Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Окраса осені — зорецвіт

Волинь-нова

Окраса осені — зорецвіт

У нас на Волині цю рослину називають ще «морозком», либонь тому, що за часом квітування вона часто конкурує з пізніми хризантемами. Наукова ж назва роду походить від грецького слова, яке в перекладі означає «зірка»

Звідси, вочевидь, і «зорецвіт», хоча насправді у цієї дивовижної рослини цілком жіноча назва — айстра багаторічна (альпійська, сибірська, монгольська, новобельгійська, новоанглійська). Існують сорти, які прикрашають квітник протягом усього сезону, зацвітаючи наприкінці травня (альпійська), у червні—липні (сибірська і монгольська). Мужньо зустрічають цвітом осінні холоди новоанглійська і новобельгійська айстри, розпускаючи перші зірочки цвіту на початку вересня. Втім, термін цвітіння значною мірою залежить від кліматичних умов та способу вирощування.
Спочатку в моєму квітнику в закутку під парканом десятиліттями на одному місці росло кілька кущів високої, понад півтора метра, рослини з фіолетово–синіми зірочками, яка була мені дорога із двох причин: то був спадок від мами, а може, ще від бабусі, і цвіла вона тоді, коли вже більш нічого на клумбах око не тішило, бо красу пригасили перші заморозки. Власне, і назву «морозко» я вперше почула від мами. Кілька років тому пересадила своїх старожилів, але не зовсім вдало, знову під паркан (підв’язувати ж до чогось треба) і з північної сторони. Торік їх вразила борошниста роса, а цьогоріч порадували доволі пишним цвітінням. Втім, за останні роки у моєму квітнику з’явилася ціла колекція низькорослих зорецвітів із компактними кущиками і середньорослих — висотою від 40 до 70 сантиметрів. Колір — різноманітні відтінки синьо–фіолетового, рожевого, малинового, білого.

Ці невеликі клопоти, варті того, щоб мати змогу милуватися зорецвітами–морозками, справжньою окрасою пізньої осені, які не конкурують, а ніжно доповнюють і прикрашають осінній бал уже звичних хризантем. 

Більше довідалася і про агротехніку їх вирощування. Місце під парканом — не для зорецвітів. Для посадки вибирають добре освітлену відкриту ділянку без близькоростучих сусідів. Айстри люблять свіже сухе повітря, яке захищає їх від грибкових захворювань. Нормально почуваються як на супісках, так і на глинистих грунтах. Родючий шар має бути не менше 30 сантиметрів. Суміш можна зробити на основі суглинку, додавши органіку (садовий компост, перепрілий гній і крупний пісок (2:1:1).
Якщо центр куща оголюється, його необхідно пересадити. Це ознака старіння рослини, тому при пересаджуванні залишають тільки молоді частини — кінці великих кореневищ до 15 сантиметрів довжиною з корінцями та розеткою. Робити це треба через кожні 2—3  роки, інакше можна втратити рослину. Адже бруньки айстр, які наростають догори, з часом оголюються і можуть вимерзнути. Тому, якщо ви придбали нові сортові екземпляри, після відцвітання замульчуйте їх і прикрийте зрізаними стеблами, опалим листям.
Деякі види можуть добре почувати себе без пересаджування 5 і більше років. Вигляд куща, інтенсивність цвітіння підкажуть вам, чи потребує він розселення.

Термін цвітіння зорецвіту значною мірою залежить від кліматичних умов та способу вирощування.
Термін цвітіння зорецвіту значною мірою залежить від кліматичних умов та способу вирощування.

 А  ось  підживлювати  айстри  варто  ранньою весною (гранульованими комплексними добривами), на початку літа (рідкими азотними) і перед цвітінням. Тут знадобляться підживки з високим вмістом магнію, як для помідорів. Якщо почуєте від сусідів: «А я не підживлюю, цвітуть і так», то це буде напівправда. Бо «нагодовані», звісно в міру, рослини цвітуть інтенсивніше, кольори яскравіші, а квіти більші. А ще вони стійкіші до хвороб і примх погоди.
Кущові айстри можна підстригати, щоб надати потрібної форми. Варто лишень пам’ятати, що в одних сортів після вкорочування верхівок з’являються нові пагони, в інших — суцвіття.
Висаджені в тіні, ці рослини витягуються, втрачають декоративність, можуть не зацвісти, а то й загинути, бо дефіцит світла і надлишок вологи провокують захворювання куща. Але ці невеликі клопоти, повірте, варті того, щоб мати змогу милуватися зорецвітами–морозками, справжньою окрасою пізньої осені, які не конкурують, а ніжно доповнюють і прикрашають осінній бал уже звичних хризантем. 

Telegram Channel