Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чому й досі актуальне гасло: «Забери в бабусі паспорт»?

Волинь-нова

Чому й досі актуальне гасло: «Забери в бабусі паспорт»?

Відомий політик, журналіст і телеведучий Дмитро Гордон вважає, що в Україні на виборах мають голосувати лише платники податків — ті, хто живить бюджет своїми грішми. А у пенсіонерів і непрацюючих він би відібрав право голосу, бо такі люди продаються за гречку, і тому наша країна ніяк не може вибратися з ями. Чи поділяєте ви його точку зору?

 

 Володимир КАРПУК,
лікар, народний депутат України V та VI скликань (м. Луцьк):

— У світовій історії такі феномени були. Але якщо проаналізувати виборчу активність, то молодь голосує рідше, а пенсіонери — частіше. Я з цього приводу казав так: пережитки минулого визначають наше майбутнє. Є навіть рух такий «Забери в бабусі паспорт». Ці моменти дійсно існують, бо старше покоління, особливо в моменти негараздів, сумує за тими часами, коли вони були молоді і все здавалося прекрасним… Але чи варто в Україні позбавляти права голосу частину виборців? Думаю, що все-таки ні. Тому що ці речі на перший погляд здаються дієвими, але вони небезпечні поглибленням кризи між поколіннями, розриву отого ланцюга часу. Не може бути дискримінації за віком, сплатою податків, соціальним статусом і так далі. Просто має пройти час, щоб люди проаналізували, усвідомили і навчилися бути більш політично відповідальними.

 

 Галина САЛІВОНЧИК,
директор школи I-II ст. (с. Щитинська Воля Ратнівського району):

– Із цим висловлюванням повністю не погоджуюся, хоч у чомусь Гордон і правий. Бо, на превеликий жаль, наші люди дійсно через низький рівень життя, хай і не на гречку, а на гроші ведуться. Бідний пенсіонер до того ще ж і добросовісний, бо якщо взяв гроші, то й піде і про­ голосує, за кого сказали. Був би хитрішим, то вибирав би по совісті. А так взяв – і продався. Але відкинути пенсіонерів не можна, бо в правовій країні кожен має право голосу, тому потрібно не самих виборців, а у виборчій і економічній системі щось міняти. Старші люди вже зневірилися, що нічого не робиться на краще від тих виборів. А молоді ще мають надію щось зрушити.

 

 Петро САГАНЮК,

володимир-волинський міський голова
(м. Володимир-Волинський):

— Абсолютно не згоден із думкою Гордона. Україна сповідує європейські цінності, ми прагнемо побудувати цивілізовану, правову, високорозвинену державу, в якій кожен має право на власну думку. І нехтувати нею просто недопустимо. А щоб вибратися з ями, треба, перш за все, апелювати до совісті тих, хто роздає гречку і хто її бере, хоча впевнений, що це роблять одиниці. Мають бути всі рівні перед законом, як і перед Богом. Щодо характеристики пенсіонерів, то вважаю, що ця категорія наших громадян наділена не лише більшим досвідом, який допомагає краще розібратися у людях, а й більшою відповідальністю. Якби пенсіонери та інші непрацюючі не брали участі у виборах, то вони могли б і не відбутися.

 

 Галина КАЖАН,
заслужена артистка України (м. Луцьк):

— Дай, Боже, Гордону дожити до мого віку і відчути, як бути бідним, упослідженим і непошанованим. Він не має права ставити нас, пенсіонерів, нижче інших виборців. Хай не судить по собі. Може, він і здатний продати свій голос за великі гроші чи якісь блага, чи сам використовував «продуктові подарунки», коли балотувався до Київської міської ради. Так, більшість із нас ледве зводять кінці з кінцями, але стійко переносять труднощі і не здатні піти на негідний крок проти держави — продатися за гречку. Я знаю багато таких людей. А Гордону хотілося б нагадати, що й серед молоді та людей середнього віку є такі, які купуються за хабарі і голосують всупереч своїм переконанням. Хіба не знає цього? Та й чому пан Гордон закликає карати не державу, яка довела пенсіонерів до злиднів, а тих, хто продає голоси, щоб вижити?

 

 Володимир ЛИТВИНЮК,
судинний хірург Волинської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України (м. Луцьк):

— Я бачив цю телепередачу з участю Гордона і у мене склалося враження, що досвідчений журналіст і політик використав професійний прийом — висловив відверто дискусійну точку зору, щоб привернути увагу суспільства, президента, парламенту до хронічної хвороби нашої держави. То був своєрідний меседж, посил до наших «верхів», до народу: так далі тривати не може. Думаю, не слід сприймати згадану заяву буквально. Є свідомі люди і серед пенсіонерів, і серед тих, хто не має роботи, тож не варто робити узагальнень і відбирати право голосу у значної частини виборців.

