Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Небезпечний борщівник знищуватимуть професори й студенти

Волинь-нова

Небезпечний борщівник знищуватимуть професори й студенти

Ця отруйна рослина невпинно розростається. Особливо багато її на Дубенщині, зокрема на території Тараканівського форту, який давно облюбували туристи. Борщівник Сосновського сягає двох метрів заввишки і стає небезпечним для здоров’я та навіть життя людей, коли цвіте. Його листя спричиняє опіки

На Рівненщині наступного року можуть виділити 100 тисяч гривень на боротьбу з борщівником Сосновського. Науковці розробили план і зазначають, що за три роки можна повністю знищити отруйну рослину в області. Для цього навіть готові посилати студентів–екологів, які косами та серпами зрізатимуть пекучі стебла.

Якщо зрізати рослину до цвітіння, коли листя не має токсичності (до червня–липня), то насіння не визріє.

Програму боротьби з отруйною рослиною депутатам обласної ради днями презентувала завідувачка кафедри екології та збалансованого природокористування РДГУ, доктор сільськогосподарських наук Дарія Лико:

— Свого часу борщівник Сосновського був кормовою культурою, його використовували для годівлі тварин. Проте після розпаду колгоспів територія, де він ріс, залишилася без догляду. Рослина дає значну кількість насіння і дуже швидко розповсюджується. Нині борщівник найбільш поширений обабіч доріг, уздовж залізничних колій, де використання хімічних засобів є складним. Тому ми просимо включити нашу програму до фінансування. За три роки його буде знищено. Найефективніший засіб – механічне видалення квітконосів. Борщівник – дворічна культура. Якщо його зрізати до цвітіння, коли листя не має токсичності (до червня–липня), він не встигне розповсюдити насіння.

Науковці сподіваються принаймні на 100 тисяч гривень, аби спершу провести зонування і визначити, де росте борщівник, а тоді приступити до його скошування. За словами пані Лико, до роботи залучать студентів–екологів, а також представників місцевих громад. На зауваження депутатів, що, можливо, можна було б запросити і фермерів, аби ті забирали борщівник для худоби, Дарія Лико зазначила, що як кормова рослина він себе не виправдав: від нього гірчить молоко.

До слова, на Львівщині обласна рада подібну програму вже ухвалила і виділила на неї близько 400 тисяч гривень.

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel