослав Грін зіграв головну роль хлопчика–поводиря у фільмі Олеся Саніна «Поводир».
До склянки теплого кип’яченого молока додати 3/4 склянки борошна. В іншій посудині у 0,5 склянки теплої води розпустити 3 пачки (60 грамів) сухих дріжджів, додати столову ложку цукру і відразу змішати у великій мисці з мукою та молоком. Поставити на півгодини.
Збити 12 жовтків, 2 яйця і 230 грамів цукру. З’єднати з розчиною і поволі влити 240 грамів розтопленого масла. Вимішати, додати цедру одного лимона і одного апельсина, чайну ложку ванільного цукру, родзинки. Змішати і потрохи додати 6 склянок борошна. Іноді можна й 7, якщо тісто недостатньо густе. Місити не менше 10 хвилин, розділити на дві частини, щоб наросло, зверху змастити його олією, щоб не висихало. Поставити у тепле місце.
Через 45—60 хвилин тісто ще один раз вимісити, щоб виросло вдруге. Форми, дно яких застелити пергаментом, помастити маслом і посипати мукою. Накласти тіста на 1/3 форми, зачекати, щоб знову виросло. Змастити верх яйцем. Випікати 15 хвилин за температури 190 градусів, тоді знизити її до 165 і пекти ще 30—40 хвилин. Якщо верх паски починає чорніти, прикрити його фольгою.
Секрет смаку: «Паска за стародавнім народним рецептом вдається і за океаном».


Людмила СИДОР, матушка із Горохова, мама священика Івана Сидора, котрий торік узимку тривожним дзвоном Михайлівського собору скликав киян на столичний Майдан. Вона випікає великодній хліб за рецептом відомої кулінарки Дарії Цвєк.
Півлітра борошна залити такою ж кількістю гарячого молока. 30 жовтків збити з 600 грамами цукру. Його можна дати більше, якщо в родині люблять солодку паску. 150 грамів дріжджів розвести з півсклянкою молока. В запару потрохи вливати збиті жовтки і дріжджі. Масу можна збивати міксером.
Поставити на 2—3 години, щоб тісто підійшло. Додати 2 літри борошна і місити годину. Наприкінці додати склянку топленого масла, родзинки, сіль, цедру лимона. Місити ще годину і знову поставити, щоб рухалося. Викласти у форми і випікати.
Секрет смаку: «Аби відчути духовну радість на Великдень, треба постити і молитися, просити Бога, щоб паска вдалася».

 
Зінаїда ТИШИК, жителька села Седлище Старовижівського району, мама танкіста Миколи Тишика, учасника АТО, який разом зі своїм екіпажем знешкодив три російські танки. Господиня пече паски за бабусиним рецептом і весільні калачі для хрещеників.
У Чистий четвер двічі просіяти борошно, перекип’ятити 2—3 літри молока. У п’ятницю вранці розчинити дріжджі в теплому молоці, додати жменю борошна і до 2 кілограмів цукру. Щоб розчина підходила в теплі, поставити миску на подушки. Має постояти 4—5 годин.
Для замісу збити 15 яєць, додати 300 грамів домашнього масла і 200 грамів маргарину, сметани, промиті висушені родзинки, цедру та сік лимона. Місити не менш як годину до тих пір, поки тісто не приставатиме до рук. Потім воно має підходити ще годину.
Тим часом починаю палити у печі. Щоб перевірити, чи вона вже готова, на черінь сиплю борошно. Якщо воно не підгоряє або коли не пече в руку, яку наставляю, то можна садити паски. Перед цим розкладене по формах тісто змастити яйцем. Випікати 1,5 години.
Як правило, виходить до 15 пасок: одна, невелика, — посвятити, більші — на святковий стіл, найменша — розкришити на полі перед тим, як починати сівбу.
Секрет смаку: «Паску печемо, як для Ісуса, тому за роботу беруся з молитвою і хорошим настроєм».

 

Оксана ПАШКО, яка майже десять років живе й працює в Неаполі (Італія). Лучанці довелося змінити професію товарознавця: нині вона опікується двома дітьми в італійській родині.
Перший заміс: розчинити у склянці теплої води 50 грамів дріжджів, додати столову ложку цукру, 5 збитих жовтків, 120 грамів ледь розтопленого масла, повільно всипати 500 грамів борошна, добре вимісити і поставити на 2 години підходити.
Другий заміс: у тісто всипати 120 грамів цукру, 2 столових ложки рідкого меду, півсклянки теплої води, 2 збитих жовтки. Перемісити і додати ще 350 грамів борошна. Далі — ще 2 збитих жовтки, ваніль. Посолити, влити 125 грамів теплого розтопленого масла, вимісити і дати підійти годину.
Третій заміс: додати 60 грамів родзинок, по 60 грамів цедри лимона й апельсина, 60 грамів кураги, 125 грамів теплого розтопленого масла, 350 грамів борошна. Дуже добре вимісити і поставити на годину підходити.
Накладати тільки у паперові форми на третину висоти і дати підійти ще 2 години. Випікати в електродуховці за температури 190 градусів.
Секрет смаку — в терпеливості господині, бо приготуванню пасхального хліба треба віддати увесь день. Але який результат!


Леся ГУЧ, мама активіста Євромайдану Олександра Гуча з Дерна Ківерцівського району, випікає паску за рецептом своєї світлої пам’яті неньки.
Для великоднього хліба беру літр молока, 100 грамів дріжджів, 200 грамів масла, 14 жовтків, 100 грамів олії і 2,5 склянки цукру. Спочатку треба приготувати опару: дріжджі розвести з частиною молока і цукру, поставити, щоб підійшли. Вилити у велику миску, додати тепле молоко, підсипати борошна. Тісто має бути рідким. Коли підійде, долити молоко та розтоплене масло, збиті з цукром жовтки, олію, яку слід попередньо пересмажити. Всипати ізюм і додати цедру двох лимонів. Замісити тісто, поставити, щоб підійшло. Виробити паски і випікати.
Спечені можна прикрасити прісним тістом, вирізавши з нього квіти та листочки. А ту, яку освячуватимуть у церкві, оздобити посередині хрестиком.
Секрет смаку: паска вдасться, якщо просити у Бога доброго здоров’я для всієї родини.


Ольга САВЧУК, учителька Бережницької ЗОШ, що в Маневицькому районі, готуватиме великодні гостинці для свого чоловіка Володимира Федоровича, який добровольцем пішов воювати на Схід.
Паски печу в четвер. Перед тим, як розчиняти тісто, читаю молитву «Отче наш». Одягаю чистий фартух, зав’язую на голову хустку.
Всі продукти для випічки беру домашні. Спершу треба закип’ятити літр молока. Поки воно холоне, розпустити 150 грамів дріжджів у 0,5 літра сметани і дати кілька хвилин, щоб постояли у теплому місці. 18 яєць розтерти з 1,2 кілограма цукру, змішати з підготовленою розчиною і молоком, додати 0,5 літра розтопленого масла, ваніль та родзинки. Тісто має дозрівати не менш як 2 години.
Тим часом розпалюю у печі. Для цього беру вербові гілочки, освячені торік. Розкладаю тісто по формах і даю підрости. Верх пасок прикрашаю вирізаними з тіста листочками та квіточками.
Секрет смаку — в родинних традиціях, які перейняла від мами і бабусі.

Рецепти пасок зібрали Валентина БЛІНОВА, Леся БОНДАРУК і Ярослава ТИМОЩУК.
Telegram Channel