Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ковельська медсестра побачила, як тяжко хворіє сусідка, і взялася допомагати тим, чиє життя підійшло до межі

Волинь-нова

Ковельська медсестра побачила, як тяжко хворіє сусідка, і взялася допомагати тим, чиє життя підійшло до межі

Півтора місяця тому у Ковелі, що на Волині, відкрили першу в місті виїзну службу паліативної допомоги. Щонайменше раз на тиждень її працівники відвідують своїх особливих пацієнтів. Однак це не проста служба швидкої допомоги — вони на зв’язку зі своїми підопічними цілодобово і без вихідних

У рамках соціального арт-проекту Parasol, який присвячений проблемам паліативної допомоги в Україні створять серію репортажів про службу службу паліативної допомоги. Першиий із них про виїзних лікарів, які допомагають тяжкохворим у Ковелі.



До пацієнтів їздять також психолог та духівник. Діяльність бригади — це комплексний підхід до хворих та членів їхньої родини. Це і моральна підтримка, і адекватне симптоматичне лікування, у тому числі знеболення, і консультативна допомога удома.



Лікар виїзної служби Юліан Іванович та медсестра Світлану до пацієнтів їздять також психолог та духівник. Діяльність бригади — це комплексний підхід до хворих та членів їхньої родини. Це і моральна підтримка, і адекватне симптоматичне лікування, у тому числі знеболення, і консультативна допомога удома. 


Окрім роботи у виїзній службі, Юліан Іванович та Світлана уже багато років працюють у ковельській центральній районній лікарні. Він — лікар-анестезіолог, вона — медсестра урологічного відділення.


— У реанімації я часто стикаюсь із дуже тяжкими хворими, — каже Юліан Іванович. — Часто лікарні не приймають їх — ніхто не хоче брати відповідальності за приречену на смерть людину. Призначають лікування і виписують додому. Всі ці хворі почуваються нікому не потрібними. Четверта стадія, четверта підгрупа: Луцьк виписав, Ковель не бере, дільничного викликали — прийшов/не прийшов. Але їм потрібен не тільки догляд, а й лікування, моральна підтримка, словесна, просто людська. Виїжджаючи до наших пацієнтів, ми бачимо, як вони змінюються, коли починають розуміти, що є хтось, хто про них піклується.


Паліативна допомога - підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання. У рамках проекту відбудеться велика інформаційна кампанія про паліативну допомогу, її можливості, реалії та перспективи.


Метою проекту є адвокація терміну, інформаційна підтримка, а також матеріальна допомога дитячим і дорослим виїзним службам паліативної та патронажної допомоги у семи українських містах і областях – Ужгороді, Луцьку, Вінниці, Івано-Франківську, Дніпрі, Кропивницькому, Харкові.


Проект включає видання арт-бука, виставку картин, благодійне зібрання коштів, інформаційні кампанії у кожному з міст, створення освітньої он-лайн платформи щодо теми. Учасниками проекту стануть художники, письменники, журналісти, блогери, громадські діячі, мистецтвознавці, меценати, медіатори теми паліативної допомоги в українському суспільстві. Про це йдеться на сторінці Соціальний арт-проект Parasol у "Фейсбуці".

Telegram Channel