Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Тому й мільярдер, що не виплачує зарплати?

Волинь-нова

Тому й мільярдер, що не виплачує зарплати?

«Рівнеазот» — підприємство олігарха Дмитра Фірташа на Рівненщині — після п’ятимісячного простою знову виробляє мінеральні добрива. Хімічний гігант є одним із найбільших платників податків в області, проте на сьогодні заборгував десятки мільйонів гривень, у тому числі і своїм працівникам, які кілька місяців не отримували заробітної плати

Підприємство винне робітникам ще 55 мільйонів гривень. Таку суму озвучив заступник голови Рівненської облдержадмініст-рації Ігор Тимошенко на засіданні колегії. За його словами, завод наразі виплачує працівникам лише поточні зарплати. Борг, який утворився з початку року, коли «Рівнеазот» зупинив роботу, залишається незмінним.

«Рівнеазот» намагається відсудити кошти у держави – вимагає, аби йому повернули 26 мільйонів гривень переплати податку на прибуток за у 2012–2013 роки.

Окрім того, підприємство має борги за землю, ПДВ, єдиний соціальний внесок і т. д. Суди розглядають кілька позовів проти «Рівнеазоту». Зокрема, Пенсійний фонд намагається стягнути понад 8 мільйонів гривень на виплату пільгових пенсій, офіс великих платників податків Державної фіскальної служби – понад 29 мільйонів гривень єдиного внеску.

Втім, і «Рівнеазот» намагається відсудити кошти у держави – вимагає, аби йому повернули 26 мільйонів гривень переплати податку на прибуток за 2012–2013 роки. Рів-ненський окружний адмінсуд у позові відмовив. Окрім того, у судових рішеннях прозвучало, що «Рівнеазот» змінив форму власності – з публічного акціонерного товариства став приватним акціонерним. Подейкують, що така зміна може допомогти підприємству уникнути сплати частини заборгованості.

Наталія Іванченко, керівник прес–служби групи компаній «OSTCHEM», до якої входить «Рівнеазот», зазначила:

— Починаючи з 2014 року, «Рівнеазот» неодноразово зупинявся. Але попри всі складнощі із сировиною, підпри-ємство завжди виконувало свої зобов’язання і перед державою, і перед робітниками, і перед аграріями. А в березні 2017–го українським хімічним підприємствам з виробництва азотних добрив групи «OSTCHEM», у тому числі й ПАТ «Рівнеазот», повністю обмежили постачання природного газу, не давши змоги виробити продукцію для українських аграріїв та замінивши її імпортом із Росії. Саме це спричинило катастрофічні соціально–економічні наслідки. Наразі у ПАТ «Рівнеазот» є заборгованість, що виникла через політичні та економічні проблеми. Підпри-ємство гаситиме борг і спрямовує на це всі свої ресурси.

Нині завод, розповідають в обласному департаменті економіки, працює на привозному російському азоті. Через проблеми з газом, які зупинили його у березні, власного наразі він не виробляє. Нагадаємо, що газопостачання до «Рівнеазоту» припинили через борги.

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel