Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинь долучилась до відзначення Дня незалежності Польщі

Волинь-нова

Волинь долучилась до відзначення Дня незалежності Польщі

З нагоди Національного свята Незалежності Республіки Польща голова облдержадміністрації Володимир Гунчик взяв участь у заходах Генерального Консульства Республіки Польща, що відбулися 10 листопада у Волинському академічному обласному театрі ляльок у м. Луцьку

Нагадаємо, День незалежності Польщі – національне свято Польщі, що відзначається щорічно 11 листопада на честь проголошення незалежності держави від панування Російської імперії, Королівства Прусії та Австрійської імперії в 1918 році.

Дійство, на якому були присутні представники влади краю, духовенства та громадськості, розпочалось із виконання державних гімнів Польщі та України. Гостей вітав Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Вєслав Мазур.

У своєму виступі Генеральний консул нагадав присутнім який складний шлях пройшла та якою ціною здобула незалежність Польща.

- Для розуміння незламного духу польських патріотів за те, що невід’ємне, найважливіше - за батьківщину, слід згадати слова святого Івана Павла II-го, який у своєму творі «Пам’ять та ідентичність» - своєрідному заповіті для нащадків, написав: «Патріотизм – це любов до всього, що творить батьківщина, до її історії, традицій, мови, навіть до її краєвидів. Ця любов поширюється також на твори співвітчизників і плоди їх геніальності. Будь-яка небезпека для батьківщини стає випробуванням цієї любові». Наша історія навчає нас того, що поляки були завжди готові до будь-яких пожертв задля збереження батьківщини, або її повернення. Нині вільна й незалежна Польша вшановує мільйони польських патріотів, які боротьбі за батьківщину склали на вівтарі історії найвищу пожертву – власне життя. Чи часи, в які нам довелося сьогодні жити, кращі?.. Ризикну стверджувати, що ні. Сучасність нав’язує величезну динаміку і швидкість життя. У стрімкому темпі сучасності легко втратити і себе, і ідентичність держави, громадянами якої виступаємо. Сучасний світ створює нові і зовсім не простіші завдання для нас поляків і громадян Європи. Сучасність вимагає любові до батьківщини, вираженої у повазі до інших народів. Це сьогоднішній патріотизм, - наголосив Вєслав Мазур.

Сучасність вимагає любові до батьківщини, вираженої у повазі до інших народів. Це сьогоднішній патріотизм

Далі Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку звернувся до присутніх словами:

- Шановне панство, перед нами великий виклик – ми повинні єднати пам’ять минулих поколінь з тим, чим маємо стати. Для цього нам потрібен патріотизм, якого навчав нас святий Іван Павло ІІ. Нам слід усвідомити важливість власної історії та пам’ятати про тих, які воювали за Польщу і загинули за неї. Поваги вимагають ті, хто незважаючи на післявоєнну архітектуру, яка визначала нові кордони, залишився у місцях народження і дбали про «малі» вітчизни. Пам’ятаймо також і про те, що не можна загубитися у минулому. Треба зробити з нього висновки на майбутнє і вчитися на помилках. Ми, поляки, знаємо це дуже добре. Тому нам небайдужа ситуація в Україні. Ми маємо спільне завдання і обов’язок – докласти усіх зусиль для того, щоб у наших сусідів запанував мир, і щоб уся Україна стала знову вільною і незалежною державою.

Своєю чергою голова облдержадміністрації Володимир Гунчик (на фото), вітаючи присутніх, подякував за підтримку з боку Польщі та побажав подальшого процвітання.

Впевнений, що поляки є саме тим представником України в Євросоюзі, які перші зрозуміли і підтримали нас в прагненні до членства та повноправної єдності з європейським народом.

- Від усієї волинської громади вітаю сьогодні поляків, і у Вашій особі, пане Генеральний консуле, усіх мешканців Волині поляків з визначною датою – з Днем незалежності Республіки Польща. Я пишаюся мужністю поляків, які відстояли свою гідність та державність. Знаю, що сьогодні ми маємо надійного партнера, союзника і друга в особі польського народу, який допомагає Україні робити тверді впевнені кроки до європейської спільноти. Впевнений, що поляки є саме тим представником України в Євросоюзі, які перші зрозуміли і підтримали нас в прагненні до членства та повноправної єдності з європейським народом. Ми дякуємо вам за те, що в нелегкій боротьбі за нашу свободу і незалежність, яку сьогодні переживає український народ, ми маємо вашу величезну підтримку. Історія, яку прожили поляки та українці була досить нелегкою. Тож стараємося зробити все для того, щоби єдність польського і українського народу була підтверджена подальшими спільними здобутками. Прийміть щирі вітання з нагоди Дня незалежності Польщі. Успіхів вам і всьому польському народу, процвітання вашій країні, процвітання усім народам європейського союзу, - відзначив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Опісля офіційної урочистої частини дійство продовжилось святковим концертом, а зокрема виступами Люблінської Федерації бардів.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Telegram Channel