Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Найстарішій церкві Ратнівщини — 240 років

Волинь-нова

Найстарішій церкві Ратнівщини — 240 років

У Ратнівському районі на обліку перебуває 57 пам’яток культурної спадщини

Марія ЛЯХ


У Ратнівському районі чимало пам’яток та історичних місць. За інформацією спеціаліста відділу культури райдержадміністрації Юлії Юхимчук, на обліку перебуває 57 пам’яток культурної спадщини. 19 із них – це пам’ятки архітектури – православні храми, побудовані ще у 18 столітті. 10 пам’яток архітектури занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та визнані за категорією національного значення, решта 9 пам’яток – за категорією місцевого значення. Одинадцята пам’ятка національного значення – пам’ятка історії – Меморіальний комплекс жертвам фашизму в селі Кортеліси.



У 2009 році взяті на облік 24 об’єкти культурної спадщини – це могили воїнів УПА, пам’ятники розстріляним євреям, полякам, односельчанам.



Щодо старовинних храмів, які є пам'ятками національного значення, то це Микитівський села Тур 1776 і дзвіниця 1778 років (це і є найстаріша церква району, якій у 2016 році виповнилося 240 років), Хрестовоздвиженська церква селища Заболоття побудована у 1795 та її дзвіниця — у 1877 році, Михайлівська церква села Замшани 1809 року, церква  Параскеви Сербської села Заліси 1794 року,  Різдва Богородиці села Здомишель 1784 року, Свято-Успенська церква села Краска 1783 року, церква Параскеви-П’ятницької села Самари 1830 року та дзвіниця 1876 року. До пам’яток місцевого значення належать церква Різдва Богороці селища Ратне, Покровська церква села Велимче (у 2017 році святкуватиме 150-річний ювілей) і дзвіниця Покровської церкви, дзвіниця Дмитрівської церкви села Гірники, Свято-Іоаннівська церква села Заброди, Свято-Михайлівська села Гута, Успіння праведної Анни села Самари, Хрестовоздвиженська села Датинь та дзвіниця Хрестовоздвиженської церкви.


Крім цього, ще обліковується 36 пам’яток історії. Вони належать до періоду Другої світової війни. Це група братських могил у Ратному, де похований 861 воїн та 12 партизанів, пам’ятники землякам, братські могили невідомих воїнів і мирних жителів, могили розстріляних євреїв. Пам’ятка монументального мистецтва місцевого значення – пам’ятник Василю Газіну в райцентрі. Пам’ятка археології місцевого значення – городище «Замок» у Ратному, виявлене наприкінці ХІХ століття.


У 2009 році взяті на облік 24 об’єкти культурної спадщини – це могили воїнів УПА, пам’ятники розстріляним євреям, полякам, односельчанам. Також налічується п’ять щойно виявлених об’єктів історії. Це Меморіал пам’яті жертв Голокосту у селі Прохід, пам’ятний знак загиблим воїнам у Височному, обеліск Слави у Самарах, пам’ятник захисникам Вітчизни в роки Другої світової війни у селі Річиця, пам’ятник ліквідаторам аварії на ЧАЕС у селищі Заболоття.

Telegram Channel