Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У «Райське досьє»  потрапили фінансові таємниці Трампа, Путіна, Порошенка  і королеви Єлизавети ІІ

Волинь-нова

У «Райське досьє» потрапили фінансові таємниці Трампа, Путіна, Порошенка і королеви Єлизавети ІІ

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) і його партнери, серед яких команда «Слідства.Інфо», опублікували архів документів бермудської юридичної компанії Appleby, яка займається реєстрацією офшорів. Журналісти проаналізували 13,4 мільйона файлів та виявили податкові лазівки і резонансні ділові контакти високопоставлених осіб. Найбагатші люди планети приховували у такий спосіб майже 7,9 трильйона євро. Гроші були в офшорах 19 острівних держав: Аруби, Багамів, Домінікани, Вануату, Самоа, Тринідаду і Тобаго та інших

У документах, що отримали назву «Райське досьє», більше десятка українських прізвищ, у тому числі — глави держави Петра Порошенка. Півтора року тому він уже був у центрі уваги провідних медіа світу як фігурант так званого «панамського скандалу». Тоді Президент заявив, що зареєстрував офшорну фірму лише для того, щоб передати свій кондитерський бізнес у сліпий траст. Та новий етап розслідування в межах проекту «Документи з райських островів» засвідчив: більш вірогідно, що створення офшору мало на меті зменшити податки. «Судячи з усього, офшори створювалися саме для того, щоб уникнути оподаткування у разі отримання прибутку чи продажу компанії», — зазначають автори розслідування. У свою чергу юристи Порошенка наполягають, що структурували «Рошен» таким чином, що всі податки сплачувалися в Україні. Наразі, за даними журналістів, кондитерським бізнесом продовжує володіти нідерландська компанія.
В офшорних паперах фігурує колишній нардеп від Партії регіонів і товариш екс–президента Віктора Януковича Антон Пригодський, а також екс-віце-прем’єр радикал Валерій Вощевський.

З 1991 року з України в офшори виведено 148 мільярдів доларів — це майже п’ять річних українських бюджетів.

Також у розслідуванні зустрічається ім’я королеви  Єлизавети ІІ: згідно з оприлюдненими даними, близько 10 мільйонів фунтів (13 мільйонів доларів) її власності інвестовані в офшори. Їх у фонди на Кайманових островах і на Бермудах вкладало Герцогство Ланкастерське, яке керує приватними статками глави Великобританії, що оцінюється у 500 мільйонів фунтів. Щоправда, у таких вкладеннях першої особи немає нічого незаконного: даних про ухиляння Єлизавети ІІ від сплати податків немає, невідомо й те, чи знала вона про інвестиції, які робились від її імені. Проте королівські гроші були вкладені у сумнівні компанії, які звинувачувалися у наживанні на бідних.
Учасниками масштабного журналістського розслідування офшорних рахунків «Райське досьє» стали як мінімум 13 осіб із найближчого кола президента США Дональда Трампа. Серед них — троє високопосадовців адміністрації, четверо радників та шестеро донорів його президентської кампанії, а також Джаред Кушнер, який є одним з найбільш високопоставлених радників Білого дому та зятем американського лідера. До того ж один із найвпливовіших посадовців адміністрації Трампа — міністр торгівлі Уілбур Росс, статки якого Forbes оцінював у 2,5 мільярда доларів, має ділові зв’язки з російським нафтохімічним холдингом «Сибур». Серед його співвласників — Кирило Шамалов, чоловік Катерини Тихонової, яку називають дочкою президента Росії Володимира Путіна.
З 1991 року з України в офшори виведено 148 мільярдів доларів — це майже п’ять річних українських бюджетів — у 2017 році у державній казні передбачено близько 30 мільярдів доларів. При тому навіть після «панамського скандалу» і обіцянок Петра Порошенка не створено жодних дієвих механізмів, щоб зупинити витік фінансів із країни. 

Ірина ПАСІЧНИК

Telegram Channel