Курси НБУ $ 41.60 € 47.19
ТАКІ СМАЧНІ СТРУЧКИ

Волинь-нова

ТАКІ СМАЧНІ СТРУЧКИ

Не так давно на городах українців з’явилася нова харчова рослина — бамія, або гібіск їстівний. Це доволі висока (до 2 метрів) однорічна трав’яна рослина. Найбільшого поширення бамія набула у країнах Середземномор’я, колишніх республіках Середньої Азії, Закавказзі, де з неї готують багато різних страв...

Не так давно на городах українців з’явилася нова харчова рослина — бамія, або гібіск їстівний. Це доволі висока (до 2 метрів) однорічна трав’яна рослина. Найбільшого поширення бамія набула у країнах Середземномор’я, колишніх республіках Середньої Азії, Закавказзі, де з неї готують багато різних страв

Лідія ВОЛОШИНА


У нас найкраще вирощувати її розсадою. Замочують насіння на 10 — 12 годин у теплій воді, після чого висаджують у наповнені підготовленою сумішшю (торф, пісок, перегній у пропорціях 2:1:1) горщики, ставлять у тепле місце і накривають склом. Перші паростки з’являються за 6 — 8 діб, тоді знімають скло. Підливають розсаду в міру підсихання землі. Через 25 — 30 днів її висаджують у відкритий грунт. У наших умовах найкраще це робити в кінці травня. На момент висаджування правильно доглянута розсада має висоту 20 сантиметрів. Садити із широкими міжряддями, щоб не затіняла інші культури. Розсаду добре поливають, підживлюють добривами 2 — 3 рази за сезон (настоями перегною або курячого посліду). Коли рослини виростають до 60 — 80 сантиметрів заввишки, їх треба підгорнути, щоб запобігти виляганню. Зацвітає бамія через місяць після висаджування. Запилюється комахами. В їжу беруть молоду зелену зав’язь. Чим швидше обривають її, тим більше з’являється нової. Запізнення зі збором призводить до зміни кольору плодів.
Зав’язь бамії — цінний дієтичний продукт, який можна використовувати у свіжому та вареному вигляді. Бамію тушкують, смажать, додають у супи та овочеві рагу. Для зимового споживання її можна заморожувати або консервувати. Плоди бамії багаті на комплекс вітамінів групи В, містять каротин, аскорбінову кислоту, значну кількість білків і фітослизу, тому цю рослину рекомендують при захворюванні шлунково-кишкового тракту.
Telegram Channel