Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ПІСНІ З ЛЕСИНОГО КРАЮ

Аматори сцени Ковельського району свій творчий звіт у Луцьку присвятили особливим датам — 60-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників та світлому святу Христового Воскресіння...

Аматори сцени Ковельського району свій творчий звіт у Луцьку присвятили особливим датам — 60-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників та світлому святу Христового Воскресіння. Саме у ці Великодні дні до Луцька приїхали і ті, хто десятки років виходить на сцену та ділиться з людьми своїм талантом до пісні, музики, і їх діти, внуки, і навіть правнуки. Уже при вході до обласного музично-драматичного театру лучан зустрічали мелодії духового оркестру Поворської дитячої музичної школи. Тут же демонстрували оригінальні ковані вироби із заліза працівники ТзОВ “ОлШе”, пригощали соком, пропонували пробувати вироблені на “Комо” йогурти, привертали увагу оригінальними короваями і випічками майстрині, що приїхали у гості до лучан.
А на другому поверсі була широко розгорнута виставка творів народних умільців. Тут і вишивки, і образотворче мистецтво, і, звичайно ж, писанки та крашанки, і паски, що теж були своєрідними витворами гарних господинь.
А коли полинули позивні творчого звіту, на сцену вийшли представники владних структур області, району, гості з сусідньої Польщі. Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Панчишин привітав і аматорів сцени, і всіх присутніх із світлим святом Христового Воскресіння, добре слово мовив про ветеранів, які відстояли у боях з гітлерівцями наш сьогоднішній мирний день, подякував аматорам сцени за їх чаруюче мистецтво, за працю ударну і побажав нових творчих і трудових успіхів, відзначивши плідну співпрацю ковельчан із зарубіжними партнерами.
Добрі побажання висловив ковельчанам і заступник голови обласної ради Василь Струк. А голова Ковельської райдержадміністрації Віталій Карп’юк говорив про здобутки агропромислового комплексу району, про соціальні програми, в яких враховані допомога, підтримка обдарованих дітей, малоімущих громадян, постійна увага і турбота про розвиток культури, освіти, медицини в районі. Він відзначив, що жителі краю Лесі Українки, вшановуючи свою видатну землячку, не лише гарними словами, а важкою працею, будують нову Україну, взявши за кредо свого життя її безсмертні слова “Берімось краще до роботи”. Він подарував представникам обласної влади вишитий портрет Лесі Українки, а аматори сцени піднесли коровай на вишиваному рушнику.
Привітав присутніх із Великоднем, подякував за запрошення побувати на святі староста холмський із Республіки Польща Казімєж Стоцькі. Він висловив задоволення від співпраці Холмського повіту і Ковельського району в різних галузях господарства і вручив Віталію Карп’юку вітальну адресу.
Аматори сцени Ковельського району, певно, як ніхто інший до них, врахували те, що творчий звіт присвячений саме 60-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Вони, як то кажуть, не відбулися лише хвилюючим прологом, який нагадав про ці трагічні і героїчні дні композицією, яка творилася на сцені під відому пісню на слова Расула Гамзатова “Журавлі”. Окрім прологу, в якому були задіяні танцювальний колектив “Ірина” з Будинку культури селища Люблинець, народне вокальне тріо “Райдуга”, хор ветеранів війни та праці “Червона калина” районного Будинку культури, пісні про незабутнє трагічне і героїчне виконали ряд творчих колективів. Це і хор Поворського сільського будинку культури, і сольний спів Богдана Рапінчука з села Зелена, і хор районного Будинку культури, і проникливий майстерний спів лауреата багатьох пісенних фестивалів як в Україні, так і за її межами, Ірини Корнелюк та інші.
Приємно, що у звітному концерті брали участь молоді виконавці, які вже встигли заявити про себе на іменитих фестивалях і конкурсах. Це, зокрема, учень Вербської загальноосвітньої школи Андрій Вдовиченко — володар “Золотого сузір’я” міжнародного фестивалю, що проходив у Будапешті, дипломант всеросійського фестивалю, це і чудова солістка з села Мощена, яка удостоєна багатьох нагород на фестивалях, конкурсах Катерина Масловська і лауреат всеукраїнських фестивалів “Золоте зернятко”, “Золота підкова” Ольга Балюк з Вербської загальноосвітньої школи. Слід сказати, що не лише вони, а також учасники хору “Ранкова зірка” з Люблинецької загальноосвітньої школи, а й інші обдаровані діти району відчувають постійну увагу і турботу, фінансову підтримку районної держадміністрації. Одним щорічно вручають тут іменні стипендії, а хор “Ранкова зірка”, як й імените народне тріо “Райдуга” з села Зелена, у складі якого Оксана Мулярчук, Світлана Осокіна, Жанна Будкова, мають компакт-диски із записами своїх пісень саме завдяки підтримці райдержадміністрації.
З приємністю можна відзначити, що всі колективи, як дитячі, так і дорослі, мали гарні сценічні костюми. І певно це й сприяло успіху на обласній сцені творчих колективів, особливо старшої і молодшої груп хору “Ранкова зірка”, ансамблю сучасного танцю “Ірина” з Люблинця, їх вражаючої хореографічної мініатюри “Ляльки”, виконаної юними учасниками.
Духовий оркестр Поворської дитячої музичної школи вже знаний у Луцьку. Адже на святі духової музики саме юні музиканти з цього села вибороли почесне третє місце. Тож і під час творчого звіту їх заслужено вітали щирими оплесками лучани. До речі, і музиканти цього колективу мають гарні сценічні костюми.
Звичайно, не обійшовся звіт без фольклорних колективів, без лауреата Всеукраїнського конкурсу “Золоті ключі” Тетяни Відник з села Білин та народного фольклорного колективу “Родина” з цього ж села. До них приєдналися дитячий фольклорний колектив “Веретенце” з Уховецька, співачки з села Скулин, троїсті музики з Тойкута. Разом вони створили на сцені гарне народне дійство “А вже весна, а вже красна”. Певно, запам’ятає свої перші квіти, щирі оплески, які заслужено отримала на обласній сцені за оригінальний спів, наймолодша учасниця концерту Аня Торак.
Власне, стане пам’ятним для всіх учасників творчого звіту Ковельського району в Луцьку Великодній весняний день, коли вони привезли лучанам свої найкращі пісні, музику, танці. Приємно, що у цьому святі взяли участь численні працівники сільських закладів культури, а не тільки районного Будинку культури чи музичних шкіл з Поворська, Голоб, Люблинця. Хоч, зрозуміло, найбільше постаралися працівники культури, а завідуючий відділом культури Андрій Мигуля був і ведучим концерту, і солістом, і читцем, і співав у хорі працівників культури району “Поліський дивоцвіт”, що має таких чудових солістів, як Ніна Лисак, Володимир Солов’янчик.
А завершився концерт благословенною мелодією “Христос Воскрес”, яку виконували всі учасники концерту і навіть присутні в залі.
Ковельчанам винесли на сцену корзину квітів від голови облдержадміністрації Анатолія Француза, голови обласної ради Василя Дмитрука, районної влади.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel