Як накрити святковий стіл, щоб за ним не затримувалися
Як накрити святковий стіл, щоб за ним не затримувалися Ви пригадуєте запитання зятя до тещі, яка стоїть біля вхідних дверей у квартиру і каже, що вона ненадовго приїхала з села: «То ви, мамо, навіть чаю не вип’єте?» Отже,гості, на жаль, бувають незваними і не бажаними. Тому ми вирішили виручити господарів, котрі можуть потрапити в халепу, і звернулися до головного спеціаліста управління в справах захисту прав споживачів Ольги Філімончук за порадою: що слід поставити на стіл, аби такі гості не засиджувалися в гостях? З’ясувалося, що на наших базарах і навіть у супермаркетах є безліч засобів для того, щоб гості забули дорогу до хати. Ось тільки деякі напої і продукти, від яких начебто людина і не дасть дуба, але може на якийсь час, як кажуть, вийти з ладу. Звісно, на Новий рік на стіл ставлять щось із зігріваючих напоїв. Можна піднести гостям якусь сивуху, куплену в домашній гуральні, але це буде надто відверта зневага. А тому рекомендується «казьонка», запечатана, із заводською наклейкою. Найкраще для цього підійде «Пшенична» Люботинського заводу продтоварів, що на Харківщині, та приватного підприємства «Альфа» з села Маяки Одеської області. Як бачимо, підприємництво у нас дійшло до такого рівня, що незабаром кожне село на Одещині матиме свою фірмову оковиту. Особливість таких напоїв в тому, що вміст небезпечної речовини — альдегідів — завищено в 2—3 рази. На відміну від луцької горілки, яка виробляється на основі якісного спирту, там використовують якусь «вибухову» суміш. Можна зекономити на шампанському, оскільки відомо, що все одно перед Новим роком фальсифікатори пустять в хід різного роду шипучі напої. Тому рекомендується поставити на святковий стіл «Кагор український» виробництва Котовського винзаводу Одеської області. Цей напій так само шипить, виривається з пляшки, як і шампанське. Хоч і не рекомендують медики запивати горілку водою або чимось слабшим, але щоб «добити» непроханого гостя, виставте газовані слабкоградусні сексідрінки типу ром-вишня, ром-лимон, ром-ківі і т.д. Їх виробляє знаменита «Артеміда» в Кіровоградській області на основі невідомих харчових барвників. Ефект зможете спостерігати на власні очі. Вибір закусок величезний, на всі смаки, особливо, якщо не звертати увагу на сертифікат відповідності. Насамперед слід придбати сардельки підприємця Л.І. Самсядюка, після варіння яких вода забарвлюється в оранжевий колір. Хоча в них набагато завищений вміст нітрату натрію, але це ж, вважай, «родзинка» сезону. Не помилимось, якщо порекомендуємо львівську напівкопчену ковбасу виробництва підприємства «Луга-Нова», що в Локачах, ковбасу домашню, львівську, у яких завищено вміст нітрату натрію аж в чотири рази (підприємець Т.Н. Забіяка), волинську лікарську, волинську м’ясну першого гатунку (ТзОВ «СНП») Нововолинського м’ясокомбінату) та інших. Підвозять продукцію з незвичним вмістом і запахом, але з гарними радянськими назвами — одеська, краківська, лікарська, молочна — сусіди з села Зоря, що на Рівненщині, яку реалізує «Полісся-агро». «Гастролери» з Тернопільщини та Черкас забезпечують нас рибними пресервами (оселедці в різних соусах) невідомого походження, що теж можна випробувати на гостях. Якщо господиня захоче доконати когось котлетами або голубцями, хай скористається фаршем тваринним, який продавці на ринках називають кожен на свій смак — індичо-свинним, індичо-яловичим тощо, що дійсно може дати несподіваний ефект. Ну, а щоб остаточно звалити уже навіть не гостей, а ворогів, варто відкрити консерви з етикетками «свинина кусками гатунку вищого» і таку ж з яловичиною, що продається під маркою Ковельського м’ясокомбінату на Тернопільщині, а начебто з тернопільського підприємства — на Волині. Ну, а на десерт при виготовленні торта обов’язково використайте підготовлене карамелізоване згущене молоко виробництва ТзОВ з Березного Рівненської області. Навіть його запах відіб’є охоту в небажаних гостей залишатися для задушевної бесіди з господарями. Олександр НАГОРНИЙ.