Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
ІГОР ВОЛОШЕНЮК: «НЕ ДАМО РІЗНИМ ДІЛКАМ ВКРАСТИ У ЛЮДЕЙ ЗЕМЛЮ»*

Волинь-нова

ІГОР ВОЛОШЕНЮК: «НЕ ДАМО РІЗНИМ ДІЛКАМ ВКРАСТИ У ЛЮДЕЙ ЗЕМЛЮ»*

Нещодавно відбулася конференція Волинської обласної партійної організації Аграрної партії України. Делегати одностайно обрали головою організації Ігоря Волошенюка (на фото), який успішно очолював штаб на виборах до органів місцевого самоврядування

Нещодавно відбулася конференція Волинської обласної партійної організації Аграрної партії України. Делегати одностайно обрали головою організації Ігоря Волошенюка (на фото), який успішно очолював штаб на виборах до органів місцевого самоврядування. Про перші проміжні підсумки та подальші наміри партії наша розмова з лідером політичного аграрного руху на Волині

Дарина БОРИСЮК


«НАМИ ДОВЕДЕНО: НАЙБІЛЬШЕ МОЖЕ ОБ’ЄДНАТИ ІДЕЯ»
— Було цікаво спостерігати, як Аграрна партія впевнено йшла до успіху на цьогорічних місцевих виборах. Ігоре Васильовичу, як ви особисто оцінюєте такий результат?

— Головним вважаю те, що ми довели самі собі й Україні, що ідеологія, яку обрали з самого початку (йдеться про аграризм — доктрину, яка найбільшою цінністю називає землю, а головним носієм цієї цінності — людину, яка працює на ній), дійсно сьогодні стала консолідуючим фактором для країни. Вона об’єднала людей. Незалежно від того, якою мовою вони спілкуються, до якої церкви ходять, у якому регіоні живуть, ця ідеологія зрозуміла для всіх. Тому ми й здобули рівномірну підтримку на всій території нашої області (депутатські фракції представлені у тринадцяти районних радах) та у державі загалом. Але ще важливіше інше. Ми з самого початку говорили, що партія для нас не є інструментом виборів, вона — інструмент організації суспільства. І це тільки перший етап реалізації тієї моделі, яку формуємо, розвиваючи Аграрну партію України.
— Вам почали більше довіряти вже після виборів. Тобто процес формування та розвитку партії продовжуватиметься?
— Ми формуємо політичну силу, можливо, першу по–справжньому демократичну, вибудувану з низу до верху, яка має в своїй основі економічно вільну людину. Цей процес починали в ситуації повної зневіри. Нинішня явка на виборах теж відображає ставлення суспільства до політиків. Тому завданням було спонукати людей будувати партію самим. Наші однодумці почали самі формувати партійні організації — первинні, потім районні, обирали собі виконавчі комітети. Вони побачили, що ніхто не їде і не наказує, кого обирати, а люди самі формують списки на вибори.
Сьогодні дійсно місцевим організаціям надали право на власний розсуд формувати районні, сільські та селищні ради. Партійці відчули, що це і є справжня демократія. Так, є програма партії і її потрібно виконувати. Але щодо процедур практикуємо демократичний підхід. Люди побачили, що це реальність. У той час як в інших партіях зверху розписують, хто повинен бути на першому місці, хто — висуватися в тому чи іншому окрузі, примушують проголосувати так, як вирішив центр, ми цього не робили. Тому зараз набагато легше говорити з людьми, розраховувати на довіру та підтримку.

«НАВІТЬ НЕПРИМИРЕННИХ ОПОНЕНТІВ ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ»
— Чи вдалося зібрати разом пр едставників аграрних галузевих та громадських організацій?

— На цих виборах ми намагалися об’єднати більшість аграріїв в одну політичну силу, хоча багато представників агросектору йшло і від інших партій. Ми не хочемо займати щодо них позицію непримиренних конкурентів: навпаки, запрошуємо до співпраці. Для початку люди повинні були переконатися: все, що ми говоримо — це чесно. Найяскравішим підтвердженням того стала наша робота і, зрештою, підсумки виборів. Проте зроблено тільки перший крок.
Соціально активними сьогодні є саме аграрії, які стали економічно незалежними. А коли громадяни стають економічно незалежними, вони хочуть політичних свобод. Тому логічно, що основа економіки стає основою політичної системи. Ми наразі тільки заклали стрижень Аграрної партії і перебуваємо в процесі, коли багато осколків, розкиданих у політичному середовищі, потрібно об’єднувати, щоб конструктивна сила стала основою консолідованої політичної системи держави. Але самі вибори і той процес, у якому ми вибудовуємо партію, програма, якої дотримуємося, показали всім, що з нами варто об’єднуватися.
— Як плануєте подальшу стратегію для своїх депутатів у місцевій владі й для тих, кого, очевидно, висуватимете на наступних парламентських виборах?
— Завданням було делегувати у місцеві представницькі структури депутатів, які здатні ефективно господарювати, тих, хто розуміє механізми ефективної віддачі вкладених коштів. Ми готували кандидатів, підбирали фахівців, які б розбиралися в конкретних галузях. На місцевих виборах від нашої політичної сили тільки у третині випадків йшли люди, безпосередньо пов’язані з аграрною сферою. Це відображає відповідну частку в економіці держави. Звичайно, були також представники освіти, науки, медицини, підприємництва. Адже повинні бути представники, які фахово розбираються у тій чи іншій галузі, а не перебігатимуть, як «професійні політики», із фракції до фракції, витрачаючи сили на внутріполітичні чвари.
Хочу нагадати, що саме професіонали–аграрії свого часу розробили два унікальні економічні інструменти — закони про фіксований сільськогосподарський податок та про спеціальний режим ПДВ для сільгоспвиробників. Вони дали можливість ефективно розвиватися аграрному сектору економіки. Сьогодні і з земельною реформою ми повинні сформувати такі норми та запобіжники, що не дадуть можливості різним ділкам вкрасти землю, натомість забезпечать умови її ефективного використання на благо всіх трудівників.
Telegram Channel