Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Чим завинили пенсіонери?

Волинь-нова

Чим завинили пенсіонери?

З 1 січня 2017 року Кабінет Міністрів України підняв мінімальну зарплату вдвічі, до 3200 гривень. Учителям підвищив зарплату на 50 відсотків, а медикам — на 20. Тим часом пенсії зросли лише на 10 відсотків. І то не для всіх. Тож чим завинили пенсіонери?

Іван КОРЕЦЬКИЙ,
ветеран праці, член громадської ради при Волинській облдержадміністрації у 2014—2016 роках


Створюється враження, ніби вони другосортна категорія населення. Це несправедливо і нечесно. Адже ці люди будували заводи і фабрики, які, по суті, перейшли безкоштовно в руки олігархів. Зводили житло та об’єкти інфраструктури, вчили дітей, лікували та підтримували здоров’я нації. Чимало з них відпрацювали по 40—50 років. А влада їм віддячила за це мізерними пенсіями, за які вони не можуть нормально харчуватися, одягатися чи придбати ліки. Більшість медикаментів стали для нас недоступними, а третина пенсіонерів взагалі відмовляються від лікування, бо не мають грошей.



Пора б конфіскувати готівку і майно, задекларовані багатіями, статки яких не підтверджуються і не покриваються зарплатою. Це ж народні гроші. Їх можна було б спрямувати на підвищення пенсії.



Я твердо переконаний, що нині є можливість підняти пенсії у півтора–два рази, є кошти для цього, але керівництво держави свідомо не хоче цього робити. Де взяти гроші? Українські олігархи та високопосадовці сплачують з отриманих дивідендів лише п’ять відсотків податку і швидко стають мільярдерами, а в європейських країнах — 20—25. Сім’я головного військового прокурора Анатолія Матіоса згідно з декларацією, наприклад, отримала 34 мільйони гривень дивідендів. У державну казну заплатила мізерію. На вимогу окремих депутатів та громадськості Луцька Міністерство фінансів України підготувало проект Закону про встановлення з 1 січня цього року ставки податку на рівні 17 відсотків. Але цей законопроект до цього часу навіть не розглянутий у Верховній Раді. Переважна більшість великих і середніх підприємств, власниками яких є олігархи, приховують прибутки і сплачують лише 10—15 відсотків від необхідної суми. Решта коштів іде на їхні рахунки. Підприємства ніхто не перевіряє, бо колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заборонив це. Є можливість отримати до 30 мільярдів гривень і на митницях. А скільки грошей лежить в офшорах? Жодної копійки податків не сплачено з них. Та й ніхто нічого не робить, щоб повернути ці кошти в Україну. Пора б конфіскувати готівку і майно, задекларовані багатіями, статки яких не підтверджуються і не покриваються зарплатою. Це ж народні гроші. Їх можна було б спрямувати на підвищення пенсії.


 

Telegram Channel