Чому пан Гордон закликає карати не державу, яка довела пенсіонерів до злиднів, а тих, хто продає голоси, щоб вижити?

Я вважаю, що Дмитро Гордон своїм жорстким, різким висловлюванням хотів змусити українців задуматися над витоками проблеми «гречкосійства», коли «грошові мішки» при владі нас уже за людей не мають, а держава сприяє збагаченню «вибраних» і заплющує очі на масове зубожіння населення.

 

 Богдан БУТКЕВИЧ,
журналіст, блогер, ведучий на каналі «ЕСПРЕСО TV» (м. Київ):

— Я б рекомендував пану Гордону відкрити Конституцію України й прочитати хоча б декілька статей. Там є дуже цікаві речі. Зокрема, про права й обов’язки громадян. Його заява — це просто популізм та маразм. І дискутувати тут немає про що. За якими ще критеріями він запропонує ділити людей? А про його ідею можна лише сказати: «Цього не може бути, бо цього не може бути ніколи»!

 

 Богдан НІЧАЙ,
член спілки шахтарів-інвалідів праці Волині, представник громадської ради при Нововолинському міськвиконкомі
(с. Благодатне):

— Категорично не поділяю поглядів Гордона. В Конституції України чітко записано, що кожен громадянин має право на вільне волевиявлення. Це ще питання, хто робить більше корисних справ для держави. Несправедливо відкидати на задвірки людей, котрі все життя працювали, розбудовували країну. Я, до речі, уважно дивлюся передачі цього телеведучого. І часто його думки й переконання є відкрито антиукраїнськими, як, наприклад, у питанні мови. А це останнє висловлювання розцінюю не інакше, як бажання кинути тріску у вогонь незгод і розбрату в Україні.

 

 Володимир ФЕСЕНКО,
директор центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог (м. Київ):

— Безумовно, я не поділяю такої думки. Хочу нагадати Дмитру і багатьом іншим, що нинішні пенсіонери були платниками податків: колись – Радянського Союзу і вже понад 25 років — незалежної України, вони також формували бюджет. Ці люди – громадяни нашої держави. За часів Сталіна право голосувати відбирали у репресованих, але це була одна з ознак тоталітарного режиму. Тоді обмежували громадянські права через вчинений «злочин», а зараз на яких підставах застосовувати такі санкції до великої частини наших громадян? Не всі пенсіонери продаються за гречку і не лише люди похилого віку це роблять. Не можна всіх безпідставно за надуманими приводами позбавляти громадянських прав.

 

 Анатолій ОКТИСЮК,
політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (м. Київ):

— Це не один Гордон так думає. Подібну точку зору поділяє багато людей, зокрема в Києві, в основному бізнесмени, представники активного класу, які заробляють кошти. Вони вважають, що пенсіонери думають короткотривалими вигодами, не дивляться на довгострокову перспективу, тому ведуться на популістичні гасла.

Я не погоджуюся з цим твердженням, бо воно порушує права людини. В демократичних умовах таке не припустимо, як і будь-які інші обмеження за віком, статтю, майновим станом. Сам принцип демократії передбачає рівне виборче право як для жінок, так і для чоловіків, як для бізнесменів, так і для безробітних. Тому тут роль відіграє рівень політичної культури і обізнаності. Громадяни мають робити більш свідомий та чіткий вибір.

 

 Віталій ЗАРЕМБА,
керівник СТзОВ «Романів» (с. Романів Луцького району):

— Така заява — очевидна дурня. Що ще можна сказати? Ми ж говоримо про демократичне суспільство з повноцінними правами всіх верств населення чи тільки тих, хто працює? Як це так, що пенсіонер не може голосувати, не матиме права голосу? Чи студент? Я взагалі не розумію, як можна було народити таку дику ідею.

 

 Данило ПОШТАРУК,
директор-художній керівник Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв (м. Луцьк):

— Знаю Гордона як розумного чоловіка. Не думаю, що він би всерйоз таку дурницю сказав. Є проблема, що люди, вибираючи гречку, обирають не тих політиків. Але, зважаючи, що Гордон тягнеться до Європи і демократії, то він, очевидно, пожартував. А якщо це жарт, то і має бути оформлений відповідно, а то звучить, наче й насправді усіх пенсіонерів можна посписувати через непридатність.

Бліц провели Алла ЛІСОВА,
Галина СВІТЛІКОВСЬКА,
Євгенія СОМОВА, Василь УЛІЦЬКИЙ, Лариса ЗАНЮК, Олег КРИШТОФ,
Олександр ДУРМАНЕНКО,
Мирослава КОЗЮПА, Сергій НАУМУК.

Telegram Channel