Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ЧУДОТВОРНА СИЛА БОГОРОДИЦІ

Із села Білівські Хутори, що на Рівненщині, на російсько-турецьку війну забрали двох братів — Йосипа і Кирила...

Із села Білівські Хутори, що на Рівненщині, на російсько-турецьку війну забрали двох братів — Йосипа і Кирила. Під час одного із боїв рота, у якій вони служили, вступила у зруйноване, обійняте полум’ям місто поблизу Константинополя. Брати зайшли у напіврозвалений храм і знайшли там уцілілу ікону Богородиці “Взискання загиблих”. Відтоді святий образ оберігав братів. З ним вони і повернулися в рідне село. Ікона Богородиці “Взискання загиблих” висіла у будинку Йосипа. Коли дочка Степанида виходила заміж, він благословив молодих і подарував цей образ. З часом ікона почорніла, що й не видно було на ній ніякого зображення, а господиня дому на старості років почала втрачати зір.
Якось жінка прокинулася серед ночі і помітила, що на стіні спалахує вогник. Хотіла його погасити. Коли доторкнулася рукою, то відчула, що він холодний. Вранці всі побачили, що темна ікона Божої Матері стала світлішою. Звістка про диво рознеслася селом. Вдень і вночі йшли люди, молилися, каліки сподівалися на зцілення. Ікона обновлялася цілий тиждень. Спочатку засяяли груди, потім — лик. Зважаючи на те, що кількість відвідувачів збільшувалася, ікону вирішили винести на вулицю. Цю місію виконала господиня дому. Сталося диво — до Степаниди повернувся зір.
Дуже багато людей відчули на собі чудотворний вплив цієї ікони. Вона допомагала хворим на ревматизм, артрит, знімала головний біль, сліпим повертала зір, неходячих ставила на ноги. Незабаром на тому місці, де обновився святий образ, збудували церкву, пізніше — монастирський скид, який проіснував до 1942 року. Білівський Свято-Різдво-Богородичний жіночий монастир відроджений 1992 року на місці скиду на честь ікони Божої Матері “Взискання загиблих”. Чудотворний образ є головною святинею монастиря.
Сьогодні і до 28 жовтня ікона перебуватиме у Луцьку. Сьогодні ж о 17-ій годині — зустріч біля Покровського храму. 22 жовтня традиційним хресним ходом, який розпочнеться о 15-ій годині, разом із ковчегом і частинками мощів святих угодників Божих ікона буде перенесена у храм Всіх Святих землі Волинської. 28 жовтня о 12-ій годині образ повернеться у свою обитель.
Парафіяльна рада храму Всіх Святих землі Волинської запрошує на престольне свято 23 жовтня. 22 жовтня о 18-ій годині — всенічна, а 23-ого о 9-ій годині — зустріч архієреїв та Божественна літургія.
Валентин МАРЧУК.
Telegram Channel