Не лише листя й овочі потребують воздуху й тепла — потребує їх теж і коріння. Густий трав’янистий шар не пропускає достатком ані воздуху, ані тепла, та ще й забирає багато вогкости й поживи деревам. Через це дерева душаться в траві й ледво животіють...
Не лише листя й овочі потребують воздуху й тепла — потребує їх теж і коріння. Густий трав’янистий шар не пропускає достатком ані воздуху, ані тепла, та ще й забирає багато вогкости й поживи деревам. Через це дерева душаться в траві й ледво животіють...
По спостереженнях німецького садівника Коха молоде обкопане дерево давало 5 см річного приросту в грубшину. Коли ж коріння вийшло за обкопану «миску», приріст спав до 2 4/5 см, а в другому році на 2 1/2 см, а далі на 2 см. Спостерігши це, Кох розширив «миску» — тоді дерево почало ліпше наростати — збільшило приріст перший рік 4,5 см, на другий рік до 5 см, а на третій до 6 1/3 см. На четвертий рік коріння знов ввійшло під траву й приріст раптом спав до 2 1/4 см. З цього бачимо, що мало обкопати дерево лише біля пня — ліпше переорювати цілий сад. Менш шкідливим для дерев буде управа під деревами окопових (картопля, буряки, ріпа — Ред.) рослин, що дадуть зрештою більший дохід, ніж трава. Врожай овочів зростає з розширенням «миски» навколо дерев, а крім того дерево тоді є здоровше і менше підпадає хворобам і шкідникам. Для нових садів із цього випливає таке правило: садити дерева рідше, щоб між ними можна було плекати окопові та стручкові рослини й городину — тоді й дохід із землі буде й дерева краще родитимуть. Інженер-аґроном А. Гнатовський, збірник «Сільський господар», 1931рік.